1p
Elemzők szerint rövid távon kedvező a magyar költségvetés egyenlegének brüsszeli megítélése, de hosszabb távon még vannak bizonytalanságok, hogy teljesíthető-e a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány, és hogy Magyarország kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon, de évről évre nő a deficit. A bizottság által készített gazdasági elemzés szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány. 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit. Részletek >>

A nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Bizottság pozitív bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról, és jövőre megszűnhet az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás. A 2014-es brüsszeli hiányprognózissal ugyanakkor nem ért egyet a kabinet, a 2013-as 0,3 százalékos bizottsági előrejelzésnél pedig magasabb, 1 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol. Matolcsy György  szakminiszter szerdai sajtótájékoztatón nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy lesz-e harmadik Matolcsy-csomag. Részletek >>

Pro: kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint pozitívum, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint idén és jövőre is 3 százalék alatt marad a GDP-arányos hiány Magyarországon. Kifejtette: a bizottság ugyanakkor a kormány prognózisánál jóval alacsonyabb, 0,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ra.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós előrejelzés lényegében megfelel a piaci konszenzusnak, és alacsonyabb adóbevételekkel számol, a jövő évi deficitcél-prognózisok közötti különbség is ebből adódik.

Jobbágy Sándor szerint 2013-ra vonatkozóan várhatóan nem szükséges újabb kiigazítás, de ha a kormány tartja magát a 2,7 százalékos deficitcélhoz, akkor ennek eléréséhez néhány 10 milliárd forintos intézkedéscsomag szükséges.

Arról, hogy Matolcsy György szerint a kormánynak jó reményei vannak arra, hogy 2013-ban egy százalék feletti legyen a gazdasági növekedés mértéke, a CIB elemzője úgy vélekedett, hogy ez inkább egy optimista forgatókönyv, az exportpiacok helyzete, valamint a bejelentett két kiigazító csomag által visszafogott belső kereslet miatt nem valószínű ekkora GDP-bővülés. Jobbágy Sándor elmondta: a CIB előrejelzése a 2013-as növekedésre kissé optimistább a bizottságénál, a bank 0,6 százalékos bővülést vár.

A túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól 2013 közepén kikerülhet Magyarország - vélekedett Jobbágy Sándor. Kifejtette: addigra meglesznek a 2012-es végleges számok, időarányosan látható lesz a 2013-as költségvetési előirányzat teljesülése, valamint kiderülhet, hogy 2014-ben is tartható-e a 3 százalék alatti hiány. Utóbbi kapcsán a szakértő megjegyezte: ennek teljesüléséhez valószínűleg további intézkedések lesznek szükségesek.

Kontra: nem kerülünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint annak ellenére, hogy kedvezőnek tűnik az idei és jövő évi, a GDP-hez viszonyított 3 százalék alatti államháztartási hiányra vonatkozó várakozás, összességében "nem túl jó" az Európai Bizottság prognózisa. Mint mondta, az előrejelzett három évben együtt nem lesz folyamatosan és tartósan 3 százalék alatt a hiánycél, és ez a túlzottdeficit-eljárás szempontjából nem alapozza meg, hogy Magyarországot kivegyék az eljárás hatálya alól.

A közgazdász szerint 2014-re jelentősen romlik a hiánymutató, de részben már 2013-ban is a kormány által várt szint felett lesz a hiány. A 2,9 százalék felette van a kormány 2,7 százalékos céljának, és közel, "hibahatáron belül" van a 3 százalékhoz képest - jegyezte meg.

Az elemző kiemelte, hogy az Európai Bizottság számításai azon alapulnak, hogy a költségvetés tartalékait nem használják fel. "Gyanítom, hogy ezek egy részét nem lehet csak úgy eltörölni" - tette hozzá.

Kondrát Zsolt szerint óvatosan kell értékelni Matolcsy György szerdai bejelentését arról, hogy gyorsabb lehet a jövő évi növekedés. Mint mondta, nem történt olyan fejlemény, ami megalapozná ezt a magasabb számot.

Az MKB Bank elemzője szerint az Európai Bizottság jelentése úgy is értelmezhető, hogy a jelenlegi körülmények közepette ők nem hajlandóak hitelmegállapodást kötni a magyar kormánnyal. Emlékeztetett: Brüsszel fontosnak tartja, hogy a kormány fenntartható módon, folyamatosan 3 százalék alatt tartsa az államháztartási hiányt.

A közgazdász elmondta: a közelgő első negyedév jelentős devizaadósság-lejáratai lépéskényszerbe hozhatják a kormányt. Egyrészt a kormány törekedhet gyors megállapodásra, jóllehet ez az elemző szerint nem túl valószínű. Második lehetséges forgatókönyv, hogy a kormány devizakötvényt bocsát ki, amellyel fedezheti a devizaadósság törlesztését legalább az első negyedévben, de ezzel a taktikával a kormány akár a választásokig is kihúzhatja megállapodás nélkül. Harmadrészt pedig további nemszokványos intézkedéseket jelenthet be a kormány, amivel 2013 negyedik negyedévéig húzhatja a döntést a megállapodásról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG