<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Szokásos péntek reggeli rádiós megszólalásában a miniszterelnök "orosz-amerikai békét" sürgetett, mert különben Európában háborús gazdaság jöhet ősztől. Nem futja több rezsicsökkentésre, de a magyar kormány mindenért harcol.

Szokásos péntek reggeli interjúját adta Orbán Viktor.

Az uniós szankciós politikáról szólva a miniszterelnök kijelentette, a magyar emberek tudják, hogy ha baj van, csak magukra számíthatnak. Az energiaellátás problémáját "nekünk magunknak kell megoldanunk", függetlenül attól, hogy mit "okumulálnak" ki Brüsszelben.

A 15 százalékos fogyasztáscsökkentésről szóló döntésből Orbán azt a következtetést vonja le, hogy nem működik a háborús stratégiánk.

Orbán Viktor szerint az ukránok nyugati segítséggel sem tudják megnyerni a háborút, sok embert és területet vesztenek. A szankciók nem működnek, viszont egyre súlyosabb hatással vannak Európára is, a világ pedig "nem állt mellénk" a szankciók és Oroszország elítélése tekintetében.

"Új stratégiát kell kitalálni."

A háborús gazdaság előszobájában állunk, és ha nem változtatunk, akkor októbertől háborús gazdasági helyzetre kell felkészülnünk - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint korábban az volt az uniós elképzelés, hogy meg lehet oldani majd valahogy a gáz- és az olajembargó miatti kiesés pótlását, de már akkor is látszott, hogy nincs elég kapacitás ehhez a világban.

"A békére kell összpontosítani"

- mondta az általa kívánatosnak tartott új stratégiáról. A békét pedig csak egy orosz-amerikai tárgyalástól várhatjuk, ezért ezt kell forszíroznunk.

"Az einstand nem szép hagyomány" - ítélte el azt a lehetőséget a miniszterelnök, hogy a 15 százalékos fogyasztáscsökkentés mellett az Unió a gázkészletek megosztását is előírná a tagállamoknak.

"Elmentünk az oroszokhoz, és alkudozunk velük további 700 millió köbméter gáz eladásáról, ezt a nyáron szerintem nyélbe tudjuk ütni."

De Magyarországnak lesz elég gáza, számunkra az ár jelent gondot, mondta Orbán arról, hogy mi várható a télen.

"Hacsak a németek el nem veszik."

A rezsicsökkentés korlátozásáról szólva a miniszterelnök azt mondta, hogy többszázmilliárdos kiadást jelentett évente a rezsicsökkentés fenntartása, de ez most 2 ezer milliárd fölé ugrott.

"A magyar gazdaság zakatol, bár sűrű felhők gyülekeznek az égen, de ezt nem tudja kitermelni."

A magyar családok szerinte továbbra is százezreket spórolnak a rezsicsökkentéssel.

"Az októbert tartom vízválasztónak, hogy belesodródik-e Európa a háborús gazdaságba"

- mondta el arról, hogy meddig tartható fenn a rezsicsökkentés ebben az új formájában, de azt ígérte, idén még mindenképpen.

Megvédhető a magyar gazdaság a globális recessziótól? Ezt Orbán Viktor sem tudja, de meg fogja próbálni.

"Azért valamit csináljunk, védekezzünk. Kidolgoztunk egy tervet, harcolni fogunk a recesszió ellen, a munkahelyekért, az ellen, hogy a rezsi elvigye a családok jövedelmét."

A Gazdasági Kabinet javaslatára a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa nem fut ki az év végén, hanem meghosszabítják, a következő két évben is támogatja tovább a kormány a lakásépítési piacot.

A miniszterelnök szerint "az angolszászok" még mindig azt hiszik, ezzel a stratégiával meg lehet nyerni a háborút, de Orbán szerint

"Európának erre nincs pénze, Amerikának talán van pénze."

A miniszterelnök abban reménykedik, hogy az amerikai "midterm", időközi választások megváltoztathatják az Egyesült Államok hozzáállását.

Szóba került az aszály, illetve az aszály okozta károk is.

"A napraforgóra is keresztet vethetünk, én úgy látom"

- mondta a miniszterelnök, aki az országot járva saját szemével is látja a károkat. A súlyos gondok ellenére az biztos, hogy az ország saját ellátása nincs veszélyben, de az export sokkal kevesebb lehet.

Kimerült a gazdáknak elérhető kárenyhítési alap, de a kormány már "tucatnyi lehetőséget" megvizsgált, amivel az ő helyzetükön javítani lehet. Ezzel kapcsolatban bejelentésre a jövő héten lehet számítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kreml: az olajársapka destabilizálja a globális piacokat
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:56
A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját.
Makro / Külgazdaság Még csak most jön a feketeleves?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 11:16
A következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, egyes háztartások esetén a meredeken megugró rezsiköltségek, az előbbiek miatt az év utolsó hónapjaiban csökkenő reálbérek, az emelkedő kamatok, valamint egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt folytatódhat a kiskereskedelmi forgalomlassulása - derül ki a Magyar Bankholding friss elemzéséből.
Makro / Külgazdaság Nincs jó hírünk annak, aki autót venne
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:22
Miközben az új személygépkocsikra hosszú hónapokig, akár évekig is kell várni, a használt autókból is kevesebb érkezik az országba.
Makro / Külgazdaság Ebből megint baj lesz: kilőtt a gázár!
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:18
Több mint 5 százalékos drágulást követően csaknem két hónapja nem látott magas szinten áll.
Makro / Külgazdaság Most már az adatok is mutatják, mennyire megcsappant a költőpénzünk
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:00
Szinte hajszálra ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy éve - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss közléséből.
Makro / Külgazdaság Globális minimumadó: az Orbán-kormány kritikája, hogy az egyetlen versenyelőnyünk az alacsony adókulcs
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 08:11
A globális minimumadó nem vonja el az adópolitika megszabását a nemzeti kormányoktól – írja laptársunk, az Mfor. Rámutatnak, az adófajtának mind a két pillérje, az extraprofitadó és a minimális nyereségadó is elsősorban a multinacionális vállalkozások anyavállalatainak országai számára jelent többletbevételt, a világcégek központjában kell majd megfizetni ezt az adóterhet. Laptársunk értékeli Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatos álláspontját is.
Makro / Külgazdaság Kezd derengeni Putyinnak, mi várhat az oroszokra
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 07:23
Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől. Dióhéjban az elmúlt órák háborús történéseiről.
Makro / Külgazdaság Blinken: az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:32
Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében - hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG