<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A V4-ek ma első ízben tartják csúcstalálkozójukat külföldön. A Netanjahu-kabinet szembekerült az EU-val, mert az támogatja a független palesztin állam megteremtését és az iráni nukleáris megállapodás megmentését. Berlin elzárkózik a neokonzervatívok befolyása alá kerülő Fehér Ház közel-keleti politikájától. Káncz Csaba jegyzete.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy éve találkozott Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán akkori külpolitikai főtanácsadójával, Czukor Józseffel. A felek annak lehetőségéről egyeztettek, hogy Izrael egy csúcstalálkozót rendezne a visegrádi négyek (V4) részvételével. A Haaretz megjegyezte, hogy ha Netanjahu törekvését siker koronázza majd, akkor egészen új szintre emelkedik Izrael Közép-Európával fenntartott viszonya, „miközben ezen államok kormányait tartják a leginkább szélsőjobboldalinak Európában”.

A tengely motivációi

Netanjahunak már most remek a viszonya a V4-ekkel, hiszen 2017 júliusában ötödik államként részt vett már a visegrádiak budapesti csúcsértekezletén is. Az akkori látogatás mind Orbánnak, mind Netanjahunak fontos volt belpolitikai szempontból is, hiszen azt közvetíthették a hazai közvélemény felé, hogy nincsenek elszigetelve diplomáciai szempontból, hanem fontos partnerekkel tudnak egyezkedni.

Napjainkban a Netanjahu-kabinet egyre inkább szembekerül az EU-val, mert az támogatja a független palesztin állam megteremtését és az iráni nukleáris megállapodás megmentését. Netanjahu közép-európai tengelyalkotási törekvése mögött az is meghúzódik, hogy elégedetlen a nyugat-európai partnerekkel, mert azoknál, ahogy Merkel nemrégiben elismerte: erősödik az antiszemitizmus, és nem csupán a hazai lakosság, hanem a mohamedán menekültek soraiban is. Noha 2012 óta csupán 14 halálos merényletet követtek el a földrészen zsidók ellen, de a tettesek valamennyien muzulmánok voltak.

Nos, ma egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hétfőn és kedden a V4-ek első ízben tartják csúcstalálkozójukat külföldön, mégpedig a nemzetközileg vitatott státuszú Jeruzsálemben, amely az 1980-as annektálás következtében a megszállt keleti városrészt is magában foglalja. A találkozó és annak helyszíne nagy diplomáciai és politikai győzelemnek számít az amúgy is választási kampányt folytató Netanjahunak. Egyben nagy pofon Brüsszel felé, amely közös álláspontot próbál fenntartani azügyben, hogy az Unió 28 tagállama ne ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Újra ütik a háborús dobokat a neokonzervatívok

Washington tavaly május 14-én költöztette nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, de a lépést csak olyan periferikus államok követték a világon, mint Paraguay és Guatemala. Zeman cseh elnök ugyan lobbizott a cseh nagykövetség átköltöztetéséért, de a kormány ezt elutasította. Izraeli beszámolók szerint tavaly az izraeli látogatáson tartózkodó Danko szlovák házelnök Rivlin izraeli államelnökkel közölte, hogy Pozsony átköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálembe – de ezügyben hivatalos lépés Pozsony részéről sem történt.

Káncz Csaba

Egy kiszivárgott diplomáciai távirat szerint Magyar Levente külügyminiszter-helyettes tavaly decemberben Washingtonban kijelentette a Budapest ezirányú terveit firtató kérdésre: „Magyarország az EU-s országok között nem szeretne ebben első lenni – de ha mondjuk Olaszország, Románia vagy Csehország ezt meglepné, nem zárja ki, hogy Budapest kövesse példájukat.”

A mostani Netanjahu-V4 találkozó kiemelt témája lesz az iráni rezsim regionális befolyása. Az izraeli miniszterelnök és számos amerikai neokonzervatív vezető részt vett a múlt héten Varsóban azon a konferencián, amely a mullahok rendszerének aláásását célozta. Brüsszel és Berlin azonban keményen ellenáll a vezető neokonzervatívok (Pence, Pompeo, Bolton, Giuilani) újabb háborút célzó kampányának, hiszen sokan még élénken emlékeznek az iraki tragédiára, amelyet ugyanez a csoport vert át a nemzetközi közvéleményen másfél évtizede.

A hétvégi Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián német vezetés nagyon határozottan elzárkózott az egyre inkább a neokonzervatívok befolyása alá kerülő Fehér Ház közel-keleti vonalvezetésétől. Ugyanezen a fórumon az iráni külügyminiszter élesen elítélte Washingtont, amiért az a szövetségeseit az iráni atomalku elhagyására akarja kényszeríteni. Az utóbbi órákban tehát újra tovább gyengült a transzatlanti összetartás.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG