3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.

Kiküldött tudósítónk jelenti.

Magyarország helye a jövőben is az EU-ban van, „számomra ez megkérdőjelezhetetlen”, jelentette ki Novák Katalin a svájci Interlakenben megrendezett Swiss Economic Forumon a moderátor kérdésére.  

A magyar köztársasági elnök Magyarország szerepe Európában címmel tartott előadást a csütörtök kora esti eseményen, de az azt követő beszélgetésben a magyar jogállamisággal és demokráciával kapcsolatos aggályokra is reagált.

Mint mondta, meg kell vitatni, hogy milyen úton vigyük tovább az EU-t. Fontosnak nevezte, hogy tiszteljük egymást és az eltérő álláspontokat az unión belül.

Szerinte nem jó, ha Magyarország és Brüsszel egymással harcol, ehelyett Magyarországnak és Brüsszelnek együtt kellene harcolni a kihívások ellen.

Novák Katalin előadás közben a Swiss Economic Forumon. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Novák Katalin előadás közben a Swiss Economic Forumon. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin beszélt arról is, hogy a demokráciával kapcsolatos aggodalmakat meg kell vitatni, hiszen államfőként az is feladata, hogy kritikus legyen. Mint fogalmazott, meg kell hallani és meg kell érteni a Magyarországot illető kritikákat. Kiemelte, hogy a demokrácia és a szabadság továbbra is alapérték az ország számára.

Az ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspontot firtató kérdésre kifejtette:

Magyarország minden uniós szankciót megszavazott, és elítélte Ukrajna területi integritásának megsértését. Kitért ugyanakkor arra is, hogy továbbra is nagyon függünk az orosz energiahordozóktól és az orosz atomenergiától, és ezt nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni. Utalt arra, hogy a legjobb az lenne, ha teljesen függetlenednénk ezen a téren.

Hozzátette ugyanakkor, hogy eddig mindig sikerült közös pozíciót találni és kompromisszumot kötni uniós szinten ebben a témában.

A magyar államfő, aki a fórum főelőadója volt, beszédében az európai demográfiai válságot állította a középpontba. Utalt arra, hogy a munkaerőhiány orvoslására két megoldás van, a migráció és a születésszám növelése. A magyar kormány utóbbi utat választja, ezért anyagilag számos módon előnybe részesíti a gyermekeket vállalókat.

Novák Katalin kifejtette, hogy az EU népességének aránya folyamatosan csökken a világ össznépességén belül. Ez jelenleg 12 százalék, 2100-ra pedig csak 6 százalék lesz a jelenlegi trendek alapján. Reméli azonban, hogy az erőfeszítések a születésszám növelésére sikerre vezetnek, és nem fogjuk feladni az európai jövőnket.     

Novák Katalinnal ma nagyinterjút közölt a svájci Neue Zürcher Zeitung, "A szankciók többet ártottak nekünk, mint Oroszországnak" címmel. A napilap kiemelte: Budapest csak fogcsikorgatva támogatja a nyugati poltikát és visszariad a kemény konfrontációtól Moszkvával. A magyar államfő ugyanakkor kiáll Ukrajna szuverenitása mellett és a szankciók "racionális kezelése" mellett áll, írták.       

A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban. Csütörtök délelőtt Bernben, a svájci parlamentben tett udvariassági látogatást Martin Candinas-nál, a svájci Nemzeti Tanács elnökénél.

Az alábbi videóban a magyar delegáció érkezését örökítettük meg:

A látogatás szerdai történéseiről pedig itt írtunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG