1p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár még nincs vége a kiigazításoknak az EU-ban, úgy tűnik, a vizsgált 13-ból 11 tagállamban - köztük Magyarországon - nem eltúlzott az egyensúlyhiány. A Bizottság ötleteket is ad, hogyan lehetne nekünk jobb.

Az Európai Bizottság ma közzétette azon 13 tagállamra vonatkozó részletes vizsgálatainak eredményeit, amelyek esetében a riasztási mechanizmus keretében múlt novemberben elkészített jelentés makrogazdasági egyensúlyhiányra utaló jeleket tárt fel.

Nincs még vége a kiigazításnak

A Privátbankárnak is eljuttatott részletes vizsgálatok megállapították, hogy Európában folyamatban van a makrogazdasági kiigazítás, azonban jellege és üteme az egyes tagállamokban eltérő.

Általában jellemző a folyó fizetési mérlegek hiányának csökkenése, a fajlagos munkaerőköltségek konvergenciája, a túlzott ingatlanárak korrekciója és a magánszektor eladósodottságának mérséklődése - a különböző kihívások miatt azonban várhatóan következő években megmaradnak az országok közötti növekedési eltérések.

A legtöbb országban még nem fejeződött be a kiigazítás. Számos uniós gazdaság továbbra is jelentős kihívásokkal küzd az államadósság, a magánszektor eladósodottsága és az ingatlanpiacokon zajló korrekció miatt - írja a Bizottság.

11 országban nem túlzott az egyensúlyhiány, 2-ben igen

A Bizottság azt kéri attól a tizenegy országtól (Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság), amelyek esetében az egyensúlyhiányt nem találták túlzottnak, hogy nemzeti reformprogramjaikban, valamint stabilitási és konvergenciaprogramjaikban vegyék figyelembe a részletes vizsgálatok megállapításait.

A Bizottság május 29-én átfogó szakpolitikai ajánlásokat ad ki ezen országok számára a meglévő egyensúlyhiányok megszüntetése és újak megelőzése céljából.

Két tagállamban, Spanyolországban és Szlovéniában túlzott egyensúlyhiány megállapítására került sor. Spanyolországban a belső és a külső adósság rendkívül magas szintje továbbra is komoly kockázatot jelent a növekedés és a pénzügyi stabilitás szempontjából. Szlovéniában jelentősek a pénzügyi szektor stabilitására ható, a vállalatok eladósodottságából és a hitelállomány leépítéséből eredő kockázatok, amit súlyosbítanak az államháztartási kapcsolódások is.

A Bizottság a Ciprus gazdaságával foglalkozó vizsgálat eredményét végül nem teszi közzé. Ez az eurócsoport és a ciprusi hatóságok között létrejött politikai megállapodás következménye: az országra ugyanis így már egyébként is megerősített gazdasági felügyelet vonatkozik.

Idő kell még

Olli Rehn, a Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke elmondta: a tagállamok és az Unió határozott szakpolitikai intézkedései hozzájárulnak az európai gazdaság egyensúlyának helyreállításához. "Azonban továbbra is komoly kihívásokkal nézünk szembe: időre van még szükség ahhoz, hogy lezárjuk azoknak az egyensúlyhiányoknak a megszüntetését, amelyek a válságot megelőző évtizedben ellenőrizetlenül kialakulhattak és gazdaságunkra nézve változatlanul nagy terhet jelentenek.”

Számos tagállamban szorosan nyomon kell követni a makrogazdasági egyensúlyhiányt. A strukturális reformok iránti határozott elkötelezettségre van szükség ahhoz, hogy az egyensúlyhiányok megszüntetése a lehető legzökkenőmentesebb legyen és létrejöjjenek a fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés feltételei - írja a Bizottság.

Vállalkozásbarát környezet és Széll Kálmán Terv - ez kéne nekünk

A Magyarországgal foglalkozó részletes jelentés megállapítja: az ország makrogazdasági egyensúlytalanságokkal küzd, amely további figyelmet és határozott intézkedéseket igényel.

Magyarország több fontos szabályozási kihívással szembesül. Ezek közül a legfontosabb a jelenleginél sokkal inkább válllakozásbarát környezet kialakítása. A jelentés szerint az elmúlt időszakban különösen a nagyméretű, szolgáltatószektorban tevékenykedő cégek szenvedték meg az adópolitikai változásokat. Magyarország kilábalásához elengedhetetlen a nemzetközi tőke szerepének erősödése, ehhez azonban növelni kell a kiszámíthatóságot, felül kell vizsgálni a vállalati különadók rendszerét.

Ezen kívül helyre kell állítani a hitelezést: ehhez a pénzügyi szektor adóterheinek mérséklése mellett a kormányzat és a bankszektor közötti megállapodásra is szükség van (ebbe az irányba mutat a jegybank és a bankok között a napokban is folyó tárgyalássorozat).

Szükség van a fiskális konszolidáció folytatására, ehhez azonban olyan eszközöket kell választani a Bizottság szerint, amelyek nem hátráltatják a középtávú növekedést - ehhez akár egy nemzetközi hitelszerződés is jó eszköz lenne. További lépésként a Széll Kálmán Terv teljes bevezetését is javasolja a Bizottság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bujkál a volt brazil elnök?
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 11:39
Jair Bolsonaro volt brazil elnök nem tett vallomást helyi idő szerint csütörtökön a legutóbbi elnökválasztást követő feltételezett puccskísérlet miatt indított nyomozásban.
Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG