<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A nyugati várakozásokkal ellentétben az orosz elnök nem tett nagy bejelentést a mai katonai díszszemlén. Közvetve elismerte ugyanakkor az orosz hadsereg veszteségeit, és már nem speciális hadműveletről beszélt. Nem helyezte kilátásba a harcok befejezését, de azok kiterjesztését sem. A „speciális hadművelet”-ből elhúzódó háború lehet, ami azonban Ukrajnára korlátozódhat.

Az orosz elnök már május 9-én hivatalosan hadat üzenhet Ukrajnának, ami lehetővé tenné az orosz tartalékos haderő teljes mobilizálását, az invázió ugyanis továbbra is akadozik, adta hírül május harmadikán a CNN amerikai és nyugati forrásokra hivatkozva.

Nincs mozgósítás

Ma kiderült, hogy ebből (legalábbis egyelőre) semmi sem lett: Vlagyimir Putyin egyetlen nagy bejelentést sem tett a Győzelem Napja alkalmából tartott moszkvai katonai díszszemlén, amellyel az oroszok hagyományosan a II. világháborúban a náci Németország felett aratott győzelmet ünneplik. 

Így tehát nem üzent hadat Ukrajnának, nem rendelt el általános mozgósítást, nem hirdetett (akár csak rész) győzelmet, de nem helyezett kilátásba eszkalációt sem.

Alapvetően a II. világháborús hősöket méltatta, az ukrajnai inváziót pedig önvédelemként állította be, és a Nyugatot, az Egyesült Államokat, a NATO-t és Ukrajnát tette érte felelőssé.

A vártnál visszafogottabban beszélt Putyin a díszszemlén. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK        A vártnál visszafogottabban beszélt Putyin a díszszemlén. Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/ SPUTNIK

Fontos részletek

Beszédéből ugyanakkor mégis le lehet vonni néhány fontos következtetést – egyrészt az elejtett utalásokból, másrészt a szóhasználatból, harmadrészt pedig abból, ami kimaradt belőle. Ezeket gyűjtöttük össze a BBC cikke segítségével.

- Putyin – még ha nem is közölt adatokat – említést tett az orosz katonai veszteségekről. Mint fogalmazott, minden tiszt és katona elvesztése fájdalmas mindannyiuknak, valamint pótolhatatlan veszteség a család és a barátok számára. Mint mondta, támogatást nyújtanak majd az érintett családoknak, különösen az elhunytak és sebesültek gyerekeinek – erről ma alá is írt egy elnöki rendeletet.

A Kreml utoljára hat héttel ezelőtt közölt adatokat a veszteségekről: eszerint 1351 katonájuk halt meg eddig. Az ukrán hadsereg ugyanakkor a hétvégén azt közölte, hogy már 25 500 orosz katona vesztette élet.

 - Putyin most nem használta a speciális katonai hadművelet kifejezést (Oroszországban hivatalosan csak így szabad nevezni az ukrajnai háborút).

Bár háborúról továbbra sem beszélt, párhuzamokat vont a II. világháborúval talán azzal a céllal, hogy feltüzelje a hazafias érzelmeket és növelje az invázió támogatottságát.

Bár egy március végi felmérés szerint az oroszok mintegy 80 százaléka pártolja azt, a valóságban jóval megosztottabb a társadalom – ez derül ki ebből az április elején, Moszkvában készült „Utca embere” videóból is:

- Putyin nem utalt arra, hogy a közeljövőben befejeződhetnek a harcok, ugyanakkor nem utalt azok kiterjesztésére sem, és nem fenyegette meg a nyugati országokat.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Kreml a háború elhúzódásával számol, ugyanakkor nem akarja azt Ukrajnán túlra kiterjeszteni.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai elemző szerint több hónapos vagy akár több évig elhúzódó harcokra számít Moszkva, és a szankciók ellenére a győzelemig akarja folytatni a háborút.

- Német megfigyelők szerint a beszéd meglepően rövid, mindössze tíz perces volt.     

- Bár a beszéd után több ezer katona menetelt a Vörös téren, összességében kevesebb katona volt jelen, mint a múlt évi díszszemlén. A légibemutató pedig elmaradt – hivatalosan a rossz idő miatt.

Összességében tehát – az előzetes félelmekkel ellentétben – Putyin nem tett olyan bejelentést vagy utalást, ami a háború eszkalációjára, esetleg a harmadik világháború lehetőségére utalna.

Ennek persze oka lehet az is, hogy egy általános mozgósítással saját hatalmát is kockáztatná.

Rácz András Oroszország-szakértő lapcsoportunk rendezvényén, a Klasszis Klubban a közelmúltban szintén azt valószínűsítette, hogy a harcok elhúzódhatnak, de főleg Ukrajna déli és keleti részére fognak korlátozódni.

Beszélgetésünket a szakértővel, amelyben többek között szóba kerül az atomháború, Magyarország biztonsága, Putyin célrendszere, a háborús bűnök, az ukrán nacionalizmus és egy állítólagos NATO-ígéret, itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG