<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ausztriát a májusi, példátlan „Ibiza-botrány”, majd a Kurz-kormány kényszerű lemondása óta ügyvezető hivatalnok-kabinet irányítja. A vasárnapi, előrehozott választásokon várhatóan ismét a konzervatív néppárt, az ÖVP lesz a győztes és vezetője, Sebastian Kurz lehet a kancellár. A kormányalakítással viszont igen nehéz dolga lesz. Mindenképpen koalícióra, így megalkuvásra kényszerül.
Sebastian Kurz EPA/CHRISTIAN BRUNA

Kurz, a csodagyerek...

A még mindig csak 33 éves politikus keményen kampányol, miközben öngólt is lő. Megjelent ugyanis Kurz „hivatalos” életrajza, melynek szervilis szerzője felhívja a választók figyelmét, hogy hőse már aprócska korában kivételes volt: „korábban járt és beszélt, mint társai...”  A „Szent Sebestyén életének” gúnyolt szövegen a fél ország derül, ám az ÖVP változatlanul a legerősebb, 34-35 százalékos támogatottságát mérték a választások előtt. A FPÖ Európára szóló botrányai ellenére a korábbi szinten, 20 százalék körül áll, tehát e kormánykoalíció felújításának számszerű akadálya nincs. A szociáldemokrata SPÖ is 20 százalékra számít, de lehet az kevesebb is, mindenesetre ők is lehetnek újra egyszer a konzervatívok partnerei. A Zöldek várhatóan a voksok 12-13, a liberális NEOS 8-9 százalékát kapja, így az ÖVP oldalán bizonyosan, az SPÖ-vel szövetkezve esetleg szolgálhatnak kormányképes többséggel.

Az, hogy az FPÖ ereje változatlan lehet, igencsak meglepő, ha felidézzük, hogy alig néhány hónapja mi történt. Főszereplő: Hans-Christian Strache, a Kurz-kormány alkancellárja, az FPÖ elnöke.Tavasszal járt Budapesten és Orbán Viktortól hallhattuk, hogy „minden stratégiai kérdésben egyetértés mutatkozott az FPÖ elnöke, az alkancellár úr és a magyar kormánydelegáció között”. Valamint, hogy mennyire kívánatos „európai modell”, ahol a jobbközép a tőle jobbra álló párttal kormányoz.

„Nem foglalkozunk osztrák ügyekkel”

Az ügyben nálunk méla csend, („nem foglalkozunk osztrák ügyekkel”, hallhattuk hivatalos helyről), amióta májusban nyilvánosságra került egy még 2017-ben titokban készült videó. Abból a stratégiai partnerről kiderült: állítólagos orosz oligarcha rokonával tárgyalt százmilliós titkos támogatásokról pártjának, hogy megvehesse a legnagyobb osztrák bulvárlapot, hozzá egy tv-csatornát. Így a fogtechnikusból politikussá lett Strache teljes hatalomra jutna – és késznek bizonyult zsíros állami megrendelésekkel fizetni az orosz pénzekért.

Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

„Olyan média-világot akarunk építeni, amilyet az Orbán csinált”, hallhattuk a felvételen a meglehetősen részeg Strachétól, aki egyúttal Heinrich Pecinát ajánlotta az oroszok figyelmébe. A büntetett előéletű osztrák machert, akinek kulcsszerepe volt a Népszabadság megszüntetésében és egy sor megyei napilap átjátszásában a magyar kormányholdingnak.

A feltehetően valamely titkosszolgálat rendezte bizarr ibizai találkozó felvételének kikerülése után nem csak Strache és Johann Gudenus, az FPÖ parlamenti frakcióvezetője kényszerült lemondásra, hanem a parlament bizalmatlansági szavazása után a teljes Kurz-kormány. Az ifjú kancellárt ez nem rendítette meg. Már másnap megkezdte a választási kampányt és azt sikeresen vitte, annak ellenére hogy az ÖVP is botrányokba keveredett. Véletlenül derült ki, hogy a kancellári hivatalból, közvetlenül a bizalmatlansági szavazás előtt, öt merevlemezt adtak át megsemmisítésre egy magáncégnek. Feltámadt a (máig bizonyítatlan) gyanú, hogy az adathordozókon az Ibiza-üggyel kapcsolatos dokumentumok lehettek, miközben Kurz tagadta, hogy az ügyről annak kirobbanása előtt tudomása lett volna. Az esetleges összefüggések ügyében az államügyészség nyomoz. Akárcsak Strache és Gudenus ellen a videó alapján hűtlen kezelés gyanújával.

A korrupció ügyében nem találtak alapot a nyomozáshoz, hiszen a szereplők akkor még nem voltak politikai tisztségekben a végrehajtó hatalomban. Voltak azért házkutatások Strachénél, Gudenusnál (utóbbi a Fidesz EP-választási kampány-nyitójának vendége volt) más ügyben, hogy kiderítsék, hogyan kerültek a párt bizalmi emberei fondorlatos módon nagy, részben állami cégek vezetésébe. Strache viszont a maga részről perel a valóban illegális, hír szerint 600,000 euróért értékesített felvétel kitervelői, munkatársai és terjesztői ellen. Perli nemkülönben a csinos szőkét, az oligarcha-rokonként szereplő, valójában vagy bosnyák, vagy (az oroszok szerint) lett nemzetiségű diáklányt...

Játék a hatalommal és a félelemmel

Kurzéknek nem ártott az sem, amikor bebizonyosodott, hogy 2017-es választási kampányukra a törvény által megengedett 5 millió euró helyett 13 milliót költöttek, könyvelési trükkökkel palástolva a törvénysértést – és hasonló „nagyvonalúsággal” pénzelték idei kampányukat is. Vagy amikor kiderült, hogyan kaptak nagy összegű támogatásokat a gazdaság köreiből, az összegeket úgy feldarabolva, hogy ne tűnjenek fel. És ott volt Michael Brandstaetter „Kurz&Kickl –” című, nemrég megjelent könyve. Abban a befolyásos bécsi polgári napilap, a Kurier volt főszerkesztője és kiadója arról számol be, milyen módszerekkel próbálkoztak a kancellár emberei befolyásolni a független sajtót. A neves publicista, (azóta a liberális NEOS párt képviselőjelöltje) ír Herbert Kicklről, az FPÖ fajüldöző nézeteiről már korábban ismert kulcsemberéről, aki belügyminiszterként azt javasolta, hogy a menedékkérőket „koncentráltan helyezzék el.” Szónokolt Kickl arról, hogy „a jognak kell követni a politikát, nem a politikának a jogot”, valamint, hogy  „a politikának félelmet kell keltenie, különben semmit nem tud megváltoztatni...” Alkalmasint ő figyelmeztette az osztrák Identitáriusok vezetőjét az alkotmányvédelem nyomozóinak várható látogatására. Kabinetfőnöke ugyanis rendszeres kapcsolatban állt az FPÖ-től is jobbra álló neonácik szervezetével, akik az Új-Zélandban 51 embert legyilkolt Brenton Tarranttól kaptak anyagi támogatást. Az ÖVP most  az Identitáriusok betiltását jelöli meg feltételként újabb koalícióra az FPÖ-vel.

Kickl még Kurznak is sok volt és a kampányban közölte: esetleges újabb kormányában annak nem lehet helye. Kérdés persze, miért tűrte meg az egyik kulcstárca élén, a mindkét párt által oly sikeresnek minősített kormányában 17 hónapig? Vagy miért csinált alkancellárt Hans-Christian Stracheből, akinél legalábbis az intellektuális képességek mértékét sejteni lehetett?

Strache hű hívét üdvözlik Budapesten

Nemrég óriási többséggel az FPÖ élére megválasztott utóda, Norbert Hofer, a 2016-os köztársasági elnökválasztáson csak minimális arányban maradt alul a zöldpárti Alexander Van der Bellennel szemben. Így nem tehetett eleget ígéretének, hogy brit mintára népszavazást ír ki, maradjon-e  Ausztria az EU tagja – miután maga hajdan a belépés ellen szavazott.

Norbert Hofer és Orbán Viktor Forrás: MTI

Hofer pártelnök, Strache régi küzdőtársa, két hete látogatta meg, mint mondotta, „régi barátját”, Orbán Viktort Budapesten. A házigazda megállapította, hogy a két párt „meglehetősen sok kérdésben egyetért”. Elismerését nyilvánította az FPÖ kormányzati teljesítménye felett és „erős kormányt” kívánt Ausztriának – minden bizonnyal olyat, amelynek partner-pártja tagja.

Strache egyébként elindult a röviddel a botrány után tartott Európa-parlamenti választáson és annyi, (az osztrák jogrendben létező) személyre szóló szavazatot kapott, hogy be is jutott volna, ám lemondott mandátumáról. Most „átmenetileg” visszavonulva, új, súlyos vádakkal kell szembenéznie. Sértődött volt sofőr-testőre tárta fel, hogy egykori gazdája havi 10.000 eurós, szabadon felhasználható reprezentációs keretet kapott pártjától, amiből többek között maga és felesége öltözködött, hozzá több ezerért béreltek neki villát, miközben kapta 20.000-es alkancellári fizetését. Neje, az FPÖ hivatalosan társadalmi munkában dolgozó állatvédelmi megbízottja is felvett havi 11.000 eurót és a hölgy most indult a választáson az FPÖ listáján. Sokan a pártban Strache kizárását igénylik, vele már aligha kell számolni.

Ebben a politikai légkörben szavaznak az osztrákok vasárnap és aligha kétséges, hogy a Sebastian Kurz által feketéből türkizre színezett ÖVP kerül magasan az első helyre. Mögötte várhatóan körülbelül az egymáséhoz hasonló eredménnyel, az FPÖ és az SPÖ. Valószínűbbnek látszik, hogy a volt és jövendő kormányfő először a szocialistákkal próbál majd egyezkedni, mivel hajdan keresztény-szociális pártjában is egyre többen fanyalognak a szélsőjobbal való szövetség, a Strache és Kickl-típusú figurák miatt. A hagyományos ÖVP-SPÖ koalíció viszont már régen is bénította az osztrák politikát - most pedig ott lenne még kőkemény ellenzékként az erős, agresszív FPÖ. Kurz így alkalmasint csak előnytelen lehetőségek között választhat, hiszen a harmadik koalíciós lehetőség, a Zöldekkel és a NEOS-szal sem kínál stabilitást. Tanulságos lesz figyelni, hogyan reagál a választás ereményére, következményeire a magyar kormány, amely azért mégis csak kénytelen lesz foglalkozni „osztrák ügyekkel”.

Osztrák szemmel

Hogyan lehetséges, hogy ilyen botrányok sorozata után is várhatóan minden ötödik osztrák az FPÖ-re szavaz majd? Félnek a migránsoktól? – kérdeztük Ernst Gelegstől, az osztrák közszolgálati média, az ORF budapesti szerkesztőségének vezetőjétől.

- Magyarországgal ellentétben az osztrák választási kampányban a migráció alig játszik szerepet. Az FPÖ-t főként a társadalom minden rétegében fellelhető „vesztesek” támogatják. A rosszul képzett, elhelyezkedési gondokkal küzdő, csalódott, frusztrált emberek. A populista párt segítséget, „társadalmi igazságosságot” ígér nekik, hazafiasságot hirdet, bármit jelentsen is ez. Így híveiket nem befolyásolják a botrányok, elhiszik, hogy azokat csak a sajtó fújja fel, hogy ártson kedves pártjuknak.

Mi várható a szocialistáktól?

- Akár siker, akár bukás... Az SPÖ vezetője, Pamela Rendi-Wagner kutatóorvos, volt egészségügyi miniszter, férje vezető diplomata. Igen keményen támadta a kampányban Kurzot, ami hátráltathat esetleges koalíciót. A nagyobbik gond, hogy a magasan képzett asszonnyal nehezen tudnak azonosulni a szocialisták hagyományos választói. Végül támogathatják – de személye akár a mélybe is ránthatja a pártot.

Budapesten milyen visszhangra számít?

- Érdekes, hogy miközben az „Ibiza-videónak” sok magyar vonatkozása volt, arról a magyar média alig számolt be. Közismert viszont, hogy a magyar kormányfő igen rossz néven vette, amikor Kurz kancellár elítélte a Jean-Claude Juncker elleni propagandát, akárcsak azt, hogy az Európai Parlamentben az ÖVP képviselői is megszavazták a Magyarország elleni eljárást a jogállami normák megsértése miatt. Ugyancsak közismert a Fidesz és az FPÖ közötti hangsúlyozottan jó viszony, amit nem látszott befolyásolni a Strache-botrány.

Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
Makro / Külgazdaság Jól megugrott a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:26
Este közel 6 százalékos pluszban áll a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Felmérhetetlenek az ukrán gátrobbantás miatti károk
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 20:16
Folytatódnak az evuakuálások az ukrajnai gátrobbantás miatt, a magyar kormány az OECD-hez fordult, hogy az OTP-t vegyék ki háború nemzetközi szponzorainak listájából. Háborús összefoglaló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG