3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fehér Ház a napokban vizsgálja felül az Észak-Koreával kapcsolatos stratégiáját. Ebben aktívan mérlegelik mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt.
Donald Trump (Kép forrása: EPA)

Japán a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el hétfőn, miután Észak-Korea egyidejűleg négy ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.  Phenjan a múlt hét óta folyó amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatra válaszolt a rakétakilövéssel. A lépéssel azt demonstrálta, hogy adott esetben nemcsak a Koreai-félszigetet tudná lángba borítani, hanem Japánt is.

Trump vörös vonala

A közös hadgyakorlat (Foul Eagle) két hónapon keresztül tart majd, és sajtójelentések szerint ezen mintegy 300 ezer dél-koreai és 17 ezer amerikai katona vesz részt, az amerikai haditengerészet és légierő aktív támogatásával. A phenjani rezsim feszült, hiszen az új Trump kormányzat ezekben a napokban vizsgálja felül stratégiáját Észak-Koreával kapcsolatban. Már megválasztott elnökként Trump januárban azt közölte azon hírre, miszerint Phenjan interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, hogy „az nem fog megtörténni!”.

A múlt hétvégén a New York Times jelentette, hogy az amerikai hadsereg már évek óta folytat agresszív kiber-műveleteket a phenjani rezsimmel szemben, mióta az 2013-ban nukleáris kísérletekbe kezdett. Erre csak mostanában jött rá a phenjani rezsim, miután számos rakéta-kísérlete az elmúlt években megszégyenítő kudarccal végződött.

Megelőző csapás jöhet

A Fehér Házban folyó felülvizsgálattal kapcsolatban a Wall Street Journal a múlt héten azt szivárogtatta ki, hogy Washington aktívan mérlegeli mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai sajtóban már tudni vélik, hogyan zajlana a megelőző csapás Phenjan ellen. Ebben F-22-es vadászgépek és B-2 lopakodó bombázók éppúgy részt vennének, mint a tengeralattjárók. A Guam szigetéről, vagy az Egyesült Államokból felszálló B-2-es bombázók feladata lenne, hogy az akár 15 tonna súlyú bombáikkal megsemmisítsék a föld alatti bunkereket.Ejtőernyős különleges egységek azután a mintegy 200 mobil rakéta indítóállomásokat hatástalanítanák szerte az országban.  Szöul a maga részéről még januárban jelentette be, hogy különleges katonai egységet hoz létre, amelynek célja az Phenjan irányítóinak kiiktatása háború esetén.

Káncz Csaba

Peking is érzi a feszültség növekedését

Bár Washington negyedszázada visszavonta Dél-Koreából a taktikai nukleáris fegyvereket, most a Fehér Házban újra napirendre került a visszatelepítésük. Ezen esetleges lépés nemcsak Phenjannal okozna feszültebb viszonyt, hanem Pekinggel is, hiszen a kínaiak azt gondolhatják, hogy ők lesznek a valódi célpontjai ezeknek a tölteteknek. Jelenleg már így is nagy a feszültség Kína és Dél-Korea között, mivel az Egyesült Államok THAAD rakétaelhárító védelmi rendszer telepítését kezdte meg a félszigetre, részben azért, hogy megelőzze Észak-Korea Amerikára irányuló esetleges atomcsapását.

Összességében kijelenthető, hogy a Trump elnököt övező politikai viharok és az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt a phenjani rezsim ellen.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG