1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Simor András a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jegybank az idei és a jövő évi inflációs, valamint növekedési várakozásait is módosította. A korábbi 0,1 százalékos növekedés helyett jelenleg az MNB 0,8 százalékos recessziót vár az idei évre, 2013-ban pedig enyhe, 0,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.

A MNB monetáris tanácsa kamatdöntő ülésen nem változtatott az irányadó rátán. Két fajta javaslat volt a tanács előtt, a tartás mellett volt, aki 25 bázispontos vágást tartott volna indokoltnak. A tanács végül túlnyomó többséggel a tartás mellett foglalt állást, az irányadó forintkamat így 7 százalék maradt.

Növekedés helyett recesszió lesz idén

Simor András a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elmondta az alapkamat mellett az inflációs előrejelzését is megtárgyalta a tanács. Simor András az Inflációs előrejelzés fő számait ismertetve elmondta, hogy a jegybank az idei évre 5,3 százalékos átlagos inflációval számol, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent korábbi prognózisukhoz képest. A jegybank 2013-ban 3,5 százalékos inflációval számol, amely fél százalékos növekedést jelent a márciusi előrejelzéshez képest.

A jegybank az idei és a jövő évre vonatkozó GDP várakozásait is módosította. Idén az MNB 0,8 százalékos recessziót, míg jövőre 0,8 százalékos növekedést vár. A jegybank márciusi előrejelzésében még 0,1 százalékos növekedést szerepelt.

2013 végén a cél közelében lehet az infláció

Simor András elmondta, hogy reálgazdasági oldalról továbbra sem érezhető inflációs nyomás, ugyanakkor ezt a hatást ellensúlyozza az év elején életbe lépő és áfa és jövedéki adó emelések, valamint a Széll Kálmán Terv bejelentett intézkedései. A jegybank elnöke elmondta, hogy ezek az intézkedések idén és jövőre is a cél felett tartják majd az inflációt. Hozzátette, hogy a Széll Kálmán Terv intézkedései között vannak, melyek forgalmi jellegűek, míg mások a termelést adóztatják, így lassabban fejtik ki hatásukat, de tartósan növelik az inflációt.

Az MNB elnöke szerint az intézkedések hatásainak a kifutása, a szűkülő belső kereslet és a laza munkaerőpiac miatt az infláció 2013 végére a cél közelébe süllyedhet. A reálgazdasági kilátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kibocsátás idén és jövőre is elmarad a potenciális szinttől. A munkanélküliségi ráta a jegybank előrejelzése szerint 2012-2013-ban is 10 százalék fölött marad.

Az export nem tudja ellensúlyozni a belső kereslet visszaesését

Simor András elmondta, hogy a belföldi keresletet szűkíti a lakosság csökkenő reáljövedelme, a bankrendszer mérlegalkalmazkodásának következtében beálló szigorodó hitelfelvételi lehetőség, valamint a fiskális kiigazítás. A jegybank elnöke szerint így összességében a lakossági fogyasztás bővülésével sem idén, sem pedig jövőre nem lehet számítani. Gazdasági növekedést egyedül a nettó export okozhat, amely 2012-be is pozitív lesz, de nem olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudja a belső felhasználás visszaesését.

A jegybank elnöke kiemelte, hogy a beruházások, már az amortizáció szintjét sem érik el, a megszűnő vállalkozások száma és a tartós munkanélküliség pedig arra utal, hogy a magyar gazdaság termelési potenciálja is erőteljesen gyengülhetett.

Simor András a pénzügyi piacokkal kapcsolatban elmondta, hogy a külső és belső adósságállományunk továbbra is sérülékennyé teszi az országot. Hozzátette, hogy az ország relatív kockázati megítélése az utóbbi időben javult, mivel a piac úgy véli, hogy egyre közelebb kerülünk az IMF-megállapodáshoz, ugyanakkor a kockázatkerülés a piacokon tovább erősödött, így e két hatás eredőjeként összességében a kockázati megítélésünk nem változott. Mindezek mellett a kockázati felárak mellett rendkívül drága a gazdaság finanszírozása, melyben változást egyedül a gyors megállapodás hozhat.

A jegybanktörvény már nem akadálya a tárgyalások megkezdésének

A jegybanktörvénnyel kapcsolatban Simor András elmondta: örömmel tölt el, hogy elhárultak a nézeteltérések a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, így a törvény már nem lesz akadálya a tárgyalások megkezdésének.

A jegybank elnökének véleménye szerint kamatcsökkentés akkor kerülhet szóba, ha az ország kockázati megítélése tartósan érdemben javulni fog, valamint az inflációs folyamatok is javulást mutatnak majd.

A tartalékok felélésével tartható lesz a jövő évi hiánycél

Simor András a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy MNB a következő hetekben fogja publikálni a részletes elemzését. Véleménye szerint a jövő évi hiánycél a tartalékok teljes felélése mellett valósulhat meg. Hozzátette, hogy a makrogazdasági pálya tekintetében a jegybank és a kormány előrejelzése között jelentős különbség van. A jegybank szerint az optimista előrejelzést a kormány a tartalékok teljes felélésével tudja kompenzálni.

Kérdésre válaszolva Simor András a tranzakciós illetékkel kapcsolatban azt tartaná célszerűnek, ha úgy kerülne bevezetésre, hogy minél kevesebb torzulást okozzon. Hozzátette: akkor tud az adó torzulást okozni, ha olyan mértékű terhelést kap a gazdaság, amelynek hatására megéri a gazdaság szereplőinek pénzforgalmi, üzleti szokásaikon változtatni, annak érdekében, hogy a tranzakciós adót elkerüljék.

Simor András véleménye szerint egy olyan adó, amelynek viszonylag alacsony a szintje és van egy maximuma vélhetően kisebb torzulást okoz, mint amelynek nincs maximuma. A jegybank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még nincs döntés a tranzakciós adóról, így lehetséges olyan módosításokat eszközölni, amely kevesebb kárt okoz majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG