3p

A vadászgépek után jöhetnének az amerikai harci helikopterek is? Folyamatosan küldi a friss erőket a frontra Oroszország.

  • Ukrajna kérelmet nyújtott be az Egyesült Államokhoz Apache és Black Hawk harci helikopterek, F-18-as vadászgépek, Globemaster szállítógépek és komplex légvédelmi rendszerek szállítására.
  • Az amerikai védelmi minisztérium 500 százalékkal szeretné növelni a NATO-sztenderd 155 milliméteres tüzérségi lőszerek gyártását a következő évben, a program a becslések szerint 1,5 milliárd dollárt emésztene fel. Jelenleg Nyugatról azért sem érkezik elegendő tüzérségi lőszer Ukrajnába, mert egyszerűen nincsen elegendő gyártási kapacitás olyan mértékű felhasználáshoz, amelyet egy nagyszabású, tüzérségileg intenzív háború megkövetel.
  • Kijev közben két amerikai vállalattal kötött megállapodást ilyen, 155 milliméteres lőszerek ukrajnai közös gyártásáról – közölte a stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter egy televíziós megszólalásában.
  • Hatalmasak az orosz veszteségek, de a becslések szerint Oroszország képes olyan ütemben új erőket dobni a frontra, ahogy az ukránok felőrlik azokat. Az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága szerint az orosz erők csak a front keleti szakaszán 11 ezer főt vesztettek novemberben halottak és sebesültek tekintetében.
  • Az orosz haderő a korábbi gépesített támadások helyett egyre inkább kis gyalogsági egységekkel végrehajtott támadásokat használ az Avgyijivka környéki hadműveletek során, és ezekhez jelentősen támaszkodik légi támogatásra is. „A megszálló erők második napja aktívan használják repülőgépeiket és kamikazedrónjaikat is. A harci összecsapások száma pedig jelentősen emelkedett” – mondta el az ukrán haderő szóvivője.
  • A kínai vámstatisztikák szerint a kínai-orosz kétoldalú kereskedelem volumene idén január és november között közel 27 százalékkal, 218,2 milliárd dollárra nőtt. A növekedés túlnyomó részét az Oroszországba irányuló export teszi ki, amely 50 százalékos emelkedéssel 100 milliárd dollár fölé nőtt, a kínai import pedig 11,8 százalékos emelkedéssel 117,8 milliárdos értéken áll.
  • Ukrajna vasúti platformok használatával igyekszik megkerülni a lengyel teherautósofőrök blokádját – az első ilyen szerelvény 23 teherautót juttatott át a határon Lengyelország irányába.
  • Áramtakarékoskodásra kérik az ukrán lakosságot azután, hogy találatot kapott egy ukrán hőerőmű a front közelében. A hatóságok szerint különösen a nap közbeni áramfelhasználást kellene visszafogni, az embereket arra kérik, hogy például a mosógépeket is inkább az esti, éjszakai órákban indítsák el.
  • Japán 4,5 milliárd dollárnyi támogatást, benne egymilliárd dollárnyi humanitárius segélyt ajánlott fel Ukrajnának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG