<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.

Azt már tudjuk, hogy nemváltó műtétekről lehet népszavazást tartani a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint, de a Határozatok Tárának friss kiadásából arról is értesülhettünk, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket nem engedett népszavazásra legutóbbi ülésén a testület. Az ingyenes egészségügyi ellátás, vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának felvetése ebbe a körbe tartozik.

A Munkáspárt kezdeményezését is átengedtékA Munkáspárt kezdeményezését is átengedték

Az nem volt meglepetés, hogy az NVB nem állított akadályt a kormány népszavazási kezdeményezése elé. Az uniós helyreállítási forráselosztás egyeztetése alatt zajlott a magyar parlamentben a pedofilellenes törvény vitája és elfogadása, amelybe utóbb a homoszexuális tartalmú, vagy ilyen utalást tartalmazó műsorok sugárzásának korlátozását emelte be a kormánypárt. Részben emiatt a magyar terv elfogadása csúszott, más tagállamokhoz képest csak hónapokkal később jutunk hozzá a járvány negatív hatásainak ellensúlyozására szolgáló pénzügyi kerethez.

E vita részeként a kormány népszavazási kezdeményezést indított, melyben alapvetően az említett törvénnyel összefüggésben álló, természetesen a kormány narratívájába illeszkedő kérdéssort állítottak össze. Ennek előzményeként a "semmiből" született egy kormányrendelet, amelyben újból lehetővé tették a népszavazás megtartását, miután a veszélyhelyzetre hivatkozva korábban ilyenre nem kerülhetett sor.

Mint említettük, az NVB csont nélkül átengedte a kérdéseket, amelyekben egyebek mellett arra várnak választ a polgároktól, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek-e a nemátalakító kezelések.

Egy igen, öt nem

Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ezzel párhuzamosan milyen egyéb döntéseket hozott a testület. Pedig több olyan kezdeményezés sorsáról is határoztak legutóbbi ülésükön, amelyeket nem a kormány nyújtott be. A magánszemélyek mellett a Magyar Munkáspárt több kezdeményezéséről is állást foglaltak, és egy kivételével mindet elutasították.

Az az egy, amely átment a szűrőn, a Magyar Munkáspárt kérdése, és így hangzik:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?”

A bizottság szerint ez a kérdés nem ütközik sem az Alaptörvénybe, sem a népszavazási eljárásról szóló törvénybe, így azt hitelesítette, erről tehát lehet népszavazást tartani. Jelenleg 16 év a tankötelezettség korhatára, de oktatási szakértők szerint túl alacsonyra lett beállítva a küszöb, sok gyerek esik ki emiatt a közoktatásból, ezért érdemes lenne visszaállítani 18 évre a korhatárt. Erre tehát egy érvényes és eredményes népszavazás után sor kerülhet.

De nézzük, melyek azok a kérdések, amelyek hitelesítését megtagadta az NVB. Schmuck Erzsébet - aki nem mellesleg ellenzéki képviselő - ezt a kérdést bocsátotta volna népszavazásra.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország 2030-ra 65%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest?”

Az elutasítás indokául azt hozta fel a testület, hogy a hatályos szabályok értelmében az érvényes és eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, márpedig a 2030-as időhatár túlterjeszkedik ezen. Arra az időre pedig nem garantálható, hogy az akkori parlament nem hoz más döntést a kérdésben, mint amiről a benyújtó szavaztatná a polgárokat. Magyarul: ha a népakarat rá is kényszerítené a parlamentet a kérdésben szereplő törvénykezésre, az csak a törvény kihirdetésétől számított három évig lenne garantált, utána gyökeresen más irányú jogszabályt is elfogadhatnának a képviselők.

Egy másik, szintén elutasított kezdeményezés, amit a Magyar Munkáspárt nyújtott be (más kérdésekkel együtt) arra irányult, hogy a milliárdosok különadóval járuljanak hozzá a koronavírus járvány költségeihez. Erre azért nem tudott zöld lámpát adni a bizottság, meg költségvetési ügyekben - és ide tartozik a központi adózás is - nem lehet népszavazást tartani. Az egyértelműség követelményének pedig a "milliárdosok" megjelölés nem felel meg, ennél egzaktabban kellene meghatározni az adóalanyi kört.

Amiben a legnagyobb lett volna az egyetértés

Vélhetően elsöprő támogatást élvezett volna a Munkáspárt egy másik, megint csak elutasított kérdése, amely törvényben rögzítette volna, hogy a magyarországi politikai pártok ne részesülhessenek költségvetési támogatásban. Természetesen a politika finanszírozása ennél összetettebb dolog, de a közhangulat egyértelműen pártellenes ma Magyarországon. De ez mindegy is, mert az NVB - arra hivatkozva, hogy a megerősítő döntés a 2021-es vagy a 2022-es, már elfogadott költségvetési törvény módosítását igényelné - ezt a kezdeményezést is elutasította.

A Munkáspárt még egy kérdést nyújtott be, amely így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Alaptörvény, Szabadság és felelősség rész, XX. cikk (1) „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez” alapján, mindenki számára elérhető, ingyenes, államilag biztosított egészségügy legyen?”

Ezt pedig azzal torpedózta meg a bizottság, hogy a társadalombiztosítási ellátás ma Magyarországon járulékfizetéshez kötött, az Alaptörvény alapján pedig a járulékokról sem lehet népszavazást kiírni.

Hasonló sorsra jutott Keresztényi Zoltán előterjesztése, amely ezt a kérdést tartalmazta:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a részben vagy egészben állami költségvetésből finanszírozott köznevelési intézmények vezetőjének megválasztásánál az intézmény fenntartójának egyharmad, az intézmény nevelőtestületének további egyharmad, valamint az intézmény szülői szervezetének és diákönkormányzatának együttesen szintén egyharmad szavazati joga legyen?”

Itt pedig azt a kifogást találta a testület, hogy nem lehet minden köznevelési intézményi szinten biztosítani a választásra jogosultakat (egy óvoda esetén nincs diákönkormányzat, mint egy iskolánál), ezzel pedig sérül az egyértelműség követelménye.

Ezek tehát azok a kezdeményezések, amelyek nem mentek át az NVB szűrőjén. Az még nyitott, mi lesz Karácsony Gergely főpolgármester által belengetett népszavazási kérdésekkel, köztük például a Fudan Egyetem ügyével. Arra minimális esély van, hogy ezekre a kérdésekre a 2022-es parlamenti választás előtt választ adjanak a polgárok, a népszavazásra befogadási eljárás ugyanis ez esetben hosszabb, mint a kormányzati kezdeményezés esetében.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos