<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.

Többször írtunk már arról, hogy Ukrajnában a háború előtti várakozásokhoz képest jóval visszafogottabb teljesítményt nyújt az orosz légierő, illetve arról is, ennek mik lehetnek az okai.

Az elmúlt napokban Avdijivka környékéről érkezett jelentések viszont arra utalnak, hogy valami megváltozott, és az orosz légierő olyasmiket tesz, amire legutóbb a háború elején, Mariupol ostroma idején volt példa. A beszámolók, képek és videók tanúsága szerint ugyanis a Donyeck városától északnyugatra található, hosszú évek óta az ukrán és a donyecki szeparatista, majd most már az orosz erők közti frontvonal részét képező Avdijivka városánál az orosz légierő UPAB-1500-as, sőt FAB-3000M-54-es bombákat is bevetett az ukrán pozíciók ellen.

Ez persze így önmagában a legtöbbeknek semmit sem mond - az UPAB egy 1500 kilogrammos, irányított bomba, amelyet a céltól akár 50 kilométeres távolságban is ki lehet oldani, és onnantól saját vezérlő szerkezetei segítségével irányítja röppályáját. A FAB-3000-es egy ennél nagyobb rombolóerejű, 3000 kilogrammos, hét évtizede tervezett bomba, amely szabadesésben éri el a célpontot.

Első hallásra az UPAB tűnik veszélyesebb fegyvernek, és annak pontossága valóban jóval nagyobb, mint az elavult FAB-3000-esnek, azonban utóbbinak bevetése mégis sokkal rosszabb hír ukrán szempontból. A hatalmas bombát ugyanis olyan Tu-22M-3 szuperszonikus nehézbombázókról dobják le az ukrán állásokra, amelyek az utóbbi időben az ukrán légtérben nem mutatkoztak, hanem csak biztonságos távolságból használták őket levegő-föld cirkálórakéták indítására.

Mivel a FAB-3000-eseket legfeljebb a céltól 15-20 kilométerre lehet elengedni, ez azt jelenti, hogy az orosz légierő féltett Tu-22-esei mélyen berepültek Ukrajna fölé, sőt a frontvonalakat is igencsak megközelítették.

Egy ilyen bomba ugyan nem túl pontos, de egy 3000 kilogrammos bombának nem is kell nagyon pontosnak lennie, hiszen iszonyatos pusztításra képes. Az alábbi felvételeken minden bizonnyal egy FAB-3000-es hagyta kráter látható - nincs az a megerősített állás, amiben egy ilyen találatot túl lehet élni.

Ráadásul a bombák ledobásához az egyébként ennél jóval gyorsabb repülésre is képes gépeknek Tom Cooper, az orosz légierővel hosszú évek óta foglalkozó szakértő szerint le kell lassítaniuk "magas szubszonikus" sebességre 12-15 ezer méteres magasságban. Ezáltal a műveletet végrehajtó Tu-22-esek igencsak sebezhetőek lennének a komolyabb ukrán légvédelmi rendszerek számára, ez tehát a szakértő szerint azt jelenti:

"az oroszok e támadások idején 1000 százalékosan biztosak abban, hogy nincsenek a lassan szálló Tu-22-esek lelövésére képes ukrán légvédelmi rendszerek a környéken".

Ugyanerre utal az is, hogy e frontszakaszon Szu-34-es vadászbombázók is végrehajtottak kisebb, 500 kilogrammos "szabadeséses" bombákkal támadásokat, ehhez is olyan magasságban és olyan közelségben kell repülni az ukrán állásokhoz, amely az elmúlt hónapokban általában túl kockázatos volt az orosz légierő számára.

Ernyő nélkül a bombaesőben

Miért nincsenek megfelelő ukrán légvédelmi rendszerek a környéken? Elképzelhető, hogy vannak, de az orosz elektronikus hadviselési eszközök hatékonyan ki tudják iktaktni őket. Az is lehet, hogy az oroszok koncentrált tüzérségi és légitámadásokkal ideiglenesen kiiktatták vagy a fronttól hátrébb kényszerítették ezeket a rendszereket. Az biztosnak látszik, hogy Ukrajnának ahhoz nincs elegendő légvédelmi eszköze, hogy egyszerre védje hatékonyan a hátország városait és infrastruktúráját az orosz drónok és rakéták ellen, miközben áthatolhatatlan védőernyőt von a nagyjából ezer kilométers front minden része fölé is.

