TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.

A világ vezető hatalma történelmi léptékben is páratlan politikai-, gazdasági-, társadalmi- és közegészségügyi válságba került. A koronavírus-járvány által okozott komplex válsághelyzet az egész világ számára nyilvánvalóvá tette a vezető amerikai politikai intézmények gyengeségeit. Nem meglepő tehát, hogy az amerikaiak 80 százaléka szerint az ország rossz irányba halad.

Kína szisztematikus démonizálása

2018 októbere óta a Trump-Biden összevetésben a demokraták jelöltje vezet és sokan már földcsuszamlásszerű demokrata győzelmet jósolnak a novemberi elnökválasztáson. Ez normál körülmények között akár jogos előrejelzés is lehet, de a jelenlegi, megbomlott világrend közepette komoly meglepetések érhetik a belpolitikai elemzőket. A Trump-kormányzat ugyanis egyre inkább Kína folyamatos démonizálásában találja meg kampányának kitörési pontját és ennek kapcsán olyan dinamikájú eszkalációt látunk, hogy kijelenthető: a kétoldalú viszály egy ponton túlléphet a kampány keretein és önálló életet kezdhet.

Donald Trump védőmaszkban érkezik látogatásra a Walter Reed katonai kórházba Marylandban 2020. július 11-én. Illusztráció. EPA/CHRIS KLEPONIS Donald Trump védőmaszkban érkezik látogatásra a Walter Reed katonai kórházba Marylandban 2020. július 11-én. Illusztráció. EPA/CHRIS KLEPONIS

Ennek az eszkalációnak volt fontos állomása Mike Pompeo külügyminiszter július 23-i beszéde, amelynek már a címe sokat elárul: „A kommunista Kína és a szabad világ jövője”. A beszéd számos csúsztatást tartalmaz annak érdekében, hogy az új hidegháború keretein belül egy Szovjetunióhoz hasonló ellenségképet lehessen felépíteni:

  • Pompeo először is azt állította, hogy a kínai kommunizmus globális hegemóniára tör. Ez tévedés, a kínai kommunista vezetés számára a gyors ütemben lassuló gazdaság és a hamarosan Japánhoz hasonlóan elöregedő társadalom jóval magasabb prioritással bír;

  • Pompeo szerint a pekingi kommunista vezetés retteg a kínai emberek őszinte véleményétől. Nos, ez sem fedi a valóságot, a San Diego-i Egyetem májusi felmérése szerint ugyanis a kínaiak körében számottevően erősödött a kedvező vélemény a pekingi kormányzatról idén februárhoz és tavaly júniushoz képest.

  • Pompeo állítása szerint a kínaiak elképesztő kereskedelmi visszaéléseket követnek el, „amely óriási ütéseket visz be az amerikai gazdaságnak”. Nos, ehhez képest egy tavalyi Brookings Institution jelentés kiemeli, hogy bár egyes, alacsony bérezésű feldolgozóipari szektorban a kínai verseny valóban állásvesztéshez vezetett, de ezzel egy időben a kínai kereskedelem 1,8 millió állást tart fenn az amerikai szolgáltatóiparban, a mezőgazdaságban és a tőkepiacokon.

Peking eddig visszafogottsággal kezelte a washingtoni vádaskodásokat, de zárt ajtók mögött természetesen tisztában vannak azzal, hogy a tüzes szavak egy napon torkolattüzekké konvertálódhatnak. Jól mutatja ezt a kommunista párt szócsövének állásfoglalása, amely a kínai nukleáris arzenál azonnali bővítésére szólít fel. Ez bizony nem irreális követelés, hiszen geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott.

Mint Szarajevó előestéjén

Washington számára az Új Selyemút (BRI) nevű kereskedelmi és geopolitikai projekt – amelynek célja összekötni Kínát, a Közel-Keletet és Európát egy energia- és közlekedési infrastruktúra-hálózattal – hasonlatos azon kihíváshoz, amellyel London szembesült az elhíresült Berlin-Bagdad vasútvonal kapcsán. 110 éve ez volt a Birodalmi Németország geopolitikai mega-projektje, amely Berlint kötötte össze az Ottomán Birodalommal.

Úgyszintén, a múlt század elején a hétmérföldes léptekkel fejlődő Németország egyszer csak nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Királyság szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben kezdte el fejleszteni. Ehhez kísértetiesen hasonló napjaink felállása, amikor a hétmérföldes léptekkel fejlődő Kína egyszer csak nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Államok szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben kezdte el fejleszteni. 2014 és 2018 között Kína több tengeralattjárót és hadihajót bocsátott vízre, mint ahány tengeralattjáró és hadihajó szolgál összesen a brit haditengerészetnél.

1914. június 28-án Szarajevóban két lövés dördült, amely után örvényszerűen eszkalálódott kontinensünk biztonságpolitikai helyzete. Remélhetőleg Ázsiában nem következik be egy hasonló forgatókönyv, de az irtózatos politikai feszültségek miatt ezt már nem lehet kizárni. A két vezető világhatalom összeütközése mára a „fantazmagóriák” világából bizony a „lehetséges” kategóriába csúszott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél