4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brit népszavazás alaposan felforgatta a szeparatista mozgalmakat is: hiába szavaztak a skótok a Nagy-Britanniában maradás mellett két éve, a brit EU kilépés miatt újra szavazhatnak, ezúttal a függetlenségre. Ez most a másik nyughatatlan népet, a katalánokat is feltüzelte: szembeszállnak Madriddal.

A katalán parlament egy váratlan húzással újra napirendre tűzte a függetlenséget. A spanyol alkotmánybíróság ugyan alkotmányellenesnek nevezett minden függetlenedési intézkedést (és általában az ország integritásának csonkítását), a katalánok azonban most elfogadtak egy menetrendet, amely az új ország megalapításának lépésit tartalmazza.

Huszárvágás

A tervet egy gyors, és heves vitákkal tarkított parlamenti ülésen szavazták meg 72:11 arányban. A katalán parlament függetlenség-ellenes pártjai dühösen kivonultak a szavazásról, hangoztatva, hogy a lépés illegális, sőt azzal vádolták a katalán nacionalistákat, hogy nem csak Spanyolországból és az EU-ból, hanem a 21. századból és a demokráciából is ki akarják vezetni az országot. A parlament elnöke erre közölte, hogy a parlament csak szuverén jogait gyakorolja.

A terv 18 hónapra szól, lényege, hogy a katalánok kidolgozzák saját alkotmányuk, és megkezdik egy független állam fenntartásához szükséges intézmények (önálló fegyveres erők, jegybank, saját jogi rendszer) létrehozását. Nem véletlen, hogy most gyorsultak fel az események: a brit EU kilépést és az ennek következtében esetlegesen megvalósuló skót függetlenedést, mint jó alkalmat akarja megragadni a szeparatista katalán elnök, Carles Puidgemont.

Korábban elkaszálták

Tavaly novemberben már volt egy hasonló próbálkozás, de akkor ezt a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és elutasította, azzal indokolva, hogy a demokrácia gyakorlásának elve nem kerülhet szembe az alkotmány feltétel nélküli elsőbbségével. A spanyol kormány akkor megnyugodott, mondván, megmenekül az ország egysége. Most azonban érthető módon dühösek lettek, és közölték, hogy minden szeparatista lépést megpróbálnak megakadályozni, és újra az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Elszántak

A függetlenség kérdése egyébként megosztja magukat a katalánokat is: a felmérések szerint 47,7 százalékuk az elszakadást pártolja, 42,4 százalékuk maradna Spanyolországban, a többiek bizonytalanok vagy nem adnak választ. A Guardian-nek adott interjújában Raül Romeva, akit a katalán elnök gyakorlatilag külügyminiszternek nevezett ki, azt nyilatkozta, hogy miután a spanyol kormány nem hajlandó a katalán függetlenség kérdésével foglalkozni, kénytelenek az ügyet saját kezükbe venni. Szerinte a spanyol állam azt érzékelteti velük, hogy nincs módjuk a függetlenségre, ezzel szemben ők a skót utat javasolták.

Ez azt jelentené, hogy tárgyalnak az anyaországgal, és amikor többé-kevésbé egyezségre jutnak, demokratikus és rendezett népszavazást írnak ki a függetlenségről. Romeva szerint a spanyol kormány előtt két lehetőség áll: vagy elfogadja a katalán függetlenséget, mint opciót, vagy folytatja eddigi politikáját abban a hitben, hogy az alkotmánybíróságot felhasználva meg tudja azt akadályozni. Ha az utóbbit teszik, az szerint egyre nagyobb legitimitást ad a függetlenség ügyének.

Magabiztosságban nincs hiány

Miután a jelenlegi katalán kormány pártja, az Együtt az Igenért koalíció nyerte a tavaly szeptemberi választásokat, rögtön elkezdték a leendő önálló állam bizonyos intézményeit kialakítani: önálló adóhatóságot, társadalombiztosítási apparátust és egy kvázi külügyminisztériumot. Úgy gondolják, legyen meg minden szükséges előkészület, hogy ha egy reménybeli népszavazás a függetlenség mellett dönt, minél gyorsabban megalakulhasson az új ország.

Az EU tagságot firtató kérdésre pedig meglehetősen magabiztosan azt válaszolta Romeva: mindenkinek, még Spanyolországnak is az a gazdasági érdeke, hogy ha létrejön az új ország, az tagja maradjon, vagy rövid idő alatt tagjává váljon az Uniónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG