5p
Az eddiginél jobban megnyitja piacait Kína a külföldi vállalatok előtt, jelentette be a kínai elnök a Sanghajban zajló nemzetközi expón. Ez elvileg újabb lehetőségeket teremt a magyar cégek előtt, amelyek a többi közt műszaki, gyógyszer- és élelmiszeripari termékekkel rúghatnak labdába a távol-keleti országban. Kérdés persze, hogy a nagyívű tervekből mi valósul meg. Korábban számos kínai-magyar óriásprojektről is szó volt, azokból azonban nem lett semmi.
Keleti offenzíva: Orbán Viktor beszéde a sanghaji expón. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kína meg fogja nyitni gazdaságát a világ előtt: csökkenteni fogja a vámokat és hozzáférhetőbbé teszi piacait, jelentette ki Hszi Csin-ping Sanghajban, az első Kínai Nemzetközi Import Expó megnyitóján.

A kínai elnök ígérete szerint a jövőben több terméket és szolgáltatást fognak vásárolni külföldről. „Ez nem ideiglenes egyezség, hanem hosszútávú szempont” – idézte a politikust a South China Morning Post.

40 ezer milliárd dolláros üzlet

Hszi Csin-ping konkrét számokkal is szolgált: Kína az elkövetkező 15 évben 30 ezer milliárd dollár értékben vásárol majd külföldi termékeket, 10 ezer milliárd dollár értékben pedig külföldi szolgáltatásokat. Egyúttal jobban megnyitja a külföldi befektetők előtt a telekommunikációs és egészségügyi szektorát, valamint oktatási rendszerét. Ígéretet tett arra is, hogy a most először életre hívott expót a jövőben évente megrendezik.

A kínai lap szerint nem véletlen, hogy az elnök épp most rukkolt elő az ígéretekkel. A távol-keleti ország ugyanis kereskedelmi háborúban áll az Egyesült Államokkal: Washington idén több hullámban védővámokat vetett ki kínai termékekre, amelyekre Peking hasonló lépésekkel válaszolt.

Új magyar megállapodások

Ebben egyeztek meg tavaly Tavaly novemberben a kínai elnök személyesen tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel Budapesten a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó keretében. Akkor több egyezményt is kötöttek: aláírták például a Kínai-Közép-Kelet-Európai Bankközi Szövetség megalapításáról szóló megállapodást, valamint a magyar kukoricára és a mézre vonatkozó exportengedélyeket. További részleteket itt olvashat.

Hszi Csin-ping bejelentése elvileg Magyarország előtt is új lehetőségeket teremt. Orbán Viktor az esemény megnyitóján arról beszélt, hogy a régió államai közül már most is hazánk exportál a legtöbbet Kínába: tavaly a magyar kivitel történelmi rekordot ért el, idén pedig további 18 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy a magyar műszaki, gyógyszer- és élelmiszeripari termékek egyre nagyobb számban vannak jelen a kínai piacon, kedden pedig újabb megállapodásokat kötnek a tejipar, az innovatív energia és a vízmenedzsment területén.

Borok, sajtok, sonkák

A helyi állami hírügynökség, a Xinhua a Magyar Nemzeti Kereskedőházra hivatkozva azt írta, hogy magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági cégek terjeszkedhetnek majd. A magyar vállalatok exportképességét fejleszteni hivatott intézmény szerint főleg a prémium- és luxustermékekre koncentrálnak.

Az expón Magyarország a többi között borokkal, sajtokkal és sonkákkal várja a látogatókat 256 négyzetméteres pavilonjában. Hazánk egyike az expo 13 díszvendég országának, és egyedül képviseli a közép-kelet-európai régiót.

A Huawei-jel tárgyalt Orbán

Orbán Viktor a megnyitón arról is beszélt, hogy nagyra értékelik a kínai vállalatok magyarországi jelenlétét. Név szerint említette a Bank of Chinát, amely Budapesten hozta létre regionális központját, továbbá a Borsodchemet megvásárló Wanhuát és a Huaweit.

Utóbbi csoport elnökével, Guo Pinggel tegnap személyesen is tárgyalt a magyar kormányfő. A megbeszélésről konkrétumokat nem közöltek.

Több mint egymilliárd dollárt fektettek be: Orbán Viktor és Guo Ping, a Huawei csoport elnöke Sanghajban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Huawei a világ egyik vezető infokommunikációs és távközlési beszállítója, Kína legnagyobb magánvállalata. Az első kínai cég volt, amellyel 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a magyar kormány.

A vállalat Magyarországon több mint 2000 embernek ad munkát, itt működik Kínán kívüli legnagyobb ellátási központja. Eddig 1,2 milliárd dollárt fektetett be hazánkban, és 40 milliárd forint adót fizetett be a magyar költségvetésbe az elmúlt öt évben.

Elhalt projektek

Az persze kérdéses, hogy mi valósul majd meg a szépen hangzó tervekből. Tény, hogy a két ország közötti kereskedelem az elmúlt szűk tíz évben felpörgött: az export háromszorosára, az import csaknem másfélszeresére nőtt 2009 óta a KSH adatai szerint (forintban, folyó áron számolva). Tavaly az export 735 milliárd, az import 1459 milliárd forintra rúgott.

Ugyanakkor számos, korábban belengetett kínai-magyar óriásprojektből nem lett semmi – derül ki az átlátszó.hu összesítéséből. Nem megy kínai gyorsvasút a reptérre, nem épült meg a V0-ás jelzéssel elhíresült, Budapestet elkerülő vasúti körgyűrű, nem jött meg a pénz a napelem-gyárra, a szolnoki citromsavgyár sem épült még fel, és a Malévot sem vette meg a Hainan Air. A nagy kínai projektek közül egyelőre csak a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására van remény, de ennek megtérülése is kérdéses.

A tényfeltáró portál szerint a tervek általában azért dőlnek be, mert a kínai partnerek (más befektetőkhöz hasonlóan) csak olyan projektet valósítanak meg, amely előreláthatóan nyereséget fog termelni. Ellenkező esetben hagyják elhalni az ötleteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG