<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az Amazon az Egyesült Államok második legnagyobb munkaadója. Az óriásvállalat hatszázezer embert foglalkoztat, rá jut az online kiskereskedelmi forgalom több mint harmada. Üzleti praktikái, adókerülése miatt azonban egyre súlyosabb bírálatok érik – akárcsak azért, hogy hajszolt munkát követel alkalmazottaitól, akiknek nem engedi a szervezkedést.
Az Amazon székháza Kaliforniában (Kép: depositphotos)

A cégalapító, Jeff Bezos, 1995-ben kevesebb, mint egy tucatnyi emberrel kezdte. Mára saját termékei mellett más cégek több mint 330 millió árucikke szerepel az Amazon kínálatában, Tavaly 122 milliárd dollár bevétele volt termékek kereskedelmi eladásából – csak a Echo okos-hangszóró százmilliókat hozott. További 42 milliárd folyt be a beszállítók árujának értékesítéséből járó jutalékokból.

Ehhez járult a több lábon álló konszern internetes szolgáltatásai után befolyt 26 milliárd: az Amazon ügyfelei között van ezen a területen többek között a Netflix és a CIA. A Prime és a Kindle hálózat előfizetői egy év alatt 14 milliárdot hoztak, a Whole Foods szupermarketek 17 milliárdot, a portáljain megjelenő hirdetések 10 milliárdot. Egyetlen más vállalatnak sincs a világon ilyen széleskörű tevékenysége – ezért is erősödnek a törekvések, hogy vessék alá szigorúbb ellenőrzésnek, illetve bontsák fel. Érvek: országában alig adózik, monopolisztikus tevékenysége piacromboló, alkalmazottait szélsőségesen kihasználja, ugyanakkor távol tartja a szakszervezeteket.

Botrány botrány hátán

Az Amazon sok partnere, amely annak portálján értékesíti termékeit, panaszkodik: az eladásokból befolyt összegeket a nagyvállalat sokáig visszatartja és a szerződés megszabja, hogy ügyfelei mely adatokat oszthatnak meg harmadik féllel. Több száz per indult már azért, mert az Amazon, figyelve a forgalmat, egy idő után kis változtatással lemásolta a beszállító sikeres termékét, majd azt saját gyártmányaként és jóval olcsóbban hozta forgalomba – vagy márkás termékek hamisítványait árulta.

A Kindle előfizetői 14 milliárdot hoztak (Kép: depositphotos)

Az óriáscég tevékenysége egyre több kiskereskedőt üt ki a versenyből, hiszen páratlanul nagy választéka mellett gyors házhoz szállítást is nyújt. Több botrányhoz is vezetett, amikor veszélyes, vagy mérgező termékeket szállítottak a megrendelőknek. Mióta sok helyütt van mód arra, hogy a vevő még aznap megkapja a rendelt árut, nem kevés balesetet okoztak a gépkocsivezetők, akiknek (akárcsak a raktáriaknak) hajszolt ütemben kell dolgozniuk

Vállalati kultúra Amazon módra

Az Amazon páratlan sikere mögött gondosan ápolt vállalati kultúra van. Betanított jelszavak ösztönzik az alkalmazottakat, a vezetőktől a  csomagolókig, hogy soha ne mondják egy feladatra: „nem az én dolgom” és akkor is törekedjenek annak kiváló megoldására, ha a mércét elérhetetlennek tartják. Ne hátráljanak meg munkájukban akkor sem, ha úgy érzik, hogy azzal ártanak az emberi kapcsolatoknak, valamint legyenek szerények és takarékosak. Új irodákat használt ajtókból készült asztalokkal rendeznek be, a számítógépes rendszer figyelmeztet, ha egy vezető business-osztályon próbálna üzleti útjára repülőjegyet rendeltetni és rossz szemmel néznek arra, aki a papírnak csak egy oldalára nyomtat.

Helyszíni tapasztalatok, volt alkalmazottak beszámolói riasztó képet festenek a csaknem százezer áruházi dolgozó elé állított követelményekről. A kézi szkenner, amellyel munkájukat végzik, szüntelenül közvetíti az utasításokat és figyelmeztet, ha nem az elvárt ütemben vették le az árut a polcról, vagy ha az engedélyezettnél hosszabban voltak a mosdóban, vagy étkezni. A csomagok összeállításánál nem ritkán napi 15-20 km-t kell gyalogolniuk az óriás raktárakban, ahol a közelmúlt évekig nem volt hűtés, sokan lettek rosszul a hőségtől. A rendszer méri mindenki teljesítményét és azt aki egy negyedéven belül négyszer elmarad a megkívánttól, elbocsátják.

Bajnok az adóelkerülésben is

hirdetés

Az Amazon szóvivője arra emlékeztet, hogy a cég legalább 15 dolláros órabére a többnyire kisvárosokban lévő raktárakban magasabb, mint amit a képzetlen árufeltöltők máshol, például pizzafutárként kereshetnének, és kapnak szociális szolgáltatásokat is. A vállalat egyébként elutasítja a vádat, hogy – amint a Google-nak és a Facebooknak, amelyekkel együtt emlegetik – monopóliuma lenne. Az Amazon vezet ugyan az online-kereskedelemben és van saját szupermarket hálózata, de ezzel együtt is csak az amerikai kiskereskedelem 4 százalékát bonyolítja. A cég annyit közölt, hogy 2018-ban globálisan 1,2 milliárd dollár összegben adózott – de hogy mennyit Amerikában, arról nem nyilatkozott.

Néha már Trumpnak is sok

Az amerikai törvényhozásban mindkét párt részről erősödnek a törekvések az Amazon megrendszabályozására – egyebek mellett azért is, mert a konszern könyvelési módszerei segítségével tavaly például egyáltalán nem fizetett vállalati adót. Steven Kruchina, a Trump-kormány pénzügyminisztere kijelentette, hogy „az Amazon tönkretette az amerikai kiskereskedelmet” és intézkedéseket követelnek az óriáscég ellen a demokratapárti elnökjelöltek is. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, csakúgy, mint az Európai Unió, egymástól függetlenül a trösztellenes előírások megsértésének gyanújával folytat eljárást. Az EU vizsgálja azt is, hogy felhasználja-e az Amazon az üzletfeleinek százezreitől gyűjtött adatokat ahhoz, hogy saját termékeit helyezze előtérbe – ami az előzmények alapján nyilvánvaló.

Bezos jól jött ki a szexbotrányból is

Üzleti módszerei, hamisított, veszélyes termékei mellett idén újabb károkat okozott az Amazon megtépázott hírnevének az alapító és tulajdonos, Jeff Bezos magánélete. Hírhedt botránylap derítette ki, hogy a világ leggazdagabb embere, aki 27 évig élt harmonikusnak tekintett házasságban írónő feleségével, ifjabb hölggyel randevúzik Történetesen az, amely szorosan kapcsolódik Donald Trumphoz – annyira, hogy az elnök 2016-os választási kampányában a National Enquirer kiadója fizette le Trump egyik volt szeretőjét, hallgasson az ügyről.

Jeff Bezos, a fékezhetetlen (Kép: depositphotos)

Amikor kirobbant Bezos ügye, zsarolni próbálták azzal, hogy nyilvánosságra hozzák az őt szexelés közben mutató felvételeket. Jellemző Trumpra, hogy üdvözölte a zuglap akcióját, azt a The Washington Post, az egyik legbefolyásosabb amerikai politikai napilap vetélytársának nevezte, mondván: az sokkal pontosabban tudósít, mint a (Bezos tulajdonában lévő) Washington Post – amely „az elnök ellen lobbizik.” Bezos azonban elébe ment az ügynek: feleségével közös nyilatkozatban közölték, hogy egyetértésben elválnak. Az asszony 38 milliárdot kapott, annak egy részével csatlakozott Bill Gatesék jótékonysági alapjához. Volt férje, a többi vezető szupergazdaggal ellentétben, minimálisan adakozott jótékonysági célokra – most 2 milliárdos alapítványt hozott létre, hogy javítsa az Amazon renoméját.

(New Yorker)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló