<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Fagyos fogadtatásra számíthat ma Boris Johnson párizsi látogatásán. Emmannuel Macron francia elnök ugyanis már előzetesen kijelentette, hogy nem lehet újratárgyalni a kilépési megállapodást. A brit miniszterelnök tegnap Angela Merkellel tárgyalt, aki engedékenyebb hangot ütött meg, és 30 nap alatt szeretne megoldást találni a problémára. Johnson most először tesz hivatalos látogatást az uniós fővárosokban kormányfőként.
Merkelt megpuhíthatja, Macronnal nehezebb dolga lesz: Boris Johnson a német kancellárral tegnapi berlini látogatásán. EPA/CLEMENS BILAN

Miközben az EU-párti britek (a liberális demokraták és a munkáspártiak egy része) továbbra is bíznak abban, hogy a Johnson-kormány megbuktatásával, új választásokkal és egy második referendummal meg lehet akadályozni a Brexitet, tegnap Angela Merkel német kancellár is tényként említette a szigetország kilépését az EU-ból Boris Johnson brit kormányfővel közös berlini sajtótájékoztatóján:

Német részről gyakran elmondtuk, hogy sajnáljuk ezt a lépést (Nagy-Britannia kilépését). Ugyanakkor ez egy tény, ezért most az a cél, hogy a kilépést úgy alakítsuk, hogy annak lezárulta után is szoros kapcsolat lehessen Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Mindenre felkészült

A kancellár hozzátette: habár szeretnék, ha a Brexit egy kilépési megállapodás keretében történne meg, arra is fel vannak készülve, ha a britek megállapodás nélkül távoznak.

A kilépés mikéntje attól függ, hogy sikerül-e dűlőre jutni a korábbi, Theresa May vezette brit kormány és Brüsszel által megkötött egyezmény legvitatottabb pontja, az úgynevezett backstop-záradék ügyében. Ezt azért építették be a dokumentumba, hogy mindenképp elkerüljék a fizikai határ visszaállítását Írország és Észak-Írország között.

De mi az a backstop?

A backstop-záradék lényege, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság meghatározatlan időre bennragadhat az EU vámuniójában, vagy  Észak-Írország gazdaságilag „kiszakadhat" az Egyesült Királyságból. Emiatt a brit parlament már háromszor elutasította a megállapodást, és Boris Johnson is világossá tette, hogy a záradék miatt nem hajlandó azt elfogadni, és újra akarja tárgyalni az egyezményt.

Az EU ettől következetesen elzárkózik, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Egyesült Királyság – hacsak meg nem bukik addig a parlamentben csupán minimális többséggel rendelkező Johnson-kormány – október 31-én megállapodás nélkül lép ki az uniós közösségből.

Merkel: megoldás 30 nap alatt

Tegnap azonban Merkel új szempontot javasolt a patthelyzet feloldására: szerinte a backstopra nem is lenne szükség, ha sikerülne megegyezést elérni az alapkérdésben – tehát abban, hogy milyenek legyenek a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatok az EU és Nagy-Britannia között, különös tekintettel az uniós belső piac határát jelentő ír-észak-ír határra.

Eddig arról volt szó, hogy két év alatt valószínűleg megoldást találunk. De talán a következő harminc napban is lehet megoldást találni. Miért ne? Akkor egy lépéssel előrébb lennénk. Erőfeszítéseket kell tennünk ennek érdekében

- mondta a kancellár. Hozzátette: garantálni akarják az EU belső piacának integritását, ugyanakkor ezt a kérdést is meg lehet oldani némi fantáziával.

Johnson: nem lesz határellenőrzés

Johnson ezzel párhuzamosan kiemelte: megállapodással szeretnének kilépni az EU-ból, és továbbra is hisz abban, hogy ez sikerülni fog. Megerősítette ugyanakkor, hogy a jelenlegi megállapodást nem fogadják el a backstop-záradék miatt. Szerinte azt mindenképp ki kell venni az egyezményből, és alternatív megoldásokon kell dolgozni.

Kiemelte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között sem fog ellenőrzést bevezetni az ír-északír határon. Szerinte az EU belső piacának integritását e nélkül is lehet biztosítani.

Végül megjegyezte: Merkel szavait hallva örül annak, hogy elkezdődhetnek a megbeszélések az alternatív lehetőségekről, mint ahogy örül a kancellár által említett ”30 napos menetrendnek” is.

Macron: nincs újratárgyalás

A Berlinben újjáéledni látszó reményeket azonban hamar lehűtötte a francia elnök, aki ma fogadja a brit kormányfőt. Emmanuel Macron ugyanis már előzetesen kijelentette, hogy nem lehetséges a megállapodás újratárgyalása a London által javasolt szempontok szerint.

A francia elnök már korábban is kemény álláspontot képviselt a brit kormánnyal szemben, és a kilépési határidő meghosszabbításába is csak nehezen ment bele.

A Financial Timesnak a francia kormány egyik magasrangú képviselője azt mondta: a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül lép ki az EU-ból.

UPDATE

Tiszteletben kell tartani a brit népszavazás eredményét ez EU-ból való kilépésről, jelentette ki Emmanuel Macron Boris Johnsonnal tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette ugyanakkor, hogy a backstop-terv nélkülözhetetlen a politikai stabilitás és az egységes piac megőrzése érdekében.

A brit kormányfő azt mondta, hogy "energiával és kreativitással" képesek lesznek előrelépést elérni.

Boris Johnson berúgta az ajtót, de nem ő lesz az új Trump. De ki az a Boris Johnson? Miben hasonlít Donald Trumphoz, és miben különbözik tőle? Tényleg kilépteti országát az EU-ból? És ez jó lesz a briteknek? És a magyaroknak? Videókommentárunk a témában:


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos