<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Miközben a világ számos országában enyhülnek a Covid miatti korlátozások, a repterekre és a fedélzetekre még mindig elég szigorú szabályok vonatkozna. Érthetően, hiszen ezeken a helyeken sok órán át egymás közvetlen közelében ülnek az utasok. Mi most az amerikai előírásokból szemezgetünk.

Mivel a Covid-19 világjárvány közepette az arcmaszk nélkülözhetetlenné vált az utazás során, a légitársaságok szabályokat vezettek be arra, hogy mely arcvédőket tekintik elfogadhatónak a repüléshez. Ezek légitársaságonként változnak, ezért nem árt többféle maszkkal felszerelve utazni Amerikába, illetve az USA egyes államain belül.

Míg a legtöbb szövetből készült maszkot lehet szabadon használni a nyilvános helyeken az Egyesült Államokban, számos belföldi légitársaság, köztük a Delta, a United, a Southwest és az American, nem engedélyezi az orrot és szájat eltakaró kendőket és sálakat, de bizonyos maszktípusokat sem.

A Travel and Leisure turisztikai online magazin a legnagyobb amerikai légitársaságokat sorra véve ismerteti azokat a maszkfajtákat, illetve maszkot helyettesítő, néhol elfogadott ruhadarabokat, amelyeket egyes amerikai légitársaságok betiltottak. 

  • A Delta általában szigorúbb, mint a többi légitársaság, nem engedélyezi a felszállást, ha olyan maszkot viselünk, amelyen hasítékok vagy lyukak vannak, illetve – és ez fontos lehet – a szelepes fajtákat sem fogadja el.
  • A United hasonló szabályokat vezetett be.
  • A Southwest-nek nem elég, ha símaszkban vagy feltűrt gallérú ruhaneműben szállunk fel – ezek szerint ilyenre is gyakran volt példa – és a kilégzőszelepes, valamint egyrétegű maszkot is tiltja, akárcsak az orrunk és szájunk elé kötött sálakat, kendőket.
  • Az American Airlines hasonló gyakorlatot vezetett be, hozzátéve még, hogy a hálós vagy csipkeszerű anyagból készült maszkok is tilosak.
  • Hawaiian Airlines nem enged felszállni, ha a védő eszközön szellőzőnyílások, hálók, rések, kilégzőszelepek, lyukak találhatók. 
  • JetBlue-nál tilosak az úgynevezett csőhöz vagy akkumulátorral működő szűrőhöz csatlakoztatott fajták.

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) legalább 2022. március 18-ig kötelezővé tette a maszk viselését minden tömegközlekedési eszközön, beleértve a repülőtereket is.  A CDC, az Egyesült Államok szövetségi közegészségügyi központja arceltakarási ajánlásának nem csupán az a célja, hogy megvédje viselőiket a bejutó vírusoktól, hanem hogy óvja a közelükben tartózkodókat a potenciálisan káros részecskék belélegzésétől.

Véleményük szerint a szelepes arcmaszkok nemhogy védenének, de pont az ellenkező hatást fejtik ki. A szelep úgy működhet, mint egy sugár – nagy sebességgel és koncentrált mennyiségben bocsátja ki a víruscseppeket. Ha tehát egy személy Covid-fertőzött, akkor a szelepes maszk viselése ténylegesen veszélyeztetheti a körülötte lévő embereket.

Az új útmutató szerint általában nem szabad egyrétegű vagy vékony textilanyagból készült maszkot viselni, és ügyelni kell arra, hogy az megfelelően és szorosan illeszkedjen az archoz. A sima műanyag arcvédők a Delta szerint nem helyettesítik az igazi maszkokat. Ha egy utasnak nem áll megfelelő rendelkezésére, a légitársaság biztosít számára egyet.

A KN95 esetében a részecskeszűrési hatékonyság legalább 95 százalék. Fotó: depositphotosA KN95 esetében a részecskeszűrési hatékonyság legalább 95 százalék. Fotó: depositphotos

Az arctakarás kötelező a check-in pultoknál, a Delta Sky Clubokban, a beszállókapunál, a géphez vezető folyosón és a repülőgép fedélzetén is, kivéve étkezés közben.

Azoknak az utasoknak, akik az egészségügyi állapotuk miatt mentességet kérnek az arcmaszk viselése alól, a beszállás előtt külön eljáráson kell átesni, hogy megszerezzék az engedélyt. Ez akár egy órát is igénybe vehet, tehát figyelni kell arra, hogy emiatt ne késse le a gépet az utas, hanem szánjon rá előre időt. Több mint száz utast ideiglenesen kitiltottak a Delta gépeiről, mert nem voltak hajlandók megfelelő arcmaszkot viselni. 

"Ha felszáll a gépre, és ragaszkodik ahhoz, hogy ne viselje a maszkját, mi ragaszkodunk ahhoz, hogy a jövőben ne utazhasson velünk" - mondta Ed Bastian,a  Delta vezérigazgatója egy interjúban.

A Centers for Disease Control and Prevention január közepén frissítette az arcmaszkokra vonatkozó irányelveit, és több olyan eldobható védőeszközt javasolt, mint a KN95. Ez azt jelenti, hogy a sima szövetből készült fajta, amelyet a járvány nagy részében viseltek az emberek, nem elég. 

Egy újdonság viszont hatrétegű védelmet biztosít – olvasható egy másik, kapcsolódó cikkben, némi reklám felhanggal. A KN95 esetében a részecskeszűrési hatékonyság legalább 95 százalék, a bakteriális szűrési hatékonyság 95 százalék vagy annál több, a vírusszűrési hatékonysága pedig 98 százalék – teszi hozzá a cikkíró, majd felsorol világhírű filmsztárokat, akik ilyet viselnek. 

Az tény, hogy a filmgyárak és produkciós irodák különösen szigorúak, ami a maszkviselést illeti, ugyanis ha egy sztár megbetegszik és emiatt leáll a forgatás, és dollármilliók mennek veszendőbe. Ezért legtöbb esetben, a maszkon kívül még plasztik arcvédőt is kell a forgatás szüneteiben viselniük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG