<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az Európai Unió cáfolta a Miniszterelnökséget vezető minisztert: nem igaz, hogy megegyeztek volna az Orbán-kormánnyal a magyar helyreállítási tervről.

A magyar helyreállítási alapról folyó tárgyalások és a jogállamisági eljárás elindítása két különböző dolog - reagált az Európai Bizottság (EB) szóvivője Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek a csütörtöki kormányinfón elhangzott megjegyzéseire. Az előbbiről hónapok óta tartanak a megbeszélések Budapest és Brüsszel között, az utóbbiról szerdán döntött a biztosi kollégium.

A kancelláriaminiszter állítása szerint áttanulmányozták az eljárást elindító hivatalos értesítést, és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs akadálya a helyreállítási tervről szóló megállapodás aláírásának.

Gulyás Gergely másképp értelmezte. Fotó: MTI
Gulyás Gergely másképp értelmezte. Fotó: MTI

Gulyás Gergely azt mondta, közös megoldást találtak mindenhol, még ott is, ahol a magyar fél nem értett egyet a felvetés jogosságával. Veerle Nuyts szóvivő azonban cáfolta, hogy a helyreállítási terv esetében már mindenben megállapodtak volna:

Az elmúlt hónapokban számos kérdésben haladást értünk el, de számos kérdés még nyitott, ezek közé tartoznak például a korrupcióellenes intézkedések és az oktatással kapcsolatos ügyek – mondta.

Brüsszel nemcsak a járvány utáni gazdaságélénkítésre szánt pénz konkrét feltételekhez kötött odaítélése előtt várja el a korrupcióval szembeni határozott fellépést, hanem például az unió pénzügyi érdekeinek védelmében kezdett jogállamisági eljárásban is. Gulyás Gergely talán ezért próbálta egy kalap alá venni a két folyamatot. Csakhogy a szerdán postázott levél alapján az EB jóval több és jelentősebb változtatást vár el, mint a helyreállítási támogatásért cserébe - írja a Népszava.

Az ominózus elküldött hivatalos értesítésben az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarországon olyan súlyosak és széles körűek az Unió pénzügyi érdekeit érintő általános kockázatok, hogy azokat csak a közösség új jogállamisági eljárásával lehet orvosolni. A levélben az EB többek között nehezményezi, hogy a hatóságok évek óta képtelenek vagy nem hajlandók megelőzni a közbeszerzésekkel kapcsolatos anomáliákat, visszaszorítani a korrupciót és kezelni az összeférhetetlenséget.

A testület egyebek mellett aggályosnak tartja, hogy a közalapítványokba szervezett pénzeszközöket kivonták a nemzeti ellenőrzések és auditok, a kuratóriumok tagjait pedig az összeférhetetlenségi szabályok alól.

A hatóságok nem kezelik a közigazgatás magas szintjein tapasztalható “cimboraságot”, kivételezést és nepotizmust, valamint a vállalkozások és a politikai szereplők közötti kapcsolatból eredő kockázatokat sem. A testület szerint súlyosbítják a helyzetet az igazságszolgáltatás független működését gátló problémák, beleértve a hatékony nyomozati és büntetőeljárási politikát akadályozó önkényes döntéseket, és a megakadályozásukat szolgáló szabályozás hiányát.

A jogállamisági eljárást elindító levélben az EB a felvetett témákkal kapcsolatban egy sor kérdést is intéz a magyar kormányhoz, amelynek június végéig kell válaszolnia.

Makro / Külgazdaság Ott csaptak le váratlanul az ukránok, ahol az oroszok nem számítottak rá
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:00
Az ukránok szerint orosz cirkálórakéták semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadgyakorlat kezdődött a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:51
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.
Makro / Külgazdaság Agyondicsérte Putyint a kínai államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:21
Oroszország jóléte jelentősen megnőtt Vlagyimir Putyin elnök vezetésének köszönhetően - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor orosz hivatali partnere hétfőn kötetlen eszmecserén fogadta őt a Kremlben.
Makro / Külgazdaság Moszkvát és Brüsszelt is keményen kiosztotta a lengyel kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:01
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: nem szállítunk és nem veszünk lőszert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 15:29
Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben - jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG