<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.

Többször írtunk már arról, hogy Ukrajnában a háború előtti várakozásokhoz képest jóval visszafogottabb teljesítményt nyújt az orosz légierő, illetve arról is, ennek mik lehetnek az okai.

Az elmúlt napokban Avdijivka környékéről érkezett jelentések viszont arra utalnak, hogy valami megváltozott, és az orosz légierő olyasmiket tesz, amire legutóbb a háború elején, Mariupol ostroma idején volt példa. A beszámolók, képek és videók tanúsága szerint ugyanis a Donyeck városától északnyugatra található, hosszú évek óta az ukrán és a donyecki szeparatista, majd most már az orosz erők közti frontvonal részét képező Avdijivka városánál az orosz légierő UPAB-1500-as, sőt FAB-3000M-54-es bombákat is bevetett az ukrán pozíciók ellen.

Ez persze így önmagában a legtöbbeknek semmit sem mond - az UPAB egy 1500 kilogrammos, irányított bomba, amelyet a céltól akár 50 kilométeres távolságban is ki lehet oldani, és onnantól saját vezérlő szerkezetei segítségével irányítja röppályáját. A FAB-3000-es egy ennél nagyobb rombolóerejű, 3000 kilogrammos, hét évtizede tervezett bomba, amely szabadesésben éri el a célpontot.

Első hallásra az UPAB tűnik veszélyesebb fegyvernek, és annak pontossága valóban jóval nagyobb, mint az elavult FAB-3000-esnek, azonban utóbbinak bevetése mégis sokkal rosszabb hír ukrán szempontból. A hatalmas bombát ugyanis olyan Tu-22M-3 szuperszonikus nehézbombázókról dobják le az ukrán állásokra, amelyek az utóbbi időben az ukrán légtérben nem mutatkoztak, hanem csak biztonságos távolságból használták őket levegő-föld cirkálórakéták indítására.

Mivel a FAB-3000-eseket legfeljebb a céltól 15-20 kilométerre lehet elengedni, ez azt jelenti, hogy az orosz légierő féltett Tu-22-esei mélyen berepültek Ukrajna fölé, sőt a frontvonalakat is igencsak megközelítették.

Egy ilyen bomba ugyan nem túl pontos, de egy 3000 kilogrammos bombának nem is kell nagyon pontosnak lennie, hiszen iszonyatos pusztításra képes. Az alábbi felvételeken minden bizonnyal egy FAB-3000-es hagyta kráter látható - nincs az a megerősített állás, amiben egy ilyen találatot túl lehet élni.

Ráadásul a bombák ledobásához az egyébként ennél jóval gyorsabb repülésre is képes gépeknek Tom Cooper, az orosz légierővel hosszú évek óta foglalkozó szakértő szerint le kell lassítaniuk "magas szubszonikus" sebességre 12-15 ezer méteres magasságban. Ezáltal a műveletet végrehajtó Tu-22-esek igencsak sebezhetőek lennének a komolyabb ukrán légvédelmi rendszerek számára, ez tehát a szakértő szerint azt jelenti:

"az oroszok e támadások idején 1000 százalékosan biztosak abban, hogy nincsenek a lassan szálló Tu-22-esek lelövésére képes ukrán légvédelmi rendszerek a környéken".

Ugyanerre utal az is, hogy e frontszakaszon Szu-34-es vadászbombázók is végrehajtottak kisebb, 500 kilogrammos "szabadeséses" bombákkal támadásokat, ehhez is olyan magasságban és olyan közelségben kell repülni az ukrán állásokhoz, amely az elmúlt hónapokban általában túl kockázatos volt az orosz légierő számára.

Ernyő nélkül a bombaesőben

Miért nincsenek megfelelő ukrán légvédelmi rendszerek a környéken? Elképzelhető, hogy vannak, de az orosz elektronikus hadviselési eszközök hatékonyan ki tudják iktaktni őket. Az is lehet, hogy az oroszok koncentrált tüzérségi és légitámadásokkal ideiglenesen kiiktatták vagy a fronttól hátrébb kényszerítették ezeket a rendszereket. Az biztosnak látszik, hogy Ukrajnának ahhoz nincs elegendő légvédelmi eszköze, hogy egyszerre védje hatékonyan a hátország városait és infrastruktúráját az orosz drónok és rakéták ellen, miközben áthatolhatatlan védőernyőt von a nagyjából ezer kilométers front minden része fölé is.

Elképzelhető, hogy a történtek hatására Avdijivka térségébe újabb ukrán légvédelmi egységeket vezényelnek, de ez nagy valószínűséggel más frontszakaszokon nyitna meg hasonló ablakokat az orosz légierő előtt. Az sem kizárható, hogy az oroszok - legalábbis a front egyes részein - egyszerűen "erőből" is meg tudják oldani az ukrán légvédelem semlegesítését, ez talán még rosszabb hír ukrán szempontból.

Az elmúlt napokban a bahmuti hírek árnyékában már megjelentek azok az elemzések (többek közt éppen Tom Cooper tollából is), amelyek szerint Avdijivkánál még a bahmutinál is szorongatottabb helyzetben vannak az ukrán védők, akiket a bahmutihoz hasonló módon fenyeget a bekerítés. Egyelőre még ott is kitartanak az ukrán katonák, ám az semmiképpen sem könnyíti meg a helyzetüket, ha az orosz légierő 500-1500-3000 kilogrammos bombákat tud nagyon kevés kockázattal ledobálni rájuk.

Makro / Külgazdaság Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 19:50
Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot.
Makro / Külgazdaság Novák Katalin: Magyarország helye az EU-ban van, ez megkérdőjelezhetetlen
Wéber Balázs | 2023. június 8. 19:28
A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.
Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG