5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kőkemény kritikaosztás zajlott a Kossuth Rádió stúdiójában, Orbán Viktor karcos véleményt mondott Brüsszel mellett Soros Györgyről is. Nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot a civil törvény és a CEU-ügy miatti elmarasztalás kapcsán, kiderült, milyen taktikával készül legközelebb a kormány. Lesz V4-Juncker találkozó, de szó esett a marosvásárhelyi iskolaügyről és az ukrán nyelvtörvényről is. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: még nincs kampányidőszak.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. október 6-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahogy arról már korábban írtunk, nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottságot a civil törvény miatti elmarasztalás kapcsán, a brüsszeli testület két nappal ezelőtt küldte ki az indoklással ellátott véleményét, ami az eljárás második szakaszát jelenti. Erre egy hónapja van reagálni a magyar kormánynak. Orbán

Mi is közröhej tárgya?

Az indoklás szerint a civil törvény nem teljesíti a tőke szabad mozgására vonatkozó követelményeket, ugyanis – ha közvetett módon is, de – diszkriminálja és aránytalanul korlátozza a külföldről támogatást kapó civil szervezeteket. Emellett az indoklás szerint Magyarországon megsértik egyebek mellett az egyesülés szabadságát, valamint a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jogokat is.

Viktor szerint politikai ügyről van szó, amikből nem csak Magyarország ellen indít kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, meglátása szerint ugyanakkor a most kapott indoklás „közröhej tárgya”, olyan „hajánál fogva előrángatott dokumentum”, amit egy magára bármit is adó jogász nem tud röhögés nélkül elolvasni, fogalmazott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjújában.

Mi is az a civiltörvény? Itt vannak a részletek.>>>

A miniszterelnök szerint Magyarország nem változtat majd az álláspontján, a felsorolt ügyeket „nevetségesnek” bélyegezte. Elmondása szerint Magyarország addig vitázik az unióval, amíg Brüsszel szeretne közröhej tárgya maradni. „Magyarországon a törvényeket be kell tartani, ebben nem engedünk, ez mindenkire vonatkozik”, még a „milliárdosokra is”, fűzte hozzá Orbán Viktor.  Hozzátette ugyanakkor, hogy a törvény nem arra van, hogy a kormány fenyegetőzzön vele – ezzel együtt azoknak, akik polgári engedetlenséggel demonstráltak a törvény ellen, azoknak a szankciókat is vállalniuk kell.

A megkerülhetetlen főgonosz: Soros

Orbán Viktor szerint Brüsszelben leginkább unatkoznak a képviselők, akik Magyarország vegzálásával foglalják el magukat, amíg mi megvédjük Európát. Elmondása szerint az egyik legfontosabb eredménye most a magyar kormánynak, hogy végre „felszínre hoztuk Soros György titkos szervezetét”. A miniszterelnök szerint egyértelmű, sőt, bizonyítható, hogy az országokról szóló jelentéseket író szakembereket is a milliárdos pénzeli, akik ki fogják hozni, hogy „a kvótatörvény szükséges, kerítésre nincs szükség”. Ezt Magyarország nem fogja hagyni.

A Soros-terv kapcsán Orbán Viktor elmondta: ne vegyük be, hogy puszta véletlenül alakulnak úgy a dolgok, ahogy, miközben Brüsszel saját elmondása szerint nem követ semmiféle tervet, vagy nem foglalkozik Soros György nyilatkozataival. Orbán szerint ugyanis minden a pontokba szedett terv mentén halad. Nem leszünk „balekok”, fogalmazott a miniszterelnök, „Magyarország nem a hülyék országa”, ez egy „komoly ország, komoly emberekkel, komoly történelemmel” és „horrobile dictu, komoly kormánnyal”.

Kampányfogás a konzultáció?

Éles csipkelődés alakult ki a kérdező és Orbán Viktor között arról, hogy a hónap végére tervezett nemzeti konzultáció és számos más egyéb intézkedés – például Orbán Viktor erdélyi látogatása – kampányfogás-e vagy sem. Orbán Viktor szerint pusztán az emberek megerősítő véleményére van szükség a kérdésben, amivel kiállhatnak majd Brüsszel elé, a kampányidőszak azonban csak 2-3 hónap múlva kezdődik majd, addig ugyanis a kormánynak „dolga van”, nem ér rá kampányolni.

Schengen, Marosvásár

A kétsebességes Európa gondolata kapcsán Orbán Viktor elmondta: Magyarország és a V4-ek korábban már ismertették álláspontjukat az ügyről, ez azóta nem változott. Meglátása szerint hasznos dolog Európa jövőjéről vitatkozni, ugyanakkor ő inkább arra helyezné a hangsúlyt, hogy az elért eredményeket ne rombolják le – ilyen például Schengen. Egy felvetés szerint a jövőben 3 évre felfüggeszthetnék a tagállamok a határok nyitottságát, ami épp a szabad munkavállalást és a szabad mozgást akadályozná az EU-n belül. A miniszterelnök továbbra is a külső határok védelmére fókuszálna.

A marosvásárhelyi iskolaügy és az ukrán nyelvtörvény kapcsán Orbán Viktor elmondta: zavaros, nehéz, bonyolult viszonyokról van szó, Ukrajnával sajnos még nem közelednek az álláspontok, itt igazából azt szeretnék megértetni, hogy egy háborúban lévő ország csak Európára számíthat, ilyen döntésekkel azonban csak messzebb kerülnek az unió támogatásától. Romániában valamivel jobb a helyzet, itt sikerült egyezkedni az elnökkel, ugyanakkor még jó néhány személyes találkozóra lenne szükség, hogy érdemi előremozdulás történjen az ügyben, fűzte hozzá a miniszterelnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG