<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai szervezetek megtámadása miatt az USA is szívesen venné, ha nekik adnák ki a férfit.

A prágai városi bíróság elhalasztotta a döntést annak az orosz hackernek az ügyében, akinek kiadását Oroszország és az Egyesült Államok is kérte Csehországtól. A bíróság május 30-án fog újra foglalkozni Jevgenyij Nyikulin ügyével – közölte a cseh közszolgálati hírtelevízió.

A bíróság azután halasztotta el a döntést, hogy a hacker védője azt állította: nem kapta meg az összes szükséges dokumentumot az ügyről, ami megnehezíti ügyfele jogi képviseletét. Biztonsági okok miatt a bíróság a prágai Pankrác börtönben ülésezett, a testület elnöke akkor azt mondta: ilyen körülmények között nem tudja ellenőrizni a védelem állításait, így a döntést elnapolja.

Nem tudják, kinek adják ki

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Oroszországban jóval másabb a hackertámadások jogi háttere, az orosz kibertörvény ugyanis csak akkor lép életbe, ha a támadás egy másik orosz állampolgár ellen történik.

Jó példa erre a sokak által csak Antivirus XP 2009 néven ismert számítógépes vírus, amely elhiteti a felhasználókkal, hogy egy valódi antivírus programot használnak. A program – rendes működéséért cserébe azonban – hamarosan több tízezer forintos összegeket kér a felhasználótól.  A vírus mindenekelőtt ellenőrzi a megfertőzött gép beállított nyelvét – ha azonban cirill betűket talál, azonnal kikacsolja magát, ezzel védve a hackert a jogi következményektől.

A hackert tavaly októberben a cseh rendőrség vette őrizetbe Prágában. Washington azzal indokolta a kiadatási kérelmet, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Fromsprings amerikai szervezetek ellen. A kaliforniai bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja Nyikulint.

Oroszország ugyanakkor azt kéri a csehektől, hogy az orosz állampolgárt Moszkvának adják ki. Oroszország bírálta az Egyesült Államok eljárását, "az orosz állampolgárok elleni, az egész világra kiterjedő hajtóvadászat részének", illetve "az amerikai jogrend másokra való ráerőszakolásának" minősítette azt.

A hacker jelenleg vizsgálati fogságban van. Amennyiben mindkét országba kiadható, úgy az ügyről az igazságügyi minisztériumnak, azon belül is a miniszternek kell a végső döntést meghoznia – közölte Markéta Puci, a prágai bíróság szóvivője.

Egymilliárd felhasználó adatait lopták el – te köztük vagy?

Egy adatbázis segítségével most megnézheted, hogy ellopták-e az adataidat. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csodafegyver bevetéséről beszélnek az oroszok - újabb területeket foglaltak vissza az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 06:48
Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
hírlevél
Ingatlantájoló