Elképzelhető, hogy a történtek hatására Avdijivka térségébe újabb ukrán légvédelmi egységeket vezényelnek, de ez nagy valószínűséggel más frontszakaszokon nyitna meg hasonló ablakokat az orosz légierő előtt. Az sem kizárható, hogy az oroszok - legalábbis a front egyes részein - egyszerűen "erőből" is meg tudják oldani az ukrán légvédelem semlegesítését, ez talán még rosszabb hír ukrán szempontból.

Az elmúlt napokban a bahmuti hírek árnyékában már megjelentek azok az elemzések (többek közt éppen Tom Cooper tollából is), amelyek szerint Avdijivkánál még a bahmutinál is szorongatottabb helyzetben vannak az ukrán védők, akiket a bahmutihoz hasonló módon fenyeget a bekerítés. Egyelőre még ott is kitartanak az ukrán katonák, ám az semmiképpen sem könnyíti meg a helyzetüket, ha az orosz légierő 500-1500-3000 kilogrammos bombákat tud nagyon kevés kockázattal ledobálni rájuk.

Makro / Külgazdaság Meredek dolgokat állít az orosz politológus
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:37
Állítólag Putyin egy szekta tagja, az irányítja őt is.
Makro / Külgazdaság Többszáz halott, gigabaleset Indiában
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 08:36
Háromszázhoz közelít a péntek esti indiai vonatbaleset halálos áldozatainak száma; több mint 850 sérültet ápolnak, zajlanak a mentési munkálatok - közölték indiai kormányzati tisztségviselők szombaton.
Makro / Külgazdaság A csecsenek szerint Prigozsin csak egy blogger
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 08:24
Vitalij Klicskó minden óvóhelyre odafigyel ezentúl, a csecsen uralkodó Jevgenyij Prigozsint bloggernek minősítette. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Orosz csapások érték az ukrán légvédelmet
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 19:49
Zelenszkij elrendelte az óvóhelyek átvizsgálását.
Makro / Külgazdaság A költségvetést valószínűleg újra kell tervezni az ősszel vagy legkésőbb télen – A hét videója
Csabai Károly - Dobos Zoltán - Juhász Gábor | 2023. június 2. 19:13
Orbán Viktorék ragaszkodnak a költségvetés tavaszi parlamenti ülésszak alatt történő elfogadásához, ám ez kockázatokat hordoz. A megtakarítások révén elért jövedelmek zömére a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kivetnek, és ez az adóemelés már megjelenik a büdzsé bevételi oldalán is. A különadók továbbra is maradnak, a fokozatos kivezetésnek is csak kisebb jelei mutatkoznak. Ha a sarokszámok közül bármelyik nem teljesül akkor dominószerűen fog összeomlani a 2024-es költségvetés. A hét videójában Csabai Károly főszerkesztőnk Dobos Zoltán újságíróval elemzi a jövő évi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Negatív figyelőlistán tartja Amerikát a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:54
Az adósságplafon-megállapodás ellenére.
Makro / Külgazdaság Nagyon rosszul sült el egy amerikai harci MI-kísérlet - a Skynet már a spájzban van?
Litván Dániel | 2023. június 2. 17:08
Kezelőjét is megölte a mesterséges intelligencia irányította fegyverrendszer, amikor az nem engedte megtámadni a kiszemelt célpontot. Ez még egyelőre csak szimuláció volt, de az MI hatalmas távlatokat nyit a harcászatban - hatalmas kockázatok mellett.
Makro / Külgazdaság Váratlan padtársa lesz Orbán Viktornak Ankarában
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:58
A NATO-főtitkár is elmegy Erdogan beiktatására.
Makro / Külgazdaság Forradalom közeleg Európában - jósolják Párizsban
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:40
Ukrajna és a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációja lesz ez.
Makro / Külgazdaság Putyin Orbán Viktor kottájából játszik?
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:12
Ő is a rosszakarókról beszél, akik szerinte idegen érdekeket szolgálnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG