<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Emmanuel Macron ugyan szóvá tette jogállamisági aggályait tegnapi látogatása során, és meglebegtette az EU-pénzek elzárásának lehetőségét, ugyanakkor gesztusokat is tett Orbán Viktornak, összességében pedig békülékeny hangnemet ütött meg. A vizittel mindketten jól jártak: Emmanuel Macron potenciális szövetségeseket szerzett a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig újabb uniós nagyágyúval „legitimáltatta magát”.

Emmanuel Macron látogatásának fő célja az volt, hogy bebiztosítsa a közép-európai országok támogatását a francia uniós elnökség fő témáival (uniós migrációs paktum, klímavédelem, uniós katonai védelmi képességek növelése stb.) kapcsolatban,

- írta a Politico a francia elnök tegnapi budapesti vizitje után.

Mindenkinek jól jött

Hasonlóan vélekedett lapunk kérdésére Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a találkozó előtt:

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek).  

Apró gesztusok. Emmanuel Macron és Orbán Viktor a V4-csúcs utáni sajtótájékoztatón Budapesten 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherApró gesztusok. Emmanuel Macron és Orbán Viktor a V4-csúcs utáni sajtótájékoztatón Budapesten 2021. december 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismert, 2007 után most először járt francia elnök hivatalos látogatáson Magyarországon. Emmanuel Macron külön-külön egyeztetett Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, részt vett a V4-ek csúcsértékezletén, ugyanakkor találkozott a hazai ellenzék vezetőivel is, és ellátogatott Heller Ágnes filozófus sírjához.

A magyar kormányfő akár komoly fegyverténynek is tekintheti, hogy újabb uniós nagyhatalom elnökét sikerült Magyarországra csábítania (korábban Angela Merkel – ma már csak egykori – német kancellár látogatott el többször Budapestre), még akkor is, ha Emmanuel Macron mind a 26 uniós tagállamba szeretne ellátogatni jövő áprilisig. (Ekkor tartják ugyanis az elnökválasztásokat Franciaországban – a szerk.)

Ha az érdekek úgy kívánják

A Politico emlékeztet arra, hogy Orbán és Macron hivatalosan a politikai spektrum két ellentétes szélén áll:

A magyar vezető egy új, pán-európai szövetséget szeretne létrehozni nacionalista és euroszkeptikus pártokból. Macron pártja, a Köztársaság lendületben ugyanakkor az Újítsuk meg Európát progresszív mozgalom központi eleme, és szövetségben áll néhánnyal Orbán leghangosabb hazai ellenfelei közül.

Ugyanakkor – teszik hozzá – a két vezető nagyrészt kerülte a nyilvános civakodást, és a kulisszák mögött együttműködött európai szinten, ha érdekük éppen úgy kívánta. Bár Orbán Viktor többször is kritizálta a francia elnököt migrációs politikája miatt, az elmúlt években a közös nevezőt is próbálta hangsúlyozni. (Utóbbira a tegnapi közös sajtónyilatkozat során is kitért.)                  

2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta ezzel összhangban Soós Eszter Petronella. 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Mi lesz az EU-pénzekkel?

Ezzel együtt Macron és Orbán tegnap részletesen megvitatták a jogállamisági vagy éppen a korrupciós kérdéseket, és nem rejtették véka alá, hogy több kérdésben nem értenek egyet. A francia elnök szerint a magyar kormány már nem fog engedni mindebben az áprilisi választásokig.

Sőt, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője azt is mondta:

az ellenzék vezetőivel folytatott találkozón Macron „határozott ígéretet tett arra“, hogy még a francia elnökség alatt – azaz 2022. január és június között – bevezetik majd az uniós pénzek megvonását is lehetővé tévő jogállamisági mechanizmust.

A mechanizmus megindítása valóban reális lehetőség, az azonban kizárt az általunk megkérdezett szakértők szerint, hogy a jövő tavaszi választásokig a szankciók is megszülessenek Magyarországgal szemben.      

Macron tehát szóvá tette a problémás ügyeket, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy mindketten lojális partnerek és Európa-pártiak. A Politico azt is megjegyzi, hogy a tegnap esti sajtótájékoztatón a két vezető testbeszédével is gesztust tett a másik irányába – gyakran egymásra néztek, miközben beszéltek.

A France 24 szintén a közös nevezőt emelte ki: bár – mint írják – Macron elismerte a politikai nézetkülönbségek meglétét, többször is megismételte, hogy Franciaország hajlandó „együtt dolgozni Európáért” Magyarországgal. Az Euractiv szintén a békülékeny hangnemet hangsúlyozta.

A Spiegel viszont a jogállamisági kérdéseket tolta előtérbe: Macron világossá tette, hogy

Magyarország addig nem kap pénzt az uniós Helyreállítási Alapból – az ennek elköltésére benyújtott magyar terveket Brüsszel továbbra sem hagyta jóvá –, amíg nyíltan figyelmen kívül hagyja az európai jogot.

Macron a jogállamiság, a kisebbségek tiszteletben tartása, valamint a diszkrimináció és a korrupció elleni küzdelem kérdését említette a vitapontok között.

A német lap is megemlíti ugyanakkor, hogy a tárgyalásokat megelőző közös sajtónyilatkozat során mindkét vezető békülékenynek és meglepően egyetértőnek mutatkozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló