5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hatalomra kerül-e Marine Le Pen Franciaországban, kormányon marad-e Janez Jansa Szlovéniában és Jair Bolsonaro Brazíliában?  Összegyűjtöttük, hol tartanak elnök- vagy parlamenti választásokat idén Magyarországon kívül, és hogyan érinthetik ezek az Orbán-kormányt.  

A G20-ak közül – ez a világ 19 legfontosabb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezet – Franciaországban, Brazíliában, Indiában, Dél-Koreában és Ausztráliában tartanak 2022-ben elnök- vagy parlamenti választásokat.

Magyar szempontból ezek közül a francia elnökválasztás a legérdekesebb, hiszen Franciaország az EU egyik tartópillére. A másik Németország, amely tavaly kormányt váltott: 16 év után véget ért a Merkel-korszak és egy szociáldemokrata-Zöld-liberális szövetség vette át a vezetést.

Marad-e Macron?

A francia választások első fordulóját április 10-én tartják, és amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát – ez szinte biztosra vehető –, akkor április 24-én jön a második forduló, amelyen már csak a top 2 elnökjelölt vehet részt. (Néhány hónappal később pedig az alsóház tagjait is megválasztják majd a franciák.)

A Politico által vezetett közvélemény-kutatások alapján

az első fordulót simán nyeri majd a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron: a centrista, liberális En Marche jelöltje a szavazatok 25 százalékára számíthat.

Bázisa relatív stabil: 2017-ben a voksok 24 százalékát seperte be az első körben, tavaly pedig egész évben 24-25 százalék mozgott a támogatottsága. Elfogadottsági indexe fél éve folyamatosan javul, jelenleg 44 százalékon áll.

A második helyért

két női politikus, Marine Le Pen, a jobboldali-nacionalista Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke, valamint Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje fut majd versenyt valószínűleg.

Támogatottságuk jelenleg 16-17 százalékon áll. Ugyanakkor Le Pen tavaly tavasszal Macront megelőzve még vezette a közvélemény-kutatásokat.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent tavaly októberben. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent tavaly októberben. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Versenyükbe beleszólhat még egy erősen iszlám- és migrációellenes politikus, Éric Zemmour is, aki a beszédes nevű Reconquete! (Visszahódítás) pártot vezeti – ő a voksok 13 százalékát gyűjtheti be.

A második fordulóban már nehezebb menetre számíthat Macron, de még így is neki áll a zászló:

Le Pennel szemben 57-43, Pécressével szemben pedig 53-47 arányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint.

2017-ben egyébként 66-34 arányban verte meg Macron a második körben Le Pent.

Érdekesség, hogy a négy francia elnökjelölt közül három is vendégeskedett Budapesten a közelmúltban: szeptember végén Zemmourt, október végén Le Pent, december közepén pedig Macront fogadta Orbán Viktor. A francia elnök a V4-csúcsra érkezett a magyar fővárosba, de külön is egyeztetett a magyar kormányfővel, valamint találkozott az ellenzék vezetőivel, a többi közt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel is. 

Emmanuel Macron és Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Donáth Anna valamint Karácsony Gergely találkozója Budapesten 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Főpolgármesteri Hivatal)
Emmanuel Macron és Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Donáth Anna valamint Karácsony Gergely találkozója Budapesten 2021. december 13-án. (Fotó: MTI/Főpolgármesteri Hivatal)

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő lapunknak korábban azt mondta:

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek).

Bár a Macron-Orbán találkozó békülékeny hangnemben zajlott le, a jelentős nézetkülönbségek is felszínre kerültek. A magyar kormányfő politikailag jóval közelebb áll Le Penhez, így minden bizonnyal inkább az ő győzelmének örülne áprilisban.            

Le Pen asszonynak hatalmas érdemei vannak, hogy a föderális Európával, migrációval és globalizációval szemben kritikus és megkerülhetetlen szereplővé vált az ő politikai tábora (…) a szuverenistáknak a tábora egy megkerülhetetlen erővé vált az európai politikában, és mi is nemzetállamokra épülő Európát szeretnénk látni

- így méltatta Orbán Viktor Marine Le Pent októberi látogatása alkalmával, és kilátásba helyezte együttműködésük felgyorsítását. (Felmerült például, hogy a Néppártból kivált Fidesz a Nemzeti Tömörüléssel, az olasz Ligával és hasonló beállítottságú pártokkal alkot majd közös frakciót az Európai Parlamentben, ez azonban mindeddig nem sikerült.)

Szlovéniától Brazíliáig

Ami a további szövetségeseket illeti, áprilisban megméretteti magát a választásokon Janez Jansa szlovén kormányfő is, aki – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök után – a magyar kormányfő támogatójának számít uniós ügyekben (mégha a vétókhoz általában nem is csatlakozik).

Orbán Viktor és Janez Jansa találkozója 2021. májusban Portóban, az uniós szociális csúcs előtt. (MTI/Benko Vivien Cher)
Orbán Viktor és Janez Jansa találkozója 2021. májusban Portóban, az uniós szociális csúcs előtt. (MTI/Benko Vivien Cher)

Szintén Orbán-szövetséges – mégha távoli is – a trópusi Trumpként emlegetett Jair Bolsonaro, akiről idén októberben mondanak majd ítéletet a brazil választók.    

Bolsonaro 2019 januárjától irányítja Latin-Amerika legnagyobb gazdaságú országát, miután anno nagy fölénnyel nyerte meg az elnökválasztásokat – beiktatásán Brazíliavárosban Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Orbán Viktor, Jair Bolsonaro és felesége, Michelle a brazil elnök beiktatásán 2019. január elsején Brazíliavárosban. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)
Orbán Viktor, Jair Bolsonaro és felesége, Michelle a brazil elnök beiktatásán 2019. január elsején Brazíliavárosban. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A BBC szerint a politikus népszerűsége az elmúlt hónapokban zuhant, aminek oka a kritikusai szerint félrekezelt Covid-válság, valamint a gazdasági nehézségek.

Ahogy arról beszámoltunk, Bolsonaro a napokban kórházba került bélelzáródás miatt, szerdán azonban már visszatérhetett az otthonába.       

Visszakanyarodva a választásokra és Európába:

legközelebb, január végén Portugáliában járulnak majd az urnákhoz a polgárok. Áprilisban Magyarország és Szlovénia mellett Szerbiában, júniusban Máltán, szeptemberben Svédországban, októberben pedig Lettországban és Bosznia-Hercegovinában is parlamenti választásokat fognak tartani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Olena Zelenszka: "Ha a világ elfárad, hagynak minket meghalni"
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 10:32
Ukrajna first lady, Olena Zelenska a BBC-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy az ukránokat „halálos veszély fenyegeti”, hogy meghalnak, ha a nyugati országok nem folytatják pénzügyi támogatásukat.
Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG