<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Netanjahu több ponton aknázza alá a törékeny új kormánykoalíciót.  A politikai válság még nem múlt el Izraelben és ennek biztonságpolitikai következményei is vannak.  Káncz Csaba jegyzete.

Alig pár perccel a szerda éjféli határidő előtt Jaír Lapid, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) vezetője arról értesítette az izraeli államelnököt, hogy sikerült összegereblyéznie egy koalíciós kormányt.  Ez a tervek szerint rotációs alapon fog működni: Naftali Bennett, a szélsőjobboldali Jamina párt vezetője 2023-ig szolgál miniszterelnökként, aztán átadja a stafétabotot Lapidnak, aki addig külügyminiszterként szolgál.  A védelmi tárca élén várhatóan marad a centrista Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz.

Tiszavirág életű lehet

A kormány Izrael történetének mind ideológiailag, mind felekezetileg legszínesebb formációja lesz, beleértve zsidó nacionalista pártokat, baloldali pártokat, és a Raam nevű iszlamista arab pártot.  Az ország két év alatt négy általános választást élt meg, így az átlag ember is felsóhajtott Izraelben. 

Benjamin Netanjahu (fotó: MTI)Benjamin Netanjahu (fotó: MTI)

Még akkor is, ha a többség szerint jó, ha fél, vagy egy évet megél ez az elképesztően töredezett formáció, amelynek egy mandátumos többsége lesz a Knesszetben.  Az egyetlen igazi összekötő kapocs ebben a színes csapatban a Netanjahu iránti gyűlölet, akin bosszút akarnak állni, amiért annyiszor becsapta és elárulta mindegyiküket.

Mind Naftali Bennett, mind Avigdor Lieberman (aki a pénzügyminiszter lehet) korábban Netanjahu kabinetfőnökeként szolgáltak.  Gideon Sa’ar, az igazságügyi miniszteri poszt várományosa egykor szintén Netanjahu kormányzati főtitkáraként szolgált.  Jair Lapid és Beni Ganc – akik most összefogják a Netanjahut kirúgó koalíciót – korábban miniszterként szolgáltak kormányában.

Biztonságpolitikai kérdésekben – mint például az izraeli-palesztin viszony – nyilvánosan vállalják, hogy nincsen közös platform.  Abban viszont egyetértenek, hogy végre kormányozni kell(ene) az országot, amelynek 2019 óta nincsen elfogadott központi költségvetése!

Bibi bosszúhadjárata

Izraeli megfigyelők szerint Netanjahu minden lehetséges eszközt ki fog használni, hogy éket verjen a törékeny koalícióba.  Éppen ezért lesz először Naftali Bennett a kormányfő és nem a koalíció vezetője, Jaír Lapid. Kritikus pont lesz ugyanis Bennett pártjának, a Jaminának az összetartása. 

Netanjahu számára számos eszköz áll rendelkezésreAz egyiket ő és támogatói már napok óta bevetik: közvetlenül nyomást gyakorolnak az egykori koalíciós párt képviselőire.  Az elmúlt napokban számos rendezvényt tartottak, ahol dühöngő aktivisták tüntetnek az új kormány ellen.  A közösségi médiában a Bennett-párt képviselőit „árulóknak” nevezik, Netanjahu hívei még ezen politikusok lakásai elé is vonulnak tüntetni, nem ritkák a halálos fenyegetések.

Az aljas számítás nyilvánvaló.  Ha csak egy-két parlamenti képviselőt el tudnak tántorítani, akkor a koalíciós kormány nem kapja meg jövő héten a szükséges többséget a törvényhozásban.  Ez a bizalmi szavazás Netanjahu számára ráadásul újabb lehetőséget kínál a manipulációra.

A parlament elnöke, Jariv Levin ugyanis Netanjahu Likud pártjához tartozik.  Levinnek június 7-én kellene megtartania az új kormányról a szavazást, de eljárásrendi trükkökkel akár június 14-ig elhúzhatja a szavazás napirendre vételét.  Az még több esélyt ad Netanjahunak, hogy már az indulás előtt felrobbantsa a koalíciót. 

Netanjahu ráadásul újra elővette a biztonsági kártyát is.  Szerinte a Bennett-Lapid koalíció veszélyezteti az ország biztonságát.  „Bennett eladta a Negev sivatagot az arab pártnak” – figyelmeztet a megszégyenült Netanjahu.

Ha a koalíciós kormány mégis le tudja tenni az esküt, Netanjahu Izrael legnagyobb pártjának vezetője marad, egyben az ellenzék vezetője lesz a Knesszetben.  Eközben folyik ellene több ügyben is az ügyészségi vizsgálat.  Többek között azzal vádolják, hogy gazdag barátaitól pazar ajándékokat fogadott el és részt vett a média befolyásolásában úgy, hogy kedvező tudósítás fejében a média szabályozásával kapcsolatos szívességeket ajánlott fel egyes médiamogulok számára. 

De az izraeli igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, ítélet évek múlva várható, az pedig a forrásban levő izraeli belpolitikában örökkévalóságnak tűnik.

Egyelőre marad a politikai válság 

A politikai válság tehát még nem múlt el Izraelben és ennek komoly biztonságpolitikai következményei is vannak.  Az Izrael és a Hamász között beállt tűzszünet politikai lépések nélkül nem hoz tartós békét.  Valójában mind az izraeli, mind a palesztin oldalon egy veszélyes hatalmi vákuumot láthatunk. 

Egyik oldal sem képes politikai perspektívát nyújtani, miközben a nemzetközi közösség által követelt kétállami megoldáson mind Izrael, mind a palesztinok mára túlléptek.  Az egyik oldalon Netanjahu 12 éves kormányzása alatt Ciszjordániában a zsidó telepesek száma 40 százalékkal, Kelet-Jeruzsálemben pedig hatodával nőtt. 

Az arab párt részvétele ellenére nem várható rövid távon változás az új koalíció hozzáállásában a telepek bővítésének kérdéskörében.  A másik oldalon pedig a minapi gázai válságban politikailag megerősödött Hamász elutasít mindenfajta kompromisszumos megoldást Izraellel.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos