TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ijesztő dolgok folynak a Közel-Keleten. Nagy tisztogatás történt Szaúd-Arábia hatalmi köreiben, a trónörökös akcióba lendült. Aligha véletlen, hogy egy másik herceg éppen most zuhant le helikopterével. Izraelben eközben nagyszabású légi hadgyakorlatot tartanak. A szaúdi tőzsde úgy esik, hogy a nap végén mindig magához tér.

Ritz-Carlton Hotel, Rijád (Pixabay)

Csúnya hírek jöttek a hétvégén és ma is a Közel-Keletről, amelyek akár háborús veszélyre is utalhatnak. Az egyik hír az volt, hogy tisztogatás kezdődött szombaton, korrupcióellenes kampány keretében „hercegeket, milliárdosokat, minisztereket és volt vezető tisztségviselőket” tartóztattak le a Bloomberg megfogalmazása szerint, órák alatt. Az üstökösként emelkedő karrierű, mindössze 32 éves trónörökös, Mohammed bin Salman áll emögött, akit épp aznap nevezett ki a király az új korrupcióellenes szuperbizottság élére.

A letartóztatottak száma mintegy három tucat, köztük 11 herceg. (A szaúd-arábiai hercegek száma állítólag sok száz, talán több ezer. A Wikipedia szerint az uralkodó Szaúd család tagjainak száma 15 ezer, bár ezek közül csak mintegy 2000 fő tartja kezében a hatalmat.)

Gazdasági és katonai ambíciók

A Bloomberg szerint 2015 óta a trónörökös fokozatosan szorítja ki a hatalomból az idősebb generációjú tisztségviselőket, és saját embereivel helyettesíti őket. Most így járt például a Nemzeti Gárda parancsnoka, Miteb bin Abdullah herceg is. Mohammed bin Salman nevéhez kötik, hogy az országot nagy léptekkel igyekszik felkészíteni az olajkorszak utáni időre, de a jemeni háborút és a katari politikai válságot is a számlájára írják.

Úgy tűnik, már csak nagyon kevés választja el attól, hogy minden lényeges hatalom az ő kezében legyen. A nemzetközi kommentárok, Németországtól Nagy Britanniáig és az USA-ig, általában azt emelik ki, hogy a letartóztatottak gazdasági vagy katonai szempontból jelentős pozíciókat töltöttek be. Lefogásuk pedig a trónörökös hatalmának megszilárdításának része lehet. „Eliminálja a belső konkurenciát” – írta a német Heise.de. Állítólag családi kötelékek mentén is folyik a harc, a Najaf-ág júliusi eliminálását követően most az Abdullah-ág van soron.

Kié a rakéta?

De egyéb aggasztó események is voltak, Jemenből az egyik ellenfél rakétát lőtt ki Rijádra, a szaúdi fővárosra, amit állítólag már a levegőben megsemmisítettek. Erre Szaúd-Arábia egyből Iránt kezdte el válaszlépésekkel fenyegetni. A Jemenben folyó háborúról úgy tartják, „proxy war”, azaz helyettesítőkön, képviselőkön keresztül folyó háború, lényegében Szaúd-Arábia és Irán között. Az országot a szaúdiak két és fél éve bombázzák.

Bizonyára nem véletlen, hogy a szombati tisztogatás után alig egy nappal, vasárnap Asir tartomány vezetője, Mansour bin Moqren szaúdi herceg lezuhant helikopterével, és sok más tisztségviselővel együtt halálát lelte. Mansour bin Moqren korábban az udvarban tanácsadóként dolgozott, apja ráadásul a titkosszolgálatot vezette egy időben a BBC szerint.

Minden idők legnagyobb gyakorlata

Lefogták Alwaleed bin Talal Al Saud herceget is, akinek vagyonát a Forbes 16,8 milliárd dollárra becsüli, és olyan cégekben van meghatározó részesedése, mint a Twitter, a Citigroup vagy a Four Seasons szállodalánc. Az „áldozatokat” egyébként eddig nem kell nagyon sajnálni a fogva tartásuk körülményei miatt, állítólag házi őrizetben vagy az öt csillagos Ritz Carlton szállodában tartják őket fogva.

Véletlen vagy sem? Az alternatív nézőpontokra érzékeny Zerohedge oldal tálalásában miután a szaúdiak háborús cselekménynek minősítették az őket ért rakétatámadást, Izraleben a valaha volt legnagyobb légi hadgyakorlatot tartják. Az izraeli média szerint indiai, amerikai, görög, lengyel, francia, olasz és német részvétellel zajlik. A „Kék zászló” hadműveletet azonban már egy évvel ezelőtt kezdték megtervezni.

Esik vagy nem esik a tőzsde?

A szaúdi tőzsde Tadawul All Share Indexe vasárnap is és hétfőn is csúnyán bezuhant nap közben, a nap végére azonban vasárnap 0,3 százalékkal, hétfőn 0,1 százalékkal emelkedni tudott. (Az ország devizája a dollárhoz van kötve, lényegében nem változik.) Az olaj ára ma kissé, bő fél százalékkal tovább emelkedik.

Hogy a tőzsdeindex valódi piaci folyamatok eredményeként maradt fent, vagy esetleg egy nagyobb vételi megbízással megtartották, nem tudni, hasonló furcsa áralakulást láthattunk pár éve Kínában, állami beavatkozás hatására. Az Aramco szaúd-arábiai állami olajóriás közelgő nemzetközi részvénykibocsátása miatt, ami a világ leganygobb IPO-ja lehet, elképzelhető, hogy most a tőzsdeindex értéke is politikai fontossággal bír. Főleg, hogy nemrég felmerült, a részvényeket New Yorkban is bevezetnék a tőzsdére, de az ötletet jogi aggályok miatt gyorsan el is vetették.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél