3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fehér Ház a napokban vizsgálja felül az Észak-Koreával kapcsolatos stratégiáját. Ebben aktívan mérlegelik mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt.
Donald Trump (Kép forrása: EPA)

Japán a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el hétfőn, miután Észak-Korea egyidejűleg négy ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.  Phenjan a múlt hét óta folyó amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatra válaszolt a rakétakilövéssel. A lépéssel azt demonstrálta, hogy adott esetben nemcsak a Koreai-félszigetet tudná lángba borítani, hanem Japánt is.

Trump vörös vonala

A közös hadgyakorlat (Foul Eagle) két hónapon keresztül tart majd, és sajtójelentések szerint ezen mintegy 300 ezer dél-koreai és 17 ezer amerikai katona vesz részt, az amerikai haditengerészet és légierő aktív támogatásával. A phenjani rezsim feszült, hiszen az új Trump kormányzat ezekben a napokban vizsgálja felül stratégiáját Észak-Koreával kapcsolatban. Már megválasztott elnökként Trump januárban azt közölte azon hírre, miszerint Phenjan interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, hogy „az nem fog megtörténni!”.

A múlt hétvégén a New York Times jelentette, hogy az amerikai hadsereg már évek óta folytat agresszív kiber-műveleteket a phenjani rezsimmel szemben, mióta az 2013-ban nukleáris kísérletekbe kezdett. Erre csak mostanában jött rá a phenjani rezsim, miután számos rakéta-kísérlete az elmúlt években megszégyenítő kudarccal végződött.

Megelőző csapás jöhet

A Fehér Házban folyó felülvizsgálattal kapcsolatban a Wall Street Journal a múlt héten azt szivárogtatta ki, hogy Washington aktívan mérlegeli mind a rezsimváltást, mind a megelőző katonai csapás lehetőségét Phenjannal szemben. Az amerikai sajtóban már tudni vélik, hogyan zajlana a megelőző csapás Phenjan ellen. Ebben F-22-es vadászgépek és B-2 lopakodó bombázók éppúgy részt vennének, mint a tengeralattjárók. A Guam szigetéről, vagy az Egyesült Államokból felszálló B-2-es bombázók feladata lenne, hogy az akár 15 tonna súlyú bombáikkal megsemmisítsék a föld alatti bunkereket.Ejtőernyős különleges egységek azután a mintegy 200 mobil rakéta indítóállomásokat hatástalanítanák szerte az országban.  Szöul a maga részéről még januárban jelentette be, hogy különleges katonai egységet hoz létre, amelynek célja az Phenjan irányítóinak kiiktatása háború esetén.

Káncz Csaba

Peking is érzi a feszültség növekedését

Bár Washington negyedszázada visszavonta Dél-Koreából a taktikai nukleáris fegyvereket, most a Fehér Házban újra napirendre került a visszatelepítésük. Ezen esetleges lépés nemcsak Phenjannal okozna feszültebb viszonyt, hanem Pekinggel is, hiszen a kínaiak azt gondolhatják, hogy ők lesznek a valódi célpontjai ezeknek a tölteteknek. Jelenleg már így is nagy a feszültség Kína és Dél-Korea között, mivel az Egyesült Államok THAAD rakétaelhárító védelmi rendszer telepítését kezdte meg a félszigetre, részben azért, hogy megelőzze Észak-Korea Amerikára irányuló esetleges atomcsapását.

Összességében kijelenthető, hogy a Trump elnököt övező politikai viharok és az amerikai politikai osztály gyilkos belharca a Moszkvával folytatandó viszonyról növeli annak valószínűségét, hogy Trump figyelem-elterelő lépésként végül a katonai megoldás mellett dönt a phenjani rezsim ellen.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG