BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. február 18. 08:55

A V4-ek ma első ízben tartják csúcstalálkozójukat külföldön. A Netanjahu-kabinet szembekerült az EU-val, mert az támogatja a független palesztin állam megteremtését és az iráni nukleáris megállapodás megmentését. Berlin elzárkózik a neokonzervatívok befolyása alá kerülő Fehér Ház közel-keleti politikájától. Káncz Csaba jegyzete.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy éve találkozott Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán akkori külpolitikai főtanácsadójával, Czukor Józseffel. A felek annak lehetőségéről egyeztettek, hogy Izrael egy csúcstalálkozót rendezne a visegrádi négyek (V4) részvételével. A Haaretz megjegyezte, hogy ha Netanjahu törekvését siker koronázza majd, akkor egészen új szintre emelkedik Izrael Közép-Európával fenntartott viszonya, „miközben ezen államok kormányait tartják a leginkább szélsőjobboldalinak Európában”.

A tengely motivációi

Netanjahunak már most remek a viszonya a V4-ekkel, hiszen 2017 júliusában ötödik államként részt vett már a visegrádiak budapesti csúcsértekezletén is. Az akkori látogatás mind Orbánnak, mind Netanjahunak fontos volt belpolitikai szempontból is, hiszen azt közvetíthették a hazai közvélemény felé, hogy nincsenek elszigetelve diplomáciai szempontból, hanem fontos partnerekkel tudnak egyezkedni.

Napjainkban a Netanjahu-kabinet egyre inkább szembekerül az EU-val, mert az támogatja a független palesztin állam megteremtését és az iráni nukleáris megállapodás megmentését. Netanjahu közép-európai tengelyalkotási törekvése mögött az is meghúzódik, hogy elégedetlen a nyugat-európai partnerekkel, mert azoknál, ahogy Merkel nemrégiben elismerte: erősödik az antiszemitizmus, és nem csupán a hazai lakosság, hanem a mohamedán menekültek soraiban is. Noha 2012 óta csupán 14 halálos merényletet követtek el a földrészen zsidók ellen, de a tettesek valamennyien muzulmánok voltak.

Nos, ma egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen hétfőn és kedden a V4-ek első ízben tartják csúcstalálkozójukat külföldön, mégpedig a nemzetközileg vitatott státuszú Jeruzsálemben, amely az 1980-as annektálás következtében a megszállt keleti városrészt is magában foglalja. A találkozó és annak helyszíne nagy diplomáciai és politikai győzelemnek számít az amúgy is választási kampányt folytató Netanjahunak. Egyben nagy pofon Brüsszel felé, amely közös álláspontot próbál fenntartani azügyben, hogy az Unió 28 tagállama ne ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Újra ütik a háborús dobokat a neokonzervatívok

Washington tavaly május 14-én költöztette nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, de a lépést csak olyan periferikus államok követték a világon, mint Paraguay és Guatemala. Zeman cseh elnök ugyan lobbizott a cseh nagykövetség átköltöztetéséért, de a kormány ezt elutasította. Izraeli beszámolók szerint tavaly az izraeli látogatáson tartózkodó Danko szlovák házelnök Rivlin izraeli államelnökkel közölte, hogy Pozsony átköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálembe – de ezügyben hivatalos lépés Pozsony részéről sem történt.

Káncz Csaba

Egy kiszivárgott diplomáciai távirat szerint Magyar Levente külügyminiszter-helyettes tavaly decemberben Washingtonban kijelentette a Budapest ezirányú terveit firtató kérdésre: „Magyarország az EU-s országok között nem szeretne ebben első lenni – de ha mondjuk Olaszország, Románia vagy Csehország ezt meglepné, nem zárja ki, hogy Budapest kövesse példájukat.”

A mostani Netanjahu-V4 találkozó kiemelt témája lesz az iráni rezsim regionális befolyása. Az izraeli miniszterelnök és számos amerikai neokonzervatív vezető részt vett a múlt héten Varsóban azon a konferencián, amely a mullahok rendszerének aláásását célozta. Brüsszel és Berlin azonban keményen ellenáll a vezető neokonzervatívok (Pence, Pompeo, Bolton, Giuilani) újabb háborút célzó kampányának, hiszen sokan még élénken emlékeznek az iraki tragédiára, amelyet ugyanez a csoport vert át a nemzetközi közvéleményen másfél évtizede.

A hétvégi Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián német vezetés nagyon határozottan elzárkózott az egyre inkább a neokonzervatívok befolyása alá kerülő Fehér Ház közel-keleti vonalvezetésétől. Ugyanezen a fórumon az iráni külügyminiszter élesen elítélte Washingtont, amiért az a szövetségeseit az iráni atomalku elhagyására akarja kényszeríteni. Az utóbbi órákban tehát újra tovább gyengült a transzatlanti összetartás.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
Makro / Külgazdaság Itt a vége: becsődölt az egyik legnagyobb autókölcsönző
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 19:20
A világ egyik legrégibb autókölcsönző cége is áldozatul esett a koronavírus-járványnak: a Hertz amerikai és kanadai cége nem bírt az adósságával.
Makro / Külgazdaság Alapjövedelmet kapnak a spanyolok és beindulhat a turizmus
MTI | 2020. május 23. 17:08
A spanyol kormány szerint már túl van a nehezén az ország, júniustól alapjövedelmet kapnak a háztartások és júliustól fogadják a külföldi turistákat is.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Palkovics László: Már egymillió emberen segített a kormány
MTI | 2020. május 23. 13:30
Palkovics László innovációs miniszter szerint már legalább egymillió emberen segítettek valamilyen formában, de a közmunkás is több lehet.
Makro / Külgazdaság Soros kitart az örökké fizetendő hitel terve mellett
Privátbankár.hu | 2020. május 23. 12:39
Soros György, a magyar származású milliárdos egy holland lapnak adott nyilatkozatot, ahol megismételte az örökjáradék kötvényes tervét, amely szerinte kiránthatná az Európai Uniót a mostani gazdasági válságból. Más kérdés, hogy számos európai politikus, így Orbán Viktor is határozottan ellene van az ötletnek.
hírlevél