<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Szeparatizmus
Makro / Külgazdaság A spanyolok legyőzték a katalánokat - most a Balkánon szállnak harcba
Káncz Csaba | 2018. február 2. 08:57
A katalán sokk után a spanyol központi kormányzat a Balkánon folytatná harcát a szeparatizmus ellen Európában. Márpedig Koszovót továbbra is a szegénység, a maffiakormányok és a kilátástalanság sújtja és igenis európai védernyőre van szüksége.
Makro / Külgazdaság Választások a rebellis tartományban – veszélyben még a spanyol egység?
Fellegi Tamás | 2017. december 20. 15:45
A katalán parlament és kormány szétkergetése után holnap újra választ Katalónia, és elvileg visszanyerheti autonómiáját, melyet a függetlenség kikiáltása miatt vont meg tőle Spanyolország. Kérdés, hogy a függetlenségpártiaknak többségük lesz-e, és megy tovább a huzavona, vagy visszakoznak a katalánok, és maradnak spanyolok.
Makro / Külgazdaság Már ketyeg Európa következő szeparatista időzített bombája
Káncz Csaba | 2017. november 17. 08:35
A boszniai muszlimok hajlandók háborút vívni a szerb közösséggel, ha azok kiválnak az államközösségből. Ez adott esetben azonnal kiterjedt konfliktussá válna, hiszen Putyin és a boszniai szerbek vezetője szoros kapcsolatban állnak és az elmúlt hat évben hétszer találkoztak. Az amerikai sajtó is felfigyelt a fortyogó Boszniára.
Makro / Külgazdaság Ma Katalónia, holnap a Székelyföld? Beköszöntött a szeparatizmus kora
Káncz Csaba | 2017. október 3. 08:30
Világszerte láthatjuk az etnikai jogok követelésének napirendre kerülését olyan dinamikával, amelyet a második világháború óta nem tapasztalhattuk. Az etnikumok kiválása államok fölbomlását vonhatja maga után, amely a történelemben gyakran járt együtt polgárháborúval. De mi történne, ha adott esetben erőszakba torkollna egy erőteljesebb székelyföldi önállósodási törekvés és Brüsszel ugyanúgy csendben maradna, mint ahogy most teszi a katalán események kapcsán?
Makro / Külgazdaság Nyakunkon a következő népszavazás: függetlenségi harc is lehet belőle?
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 29. 06:07
Sűrű a népszavazási szezon programja: hétfőn az iraki kurdok szavazták meg a független hazát maguknak, most vasárnap a katalánok szeretnének ugyanerről a kérdésről dönteni. A spanyol anyaország tűzzel-vassal gátolná, a katalánok nem engednek a 48-ból. Akár incidensbe is torkollhat, ha nagy lesz a keménykedés.
Makro / Külgazdaság Nem csak a skótokban lángolt fel az államalapítási kedv, rövidesen két új ország is lehet Európában
Fellegi Tamás | 2016. július 28. 06:05
A brit népszavazás alaposan felforgatta a szeparatista mozgalmakat is: hiába szavaztak a skótok a Nagy-Britanniában maradás mellett két éve, a brit EU kilépés miatt újra szavazhatnak, ezúttal a függetlenségre. Ez most a másik nyughatatlan népet, a katalánokat is feltüzelte: szembeszállnak Madriddal.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG