<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.

A politikában a legrugalmasabb forma, ha megkérdezzük az embereket, ennek a formája a nemzeti konzultáció. Ennek során meg tudjuk keresni a konszenzust – vezette föl Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiós interjújában.

A rezsiárakról szólva azt mondta, korábban úgy számoltak, a gáz ára 100 dollárnál nem lesz magasabb. Felidézte, egyszer csak az EU vezetői bevezették az olajszankciókat, és szóba került a gázembargó is. A „kilőtt energiaárak” miatt súlyos extraprofit-milliárdokat kaszálnak az energiacégek – közölte a kormányfő, megemlítve Soros György nevét is. Mint a miniszterelnök fogalmazott, ő „előre látta”, hogy ez a szankciós politika élelmiszerárakat is felviszi, ezért kellett bevezetni az élelmiszerár-stopot.

Orbán szerint az uniós vezetés hazudott az embereknek, de ez a szankciós hiba kijavítható. Emlékeztetett, a szankciókat hathavonta kell megújítani, az elkövetkező időszakban az EU vezetésének lesz lehetősége a döntések revíziójára.

A hazai viszonyokra áttérve a miniszterelnök megismételte: egy család átlagosan 181 ezer forint támogatást kap a rezsicsökkentés révén, amely az átlagjövedelem 30 százaléka, ez a németeknél 20, az osztrákoknál 6 százalék. Mint mondta, ezt idén bírja a költségvetés, és azon dolgoznak, hogy 2023-ban is bírja.

Felidézte a támogatási rendszert, megemlítve a tűzifaprogramot, a kkv-knak nyújtott energetikai támogatást és a nagyobb cégeknek nyújtandó gyártámogatást.

A jövő évi költségvetést egyelőre „békén hagyják”, majd decemberben meglátják, hogyan alakulnak az energiaárak, és akkor visszatérnek a kérdésre – közölte Orbán Viktor.

A nyugdíjakról a kormányfő azt mondta, az „becsületbeli ügy”, meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és az inflációnak megfelelő nyugdíjkorrekciót. Azt mondta, ha év közben látszik, hogy magasabb lesz az infláció a tervezettnél, akkor év közben is emelnek. Szerinte – bár erről még vita van – az idén fizethető nyugdíjprémium, mert a Magyar Nemzeti Bank szerint a gazdasági növekedés 4 százalék lesz, ami meghaladja a nyugdíjprémiumhoz szabott 3,5 százalékos növekedési feltételt.

Az ellenzéknek juttatott külföldi kampánytámogatásról úgy vélekedett, „aki fizet, az rendeli a nótát”.

Az abortuszhoz alkotott „szívhangrendelettel” kapcsolatban pedig azt mondta, nincs olyan abortusztörvény, ami tökéletes lenne, ő maga nem változtatna a jelenlegi abortusztörvényen. De hozzátette, jelenleg sokkal nagyobb gond a szankciók miatti válság, inkább ilyen ügyekkel foglalkozna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG