TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A kibocsátás idei 8 százalékos visszaesése elegendő lenne a klíma felmelegedését 1,5 Celsius fokon belül tartani – de ahhoz az elkövetkező években is tartani kellene ezt az ütemet. A világon egyedül a francia kormány szabott zöld feltételeket az Air France megmentéséhez. Káncz Csaba jegyzete.

A globális közegészségügyi válság és a klímaválság is rámutat az emberiség hatalmának korlátaira a természet fölött. A vezető kutatók szerint az elszabadult erdőirtások, az intenzív mezőgazdasági termelés, a kiterjedt bányászati tevékenység és infrastrukturális fejlesztések aláássák Földünk „élet-fenntartó rendszereit”. Ha a természet rombolása nem áll le, ennél súlyosabb járványokra kell felkészülnünk.

Csalóka számok

Ezzel egyidőben a klímaszakértők az idei évre a világtörténet legnagyobb abszolút értékű visszaesését jelzik előre a széndioxid-kibocsátás terén. A karanténba zuhant országok és a leállt ipari termelés miatt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint a világ egynegyeddel kevesebb energiát fog felhasználni. Összességében az IEA szakértői az idei évre a széndioxid-kibocsátás 2,6 milliárd tonnás visszaesésével számolnak.

Abszolút értékben ezek mellbevágó számok. A második világháború alatt, vagy az 1970-es évek kőolajválsága idején a széndioxid-kibocsátás csak feleannyival csökkent, a 2008-as pénzügyi válság során csak hetedannyival. De ha százalékosan nézzük, akkor az idei csupán 8 százalékos visszaesés, márpedig az 1930-as évek depressziója alatt a zuhanás 26 százalékos volt, az 1918-19-es spanyolnátha járvány alatt pedig 15 százalékos. A kibocsátás 8 százalékos visszaesése elegendő lenne a klíma felmelegedését 1,5 Celsius fokon belül tartani – de ahhoz az elkövetkező években is tartani kellene ezt az ütemet.

Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel Naplemente Kansas City egyik parkjában 2020. április 20-án. MTI/AP/Charlie Riedel

A világ egyik legfontosabb klímakutató szervezete, a Kormányközi Panel a Klímaváltozásról (IPCC) 2018-as jelentése a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos növekedésének várható következményeit elemezte. A jelentés szerint, ha a globális fölmelegedést nem kettő, hanem már 1,5 Celsius-foknál megállítanánk, akkor kevésbé lenne szélsőséges az időjárásunk, mind a hőhullámok, mind a csapadékjelenségek tekintetében. A tengerszint-emelkedés 2100-ra tíz centiméterrel mérsékeltebb lenne, ezzel pedig 10 millióval kevesebb ember válna földönfutóvá, és kevésbé pusztulna az élővilág. Kevésbé csökkenne a gabonák termésátlaga és feleannyi ember maradna ivóvíz nélkül, mint két fokos melegedés eseten.

Új modell kell

Az ENSz szakosított környezetvédelmi szervezete (UNEP) szerint az elkövetkező évtizedben minden évben 2,7 százalékkal kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, hogy 66 százalékos eséllyel elkerüljük Földünk klímájának több, mint 2 fokos felmelegedését. De ez napjainkban mintha a vezető ipari államok vezetőit kevésbé érdekelné, és minden további nélkül több milliárd dolláros csomagokat dobnak például a gigaszennyező repülőtársaságok megmentésére. A világon egyedül a francia kormány szabott zöld feltételeket az Air France megmentéséhez.

Márpedig a jelenlegi szintű fogyasztást már nem bírja el a Föld ökoszisztémája és a biofizikai, életet fenntartó funkciók kezdenek látványosan csődöt mondani. A globális járvány lehetőséget ad arra, hogy az emberiség újragondolja a korlátlan növekedésre alapozott globális modell. Igenis erősíteni lehet és kell a közösségek önellátási képességét. Túl messzire ment a specializáció, a globalizáció és a „just-in-time” kereskedelem a létfontosságú termékek esetében. A koronavírus-járvány egyben rámutat arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdasági diverzitásra.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél