3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.

Tragikus beruházási adat, egy nem túl izmos növekedési statisztika és egy túlzás nélkül válságosnak nevezhető év után szólalt fel vállalkozók előtt Orbán Viktor – számol be az eseményről a hvg.hu. A miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) éves ünnepségén vett részt.

Bár a résztvevők mindegyike a kormány és a vállalkozók együttműködésének fontosságát emelték ki, Orbán azt fejtegette, két különböző világról van szó, hiszen a vállalkozókat saját nyereségük motiválja, míg a politikusakat az, hogy az egész gazdaság, a nemzet, a közösség javát szolgálják. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette: lehetséges megtalálni a közös pontokat.

Orbán feltette a kérdést: szükségszerű-e, hogy a két érdek szemben áll egymással? Aztán úgy válaszolt: a „polgári gazdaságtan szerint a két érdek feltételezi egymást, sőt, a közhaszon csak magánhasznon, a közérdek csak magánérdeken keresztül jön létre, ebből lesz osztályharc helyett osztálybéke”.

„Önök munkát adnak, adót fizetnek, tőkéjük van, és ha önök nem működtetnének vállalkozásokat, akkor működtetne más, leginkább külföldiek” – sorolta, hogyan is járulnak hozzá a vállalkozások a közérdekhez, hozzátéve azt is, a mostani válságot azért tudja könnyebben leküzdeni a magyar gazdaság, mert 2008-cal szemben sokkal tőkeerősebb a gazdaság – áll a lap beszámolójában.

Orbán szerint a Fidesz gazdaságpolitikája a 2010-ben indult válságkezelésével a GDP megháromszorozódásához vezetett, azóta, egymillióval többen – 4,8 millióan – dolgoznak.

A miniszterelnök említett néhány megoldandó problémát is. Kormánya tagjaival vagy Parragh Lászlóval szemben finoman bírálta csak a jegybankot, amikor arról beszélt, helyre kell állítani a hitelezést. „Próbálunk a jegybank hatáskörét súroló lépéseket tenni, de nem tudunk az ellen tenni, hogy a kamatpolitika mégiscsak a jegybank kezében van, annyit tehetünk, hogy ha a kamatokat a jegybank magasan tartja, akkor támogatási programokat indítunk.”

A másik „elkerülendő csapda” szerinte az energiaárakból ered. A miniszterelnök elismerte, hogy amíg a lakosságnál sikerült leszorítani az árakat, a vállalkozóknál ez terhet jelent, sőt valójában az ő magasabb áraik finanszírozzák a „rezsicsökkentés” néven ismert hatósági áras politikát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG