5p

Ha gyorsul a járvány a terjedése, akkor nyilván reagálni kell majd, de jelenleg a legfontosabb védelmi intézkedés az oltás - mondta a miniszterelnök szokásos reggeli rádióinterjújában.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának volt ezúttal is vendége Orbán Viktor miniszterelnök. Az interjú során a három legfontosabb téma mellett a héten megegyezéssel zárult minimálbér-tárgyalásokra is kitértek.

Ha gyorsul a járvány, majd reagálunk, egyelőre minden rendben

Nagyjából ez volt a lényege annak, amit Orbán Viktor a járványhelyzettel kapcsolatban közölni kívánt az interjúban. A beszélgetés első néhány percében szinte már hagyományosan csakis az oltás fontosságáról beszélt. A kormányfő szerint a vírus akkor nem tudna bajt okozni, ha mindenki be lenne oltva.

"Aki nincs beoltva, az nemcsak arra számíthat, hogy megtalálja a vírus - mert elbújni nem lehet előle -, hanem arra is, hogy nagyon súlyos állapotba, kórházba, akár lélegeztetőgépre is kerülhet" - mondta Orbán.

Ezért mindenkit sokadjára nyomatékosan arra kér, hogy oltassa be magát, mert semmilyen védelmi intézkedés nem véd meg a vírustól. Ezek csak lassítani tudják a vírus terjedését. Szerinte tévhit az, hogy ha szeparáljuk magunkat, akkor védve vagyunk.

Nincs szükség védelmi intézkedésekre most (Fotó: MTI)
Nincs szükség védelmi intézkedésekre most (Fotó: MTI)

Az elmúlt napokban/hetekben láthatóan gyorsul a járvány terjedése idehaza, sőt ma már Magyarországon a legmagasabb a vírus reprodukációs rátája, ezért joggal vetődött fel a kérdés, hogy kellenek-e újabb védelmi intézkedések. A miniszterelnök válasza azonban maradt az eddigiek medrében:

"ebben a pillanatban nincs szükség újabb védelmi intézkedésekre, a legfontosabb védelmi intézkedés az oltás. Van 10 millió adag oltás jelenleg és év végéig jön még 5 millió. Ha a vírus gyorsabban fog terjedni, akkor természetesen reagálni kell majd, kellenek további intézkedések".

Utóbbiakkal kapcsolatban azonban az a baj a miniszterelnök szerint, hogy nem egyformán terjed az ország minden pontján a vírus, ezért kellett a munkaadókat bevonni a védekezésbe. Utalt itt arra a kormányfő, hogy elrendelheti a munkaadó a kötelező oltást. Ha úgy látják, hogy a közösségükben, a környékükön gyorsabban terjed a vírus, akkor meg kellett teremteni a lehetőségét annak, hogy elrendelhessék az oltás felvételét.

Azt egy mesének tartja, hogy ezzel a kormány bárkire áthárította volna a felelősséget. Korábbi felmérései alapján úgy látta a kormány, hogy egy általános kötelező oltás elrendelése túl van azon a tűréshatáron, amit a magyarok elfogadnak. Ellenben, ha egy munkahelyi közösség támasztja ezt az igényt, az elfogadható.

Azért is szükség volt a munkaadóknak megteremteni ezt a lehetőséget, mert a kormány nem tudott és nem is fog tudni több embert meggyőzni az oltásról. Ezért a munkahelyi közösségeken van a sor, hogy meggyőzzék a még nem oltott környezetükben lévő személyeket.

Minimálbér: ez nagy teljesítmény

A járványhelyzet után a 200 ezres minimálbérre terelődött a beszélgetés. Orbán Viktor először elmesélte, hogy is zajlik ez. Szerinte a munkavállalók kérték a 200 ezres minimálbért, pedig legelőször ezt saját maga dobta be a közbeszédbe még a nyár folyamán. Mondván: ő szeretné, ha ennyi lenne a minimálbér Magyarországon.

Mindenesetre a munkaadók jelezték, hogy egy ekkora emelést nem fognak kibírni, viszont ekkor a kormány azt ajánlotta, hogy ha elfogadják ezt a 20 százalékos emelést, akkor a kormány hajlandó csökkenteni a vállalkozói adóterheket.

Nagyon jelentős adócsökkentésben állapodtunk meg - mondta a kormányfő. Ha jól emlékszem, egy 4 százalékos szochó-csökkentést vállalt be Varga Mihály pénzügyminiszter. Én remélem, hogy nem fog megborulni a költségvetés kohéziója, de Varga Mihály azt mondta, hogy ezt el fogja bírni."

Rezsi: boldond Brüsszel

Hetek óta hot topic a rezsiárak alakulása Európában, amivel kapcsolatban Orbán Viktor ismét a magyar rezsicsökkentés sikerét és érdemeit emelte ki. Szerinte nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában, hiszen kétszeresére, háromszorosára nőtt mára az áram és a gáz ára. Magyarország ezt a rezsicsökkentésnek köszönhetően megúszta. Viszont

"amíg a mi kormányunk van a kormányrúd mögött, addig ez így is marad."

Ám szerinte nem is ez az igazán "bolond dolog", ami zajlik a piacon, hanem az, amit Brüsszel csinál, hiszen a mostani áremelkedés 20-23 százalékáért a brüsszeli döntések felelősek. Utalt itt a klímavédelmi tervre, mellyel takarékoskodásra ösztönöznék az embereket. Ám az, hogy az árakat már olyan mértékig emelik, mint azt teszik a brüsszeli bürokraták, az már nem takarékoskodás a miniszterelnök szerint, hanem beavatkozás az emberek életébe. Mert ezt lehetne úgy is csinálni, hogy az emberek helyett a szennyezést okozó cégeket büntetik. Ha pedig olyan kormány van hatalmon, mely a háztartások rezsiárait befagyasztja, akkor áthárítani sem tudják a nagy cégek a költségnövekedést.

Előretekintve azt mondta Orbán, a decemberi brüsszeli csúcson lesz terítéken a terv, hogy megadóztassák-e az unió területén lévő lakásokat és autókat. Elsősorban a gazdagabb nyugat-európai országok szándéka ez, a közép-európaiak ellenállnak.

Az unió területén lévő lakásokat és autókat is meg fogják adóztatni, e körül zajlik a legtöbb vita most. Elsősorban a nyugati országok szándéka ez, a közép-európaiak pedig ellenállnak. A decemberi brüsszeli csúcson ez lesz kérdés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ha ezt meglátja Orbán Viktor, bizonyára táncra perdül
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:19
Míg Magyarország GDP-je nőtt, a cseheké csökkent a harmadik negyedévben, immár egymás után harmadszorra, ami technikai recessziót jelent.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG