<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hatalomra kerül-e Marine Le Pen Franciaországban, kormányon marad-e Janez Jansa Szlovéniában és Jair Bolsonaro Brazíliában?  Összegyűjtöttük, hol tartanak elnök- vagy parlamenti választásokat idén Magyarországon kívül, és hogyan érinthetik ezek az Orbán-kormányt.  

A G20-ak közül – ez a világ 19 legfontosabb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezet – Franciaországban, Brazíliában, Indiában, Dél-Koreában és Ausztráliában tartanak 2022-ben elnök- vagy parlamenti választásokat.

Magyar szempontból ezek közül a francia elnökválasztás a legérdekesebb, hiszen Franciaország az EU egyik tartópillére. A másik Németország, amely tavaly kormányt váltott: 16 év után véget ért a Merkel-korszak és egy szociáldemokrata-Zöld-liberális szövetség vette át a vezetést.

Marad-e Macron?

A francia választások első fordulóját április 10-én tartják, és amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát – ez szinte biztosra vehető –, akkor április 24-én jön a második forduló, amelyen már csak a top 2 elnökjelölt vehet részt. (Néhány hónappal később pedig az alsóház tagjait is megválasztják majd a franciák.)

A Politico által vezetett közvélemény-kutatások alapján

az első fordulót simán nyeri majd a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron: a centrista, liberális En Marche jelöltje a szavazatok 25 százalékára számíthat.

Bázisa relatív stabil: 2017-ben a voksok 24 százalékát seperte be az első körben, tavaly pedig egész évben 24-25 százalék mozgott a támogatottsága. Elfogadottsági indexe fél éve folyamatosan javul, jelenleg 44 százalékon áll.

A második helyért

két női politikus, Marine Le Pen, a jobboldali-nacionalista Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke, valamint Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje fut majd versenyt valószínűleg.

Támogatottságuk jelenleg 16-17 százalékon áll. Ugyanakkor Le Pen tavaly tavasszal Macront megelőzve még vezette a közvélemény-kutatásokat.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent tavaly októberben. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent tavaly októberben. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Versenyükbe beleszólhat még egy erősen iszlám- és migrációellenes politikus, Éric Zemmour is, aki a beszédes nevű Reconquete! (Visszahódítás) pártot vezeti – ő a voksok 13 százalékát gyűjtheti be.

A második fordulóban már nehezebb menetre számíthat Macron, de még így is neki áll a zászló:

Le Pennel szemben 57-43, Pécressével szemben pedig 53-47 arányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint.

2017-ben egyébként 66-34 arányban verte meg Macron a második körben Le Pent.

Érdekesség, hogy a négy francia elnökjelölt közül három is vendégeskedett Budapesten a közelmúltban: szeptember végén Zemmourt, október végén Le Pent, december közepén pedig Macront fogadta Orbán Viktor. A francia elnök a V4-csúcsra érkezett a magyar fővárosba, de külön is egyeztetett a magyar kormányfővel, valamint találkozott az ellenzék vezetőivel, a többi közt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel is. 

Emmanuel Macron és Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Donáth Anna valamint Karácsony Gergely találkozója Budapesten 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Főpolgármesteri Hivatal)Emmanuel Macron és Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Donáth Anna valamint Karácsony Gergely találkozója Budapesten 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Főpolgármesteri Hivatal)

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő lapunknak korábban azt mondta:

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek).

Bár a Macron-Orbán találkozó békülékeny hangnemben zajlott le, a jelentős nézetkülönbségek is felszínre kerültek. A magyar kormányfő politikailag jóval közelebb áll Le Penhez, így minden bizonnyal inkább az ő győzelmének örülne áprilisban.            

Le Pen asszonynak hatalmas érdemei vannak, hogy a föderális Európával, migrációval és globalizációval szemben kritikus és megkerülhetetlen szereplővé vált az ő politikai tábora (…) a szuverenistáknak a tábora egy megkerülhetetlen erővé vált az európai politikában, és mi is nemzetállamokra épülő Európát szeretnénk látni

- így méltatta Orbán Viktor Marine Le Pent októberi látogatása alkalmával, és kilátásba helyezte együttműködésük felgyorsítását. (Felmerült például, hogy a Néppártból kivált Fidesz a Nemzeti Tömörüléssel, az olasz Ligával és hasonló beállítottságú pártokkal alkot majd közös frakciót az Európai Parlamentben, ez azonban mindeddig nem sikerült.)

Szlovéniától Brazíliáig

Ami a további szövetségeseket illeti, áprilisban megméretteti magát a választásokon Janez Jansa szlovén kormányfő is, aki – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök után – a magyar kormányfő támogatójának számít uniós ügyekben (mégha a vétókhoz általában nem is csatlakozik).

Orbán Viktor és Janez Jansa találkozója 2021. májusban Portóban, az uniós szociális csúcs előtt. (MTI/Benko Vivien Cher)   Orbán Viktor és Janez Jansa találkozója 2021. májusban Portóban, az uniós szociális csúcs előtt. (MTI/Benko Vivien Cher)

Szintén Orbán-szövetséges – mégha távoli is – a trópusi Trumpként emlegetett Jair Bolsonaro, akiről idén októberben mondanak majd ítéletet a brazil választók.    

Bolsonaro 2019 januárjától irányítja Latin-Amerika legnagyobb gazdaságú országát, miután anno nagy fölénnyel nyerte meg az elnökválasztásokat – beiktatásán Brazíliavárosban Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Orbán Viktor, Jair Bolsonaro és felesége, Michelle a brazil elnök beiktatásán 2019. január elsején Brazíliavárosban. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)Orbán Viktor, Jair Bolsonaro és felesége, Michelle a brazil elnök beiktatásán 2019. január elsején Brazíliavárosban. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A BBC szerint a politikus népszerűsége az elmúlt hónapokban zuhant, aminek oka a kritikusai szerint félrekezelt Covid-válság, valamint a gazdasági nehézségek.

Ahogy arról beszámoltunk, Bolsonaro a napokban kórházba került bélelzáródás miatt, szerdán azonban már visszatérhetett az otthonába.       

Visszakanyarodva a választásokra és Európába:

legközelebb, január végén Portugáliában járulnak majd az urnákhoz a polgárok. Áprilisban Magyarország és Szlovénia mellett Szerbiában, júniusban Máltán, szeptemberben Svédországban, októberben pedig Lettországban és Bosznia-Hercegovinában is parlamenti választásokat fognak tartani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
Makro / Külgazdaság Újabb iratok lehetnek nyilvánosak a Trump-házkutatásról
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 08:02
A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja - döntött csütörtökön a bíróság, miközben a republikánusok teljes hozzáférést követelnek.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű környékén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 07:23
Az elmúlt órák hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG