4p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lázár János riasztó állapotban lévő államról és komoly lemaradásról beszélt - a görögök léptek még egyet az államcsőd felé - friss adatok érkeztek az Ausztriában dolgozó magyarokról - 55 fiatalt hozott eddig haza a 100 milliós program. Napi hírösszefoglaló.

Lázár János kifakadt egy nyilvános fórumon. Húsz évig még biztosan nem érjük utol a nyugati béreket, riasztó állapotban van a magyar állam, és a kormány reformtörekvéseit a saját minisztériumai lehetetlenítik el. Egyebek mellett ezeket mondta Lázár János egy pénteki építészfórumon, Székesfehérváron. Az RTL Klub Híradó tette közzé a helyszínen készült hangfelvételt. Lázár János arról is beszélt: nem véletlenül ragaszkodnak az önkormányzatok ahhoz, hogy építési hatóságként is működjenek, mert ez szerinte "befolyásolási pont és szívességi bank is".

--

Kétszer tették ma fel a kormányszóvivőnek a kérdést, hogy ki meri-e jelenteni, hogy nem lesz gázáremelés, de kitérő választ adott. Kovács Zoltán azt válaszolta: a kormány mindent megtesz a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséért.

--

Ma is minden Görögország körül forog: rövid volt a hitelezők és a görögök találkozója: miután a javaslatukat nem fogadták el, Cipraszék 45 perc után kisétáltak a teremből, egy újabbat lépve az államcsőd felé.

Ha az orosz rulettet folytatja a görög kormány, és arra épít, hogy az EU bedobja a törölközőt, akkor nagyon téved, és ez esetben el kell hagyniuk a 19 tagú euró zónát - mondta a német alkancellár.  „Nem fogjuk hagyni, hogy a német dolgozók és családjaik fizessék egy részben kommunista kormány túlméretezett választási ígéreteinek megvalósítását” - fogalmazott egy interjúban..

A görög pénzügyminiszter egyébként azt mondta: Görögország nem még több pénzt kér hitelezőitől, hanem az adósság egy részének elengedését és a törlesztés átütemezését. A görög küldöttség szerint az IMF évi 1,8 milliárd euró összegű nyugdíjcsökkentést szeretne, ami a GDP csaknem 1 százaléka, továbbá a GDP ugyancsak 1 százalékának megfelelő 1,8 milliárd euró értékű áfa-emelést. A Bizottság hamar cáfolta, hogy ilyesmit kértek volna.

--

A májusi foglalkoztatási adatok szerint még soha nem volt ennyire magas, 17,4 százalékos a külföldiek aránya az osztrák munkaerőpiacon. A magyarok létszáma 4446 fővel bővült, de ez még nem új rekord, inkább a németeknek és a jugóknak kellene nekimenni, mint a magyaroknak. Lassan, de biztosan nő a román és ex-jugoszláv állampolgárok létszáma.

--

Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank jelenlegi vezérigazgatója az egyik fő várományosa a tervek szerint legkésőbb a nyár végére állami kézbe kerülő Budapest Bank vezérigazgatói székének – erről számoltunk be délelőtt, értesülésünket azonban cáfolta az MFB. A fejlesztési bank közleménye abban ismételten nem adott támpontot, hogy miként alakul majd a BB jövője, létrejön-e fúzió az MKB-val.

--

Fény derült a 12 éves titokra. Az egész magyar közvéleményt egy jó darabig csak az foglalkoztatta, hogy mennyiért vehette Pákh Imre anno a Munkácsy-trilógia utolsó darabját, a Golgotát, ha visszautasította a Magyar Nemzeti Bank 6 millió dolláros ajánlatát. Pákh azt mondja, nem akar bukni az üzleten, azt viszont titoktartásra hivatkozva nem mondta meg, mennyit fizetett a kép előző tulajdonosának. A Figyelő azonban megkereste az előző tulajt, a szintén magyar származású Julian Beck műgyűjtőt, aki elmondta, hétmillió dollárért vált meg a képtől 12 évvel ezelőtt.

--

Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A külföldön élő magyar fiatalok hazatérését segítő 100 millió forintos program keretében fedezik a repülőjegyet és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz, az albérlet és a rezsi költségéhez. Czomba Sándor közlése szerint mintegy 350 ezer magyar él, dolgozik tartósan külföldön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG