TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Közben a koronavírus második hullámában eddig a leginkább érintett 20-29 évesek pozitivitási aránya az elmúlt héten egy kicsit csökkent, derült ki a keddi operatív törzs sajtótájékoztatón.

Elmozdulni látszanak a hetek óta bebetonozottnak tűnő arányok a koronavírus magyarországi terjedésében, derült ki az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília tisztifőorvos ugyanis a reggel közzétett, az előző 24 órára vonatkozó járványstatisztika átismétlése után arról beszélt, hogy a 39. és a 40. hét adatait összevetve látszik:

jelentősen emelkedik a 30-60 éves korosztály fertőzöttsége.

Jelenleg ebbe a tágra vett korcsoportba tartozik a vírus hazai megjelenése óta azonosított összes fertőzöttünk közül 15 392 fő. Összesen eddig 32 298 fertőzöttet azonosítottak az országban, így a 30-60 évesek ennek valóban komoly szeletét, 45 százalékát adják.

Eközben a második hullámban eddig sokkal inkább érintett 20-29 éves korosztály fertőzöttségi aránya egy kicsit csökkent. Egy hét alatt 25-ről 23 százalékra csökkent az arányuk az összes fertőzöttek között. Erre Müller külön nem tért ki, de a két elmozdulás együttesen azt mutatja, hogy most zajlik az, amire a virológusok korábban figyelmeztettek: a - sokszor tünetmentes - fiatalokról szivárog át a betegség az azt jellemzően sokkal jobban megszenvedő idősekre.

Az viszont továbbra is megnyugtató lehet, hogy a 14 évnél fiatalabbak pozitivitási aránya még mindig alacsony, most 4,5 százalék.

Összességében viszont egy hét alatt 14 százalékkal nőtt a pozitivitások aránya.

Az elmúlt 24 óra hazai koronavírus-adatai:

 • 818 új fertőzött
 • 20 új halálos áldozat
 • összesen 32 298 fertőzött a járvány hazai kezdete óta
 • 22 722 az aktív fertőzöttek száma
 • 8 723 az összes gyógyulté
 • 853 az összes halálos áldozaté

Mint ismert, mára virradóra rekordot döntött a koronavírus új hazai áldozatainak száma, 20-an haltak meg a betegséggel összefüggésben. Róluk Müller azt mondta, közülük 15-en szív-érrendszeri megbetegedésben, főleg magas vérnyomásban szenvedtek, egy fő alapbetegsége légzőszervi volt, négy áldozaté pedig anyagcsere-betegség, jellemzően cukorbetegség, pajzsmirigy-megbetegedés és krónikus veseelégtelenség. Müller azt mondta, az áldozatok mind 53 és 92 év közöttiek voltak. A reggel közzétett statisztika szerint azonban a mára virradóra elhunyt 20 fő között volt egy 44 éves férfi is, akinek nem volt ismert alapbetegsége, így a reggeli számok és a sajtótájékoztatón közöltek ellentmondanak egymásnak.

Müller azt már pontosan idézte a reggeli jelentésből, hogy 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tisztifőorvos azt is elárulta, hogy a kezdetek óta összesen 771 297 koronavírus-tesztet végeztek el az országban.

A 100 ezer főre vetített megbetegedési arány is a vírus előretörését mutatja. A 39. héten még 100 ezer magyarból 253 volt pozitív, a 40. héten már 322 - ebből is látszik, hogy egyértelműen a járvány felszálló szakaszában vagyunk, mondta Müller. A 100 ezer lakosra korspecifikusan vetített megbetegedések pedig azt mutatják, hogy a legmagasabb ráta a 15-19 évesek között van, itt 100 ezerre 661 fertőzött jut.

Müller a fertőzöttek területi eloszlásába is belekapott egy kicsit, de felhívta arra a figyelmet, hogy a második hullámban már nem gócpontos, hanem közösségi terjedés van, így bárki, bárhol könnyen megfertőződhet, ha nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat - kézmosás, távolságtartás, maszkviselés.

A legátfertőzöttebb terület Budapest és Pest megye. Budapesten a 40. héten 100 ezer főből 641 lett koronavírusos, ami az országos átlag - 322 fő - majdnem duplája. A főváros és Pest megye mellett Győr-Moson-Sopron megye, Csongrád-Csanád megye és Fejér megye érintett a leginkább, a legkevésbé pedig Békés megye, Bács-Kiskun megye és Tolna megye.

Mikrofonnál: a rend őre

A szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át Müllertől, aki elsőként ismertette a friss, a V4-es országokból való beutazásra vonatkozó kormányrendeletet, mely az eredetileg szeptember végéig érvényes enyhítést hosszabbítja meg október végéig. Röviden: magyar állampolgárként (akár nem magyar állampolgár családtaggal) továbbra is karanténkötelezettség nélkül jöhetünk Magyarországra a V4-es országokból, ha a hazatérés napját megelőző napon ott igazoltan volt szállásunk, és a belépés után itthon csináltatunk egy darab koronavírus-tesztet, ami negatív eredményt dob. A V4-es turisták is jöhetnek Magyarországra a továbbiakban is, ha van érvényes szállásfoglalásuk bárhol az országban, mely legkésőbb október 31-ig tart, és a lefoglalása október hatodika előtt történt - illetve hoznak a határra egy darab, öt napnál nem régebbi, negatív COVID-tesztet.

Kiss röviden említette, hogy magyar idő szerint este 11-től szigorodnak a Romániába való beutazás szabályai, de ennél bővebbet nem mondott, mert szerinte még nem végleges a szigorítás - azt tanácsolta, mindenki nézzen utána a szabályoknak, mielőtt útnak indul. Egyébként arról van szó, hogy Magyarországról való beutazáskor 14 napra karanténba kell menni, kivéve, ha kevesebb, mint 3 napra érkezünk, és fel tudunk mutatni egy két napnál nem régebbi negatív COVID-tesztet a határon. Illetve azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

Következtek az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseinek adatai. Eszerint

 • összesen 86-szor kellett intézkedni
 • 45-ször azért, mert valamelyik utas nem vagy szabálytalanul viselte a maszkot tömegközlekedési eszközön
 • 31-szer ez boltokban, közintézményekben történt
 • 27 volt a figyelmeztetés
 • 1 a helyszíni bírság
 • 3 a szabálysértési feljelentés.
 • 35-ször intézkedtek a tranzitszabályok megszegése miatt
 • 10 508-szor ellenőrizték a hatósági házi karantént
 • 2709 új hatósági házi karantént rendeltek el
 • ebből 945-öt az országba való belépéskor
 • 20 088 hatósági házi karantén van most érvényben az országban
 • 1009-en töltötték le eddig a hatósági koronavírus-appot az okostelefonjukra.

Sajtós kérdések:

Van elég orvos és személyzet a lélegeztetőgépek működtetésére, illetve folyamatban van az átképzés erre? Müller: tavasszal már megvoltak az átképzések, van elég orvos, szakápoló. Jelenleg nem folyik képzés.

Vannak újabb fertőzési gócok? Mi a helyzet a tiszaújvárosi gyárban megfertőződöttekkel? Müller: jelenleg a közösségi terjedés megy, bárhol lehet fertőzés, de ezen túl egy-egy halmozódás is bárhol előfordulhat szoros kontaktoknál, közösségben. Például munkahelyen vagy családi rendezvényeken. 

Aki igazoltan koronavírusos, de csak enyhe tünetei vannak, hogy kezelje magát otthon? Müller: pihenjen, és legfeljebb tüneti kezeléseket végezzen magán - gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót szedjen az orvosával való konzultálás után. Ha nincs tünete egyáltalán, akkor szedjen C-vitamint, D-vitamint, és igyon sok folyadékot.

Az edzőtermekben, csoportos edzéseken van, ahol kötelező a maszk, máshol nem az. Mi a helyes magatartás? Müller: aki edzeni megy, az öltözőben is legyen rajta maszk, ha ott nem tudja tartani a 1,5 méteres távolságot a többiektől. Az edzőtéren az lenne a megoldás, hogy egy időben kevesen legyenek bent, legyen szellőzés, a gépeket pedig távolabb helyezzék el egymástól. "Nyilvánvalóan mozgás közben nem lehet maszkot viselni" - tette hozzá Müller.

Van megbízható gyorsteszt? Mikor lesz nálunk is nyálteszt? Müller: majd lesz minden.

Valóban alkalmas a szűrésre a lázmérés? A legtöbb iskolai mérés 35 Celsius fokot mutat a gyerekeknél. Müller: az idősek tünetszegények, nálunk láz nélkül is zajlódhat a betegség, mert gyenge immunrendszerük. A gyerekeknél viszont alkalmas a hőmérőzés a láz kimutatására. Irreális hőfoknál mindig vissza kell mérni, az első mérés után 15 perccel. Ha a mérést végzők szerint gond van a hőmérővel, akkor azt rendbe kell tetetni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél