5p
Brüsszelben ült össze az Európai Néppárt megvitatni, hogy mi legyen a Fidesszel a CEU körül kialakult botrány után. Úgy tűnik, a magyar kormány hajlandó meggondolni magát, és visszavonulót fújtak. Orbánéknak most egy hónapon belül elő kell állniuk egy tervezettel, hogy hogyan akarják összhangba hozni a vitatott törvényt Brüsszel elvárásaival.
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. (Kép forrása: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

Frissítve

Miután szerdán kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a felsőoktatási törvénymódosítás módosítása miatt, ezután Orbán Viktor miniszterelnöknek is színt kellett vallania az Európai Parlamentben. Szombat délelőtt ugyancsak Brüsszelben a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) is zárt ülést tartott a CEU körül kialakult botrány miatt.

Ha nem működnek együtt, jönnek a szankciók

Siegfried Muresan, a konzervatív erőket összefogó pártcsaládhoz tartozó állam-, illetve kormányfők találkozója után úgy nyilatkozott: Orbán Viktor leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság (EB) által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek.

Muresan a Politiconak még elmondta, ha Orbánék nem hozzák összahangba a törvényt, akkor „szankciók lesznek a terítéken” - írja az Index. A tárgyaláson azt is kérték, hogy a kormány függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos határidőket, és kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesül Államokkal a CEU ügyében. De emellett azt is kiemelték, hogy az NGO-k, civil szervezetek természetes alkotóelemei egy egészséges demokráciának - írja a portál.

Nem lehet egyetemet bezárni

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője azt mondta: a tapasztalat azt mutatja, hogy Orbán mindig kész volt tárgyalni és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak. A német képviselő szerint Orbán Viktornak joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek a magyar felsőoktatási törvény módosításáról.

Arra kérte a magyar kormányfőt az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát; az egyetemek bezárása elfogadhatatlan.

Joseph Daul, a néppárt elnöke közölte: az Orbánnal folytatott nyílt és őszinte vita során az EPP elnöksége arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek, és a magyar kormányfő "afelől biztosította őket, hogy Magyarország eszerint fog eljárni".

Maradnának

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: az Európai Néppárt ülése végére minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban. Rogán szerint Orbán megerősítette, Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal.

"Tehát bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz" - mondta a miniszter.

Offshore-postaládák

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel az ülés után közölte: ahogy a múltban, úgy a jövőben is a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat megállapodással kívánja rendezni a kormány. A miniszterelnök újra egyértelművé tette, hogy a kormány nem kívánja bezárni Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét.

Magyarországon azonban előjogokat egyetlen egyetem sem élvezhet, a magyar jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg.

A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát egy angyalföldi panelház falán, a Fiastyúk utcában 2017. április 4-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Állítsuk meg a..., kit is?

A miniszterelnök szerint a kormány által indított nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, éppen ellenkezőleg, azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul - közöle Havasi.

Odavágtak: Brüsszel visszaküldte a kormány nemzeti konzultációját Részletek >>>>

Olyan szintet ért el a Fidesz, ami már megengedhetetlen

"A néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbánnak és a Fidesznek, miszerint nem fogják elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jogállamiság elveinek figyelmen kívül hagyását. Ez az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját is magában foglalja. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal" - olvasható a Néppárt kommünikéjében. Mint írták, a néppárt világossá tette azt is, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányának durva EU-ellenes retorikája. "Olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja rendkívül félrevezető. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG