BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 20. 10:34

Nem jutott dűlőre az Iránnal tárgyaló hatok csoportja az újabb ENSZ-szankcióknak sem tartalmáról, sem bevezetésük időpontjáról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország) és Németország külügyminisztériumainak politikai igazgatói pénteken New Yorkban tartottak tanácskozást, hogy áttekintsék a legutóbbi, júliusi találkozójuk óta eltelt eseményeket, illetve előkészítsék a külügyminiszterek jövő heti ülését.

Robert Wood amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a hat ország megerősítette, hogy kitart a kétutas megközelítés - a mézesmadzag és furkósbot - politikája mellett, azaz ösztönzők és büntetőintézkedések kilátásba helyezésével próbálja meg rábírni Iránt az urándúsítás felfüggesztésére. Az újabb, immár negyedik ENSZ-szankciócsomag ügyében azonban egy tapodtat sem közeledtek az álláspontok Kína és Oroszország ellenállása miatt.

A politikai igazgatók továbbra is arra bátorítják Iránt, hogy fogadja el a hatok ösztönzőket felkínáló júniusi javaslatát. Ugyanakkor jelezték, hogy folytatják az egyeztetéseket a további lehetséges szankciókról. Irán többször is jelezte, hogy nemet mond erre a javaslatra is, és nem adja fel urándúsítási programját.

Egy névtelenül nyilatkozó európai diplomata elmondta, hogy a tárgyaláson elvileg mind a hat ország  egyetértett abban, hogy további szankciókra van szükség, de a tartalmat és az időzítést illetően nem jutottak konszenzusra. Oroszország nyilvánvalóan nem hajlandó most előrelépni, és Kínától nem áll messze az orosz álláspont - mondta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szeptember 15-én nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy Irán továbbra is akadályozza az atomprogramja tisztázására irányuló erőfeszítéseket, és az ENSZ Biztonsági Tanácsával dacolva kitartóan bővíti urándúsító kapacitását. A NAÜ közölte: továbbra sem tudja egyértelműen megállapítani, hogy Irán valóban csak az atomenergia békés célú felhasználására törekszik-e, miként azt állítja. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy Teherán nukleáris fegyvereket akar előállítani.

A Moszkvával való feszültséget jelzi, hogy az amerikai, a brit, a francia és a német külügyminisztérium politikai igazgatói péntek reggel külön is tanácskoztak a grúziai és a koszovói helyzetről. Utóbb csatlakoztak orosz és kínai kollégájukhoz, akikkel kizárólag az iráni atomdossziét tekintették át.

A Biztonsági Tanács márciusban fogadta el az Iránt sújtó harmadik szankciós határozatát, amelyben újabb 60 napot adott Iránnak, hogy teljesítse az urándúsítás felfüggesztésére vonatkozó követelést.

Terjeszkednek az oroszok Latin-Amerikában  
Kína rugalmasságot vár el Irán ügyében 
Moszkva az egész világra készül csapást mérni  

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél