<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete

A magyar miniszterelnök három hete fogadta a francia populista jobboldal potenciális elnökjelöltjét, Eric Zemmourt. Felkereste aznap a miniszterelnököt Marion Maréchal, Le Pen unokahúga is, aki a korábban Nemzeti Front néven futott szervezet parlamenti képviselője volt.

Eric Zemmour szerint Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz. Fotó: PoliticoEric Zemmour szerint Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz. Fotó: Politico

Az elmúlt napokban pedig arról számolt be a francia sajtó, hogy október 25-26-án Budapestre jön Marine Le Pen. A „Nemzeti Gyűlés” elnökasszonya szerint a találkozó Európa reformját szolgálja, mégpedig annak a közös nyilatkozatnak megfelelően, amelyet a nyáron adott ki egy tucatnyi párt, amely úgy ítéli meg, hogy át kell alakítani az unió egész működését. Merthogy a nemzetek uniójára van szükség, amely az eddiginél sokkal inkább tekintettel van az államok szuverenitására.

A francia politika üstököse 

Mivel Franciaországban jövő áprilisban az Európa sorsát is nagyban befolyásoló elnökválasztást tartják meg, érdemes górcső alá venni egy olyan jelölt pályáját és nézeteit, akit pár hónapja még a közvéleménykutatók nem ismertek, most pedig már 17 százalékon áll - megelőzve Marine Le Pent is. Zemmour kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja jelenleg és személye a jövő évi francia elnökválasztás “sötét lova”.

Míg Zemmour támogatottsága kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott, addig a szélsőjobboldali jelölt és a „Rassemblement National” vezetője, Marine Le Pen nyár óta “szabadesésben” van. Le Pen 13 pontot veszítve már csak 15 százalékon áll.

De mit akar ez az ember?

A 63 éves Eric Zemmour Algériában született, zsidó-berber származású szülők gyermekeként.  Újságíróként kezdte pályáját és hamar megtalálta a hangját, mint egyfajta konzervatív provokatőr.  2014-es könyve, a „Le suicide français” (A francia öngyilkosság), amely hazája hanyatlásáról szól, sokáig vezette a sikerlistákat.  

Zemmour ugyan még nem jelentette be indulását az államfői posztért, de a programja önmagáért beszél: folyamatosan aggódik hazája hanyatlásán, feltartóztathatatlannak tűnő iszlamizációján és az emberfajták eljövendő harcát jósolja. Csakúgy, mint Donald Trump, szerinte is a „fehér, heteroszexuális férfiak” az etnikai kisebbségek és a „meleglobbi” folyamatos támadásai alatt állnak.  

Zemmour betört abba a politikai űrbe, amelyet Marine Le Pen hagyott hátra azzal, hogy az utóbbi években a politikai közép felé húzódott, puhította az imázsát és elhagyta a provokatív beszólásokat. Nem véletlen, hogy Zemmour pont az ő egykori táborából nyeri a legtöbb támogatót. Létrehozta a saját weboldalát, ahol folyamatosan tájékoztatja híveit arról, hogy éppen melyik városban lép fel, egyben hirdeti a frissen megjelent könyvét is, amelynek címe is sokatmondó: „La France n’a pas dit son dernier mot” (Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót).

Trump kampány 2.0

Csakúgy, mint Trump pár évvel ezelőtti kampánya esetében, a francia média most egyszerűen nem tud betelni Zemmourral, sorra hívják meg a stúdiókba. A Politico által közzétett felmérés szerint a múlt hónapban 10-szer annyit időt töltött a televíziós csatornákon, mint Le Pen.   

Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak támaszt ad az a CNews TV csatorna, amelyet a konzervatív milliárdos, Vincent Bollore hozott létre 4 éve.

Bár a jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy az elnökválasztás második fordulójában Macron megverné Zemmourt, ettől független veszélyek leselkednek a jelenlegi elnökre.

Zemmour ugyanis elvonta a figyelmet azokról a témákról, amelyekben Macron erős, mint a covid kezelése, vagy az európai nagypolitika és olyan területek kerültek középpontba, ahol a jelenlegi elnök sérülékeny: a belbiztonság, a francia identitás és a kultúrharc.

Nike-t akarnak viselni, igen – de burkával! Így foglalta össze a bevándorlók asszimilációjának szerinte teljes csődjét Zemmour a Boulevard Voltaire című lapnak adott minapi nyilatkozatában, kifejtve, hogy szerinte mi az oka az elnök teljes passzivitásának. Macron ötéves hivatali ideje alatt beözönlött 2,5 millió bevándorló, veszélyeztetve „az 1500 éve keresztény Franciaországot”.  Emellett hatszáz és kilencszázezer között van az illegális bevándorlók száma. Szerinte 2022-ben a választáson már maga az ország léte lesz a tét.

Utálja Brüsszelt

Amikor pár napja a lengyel alkotmánybíróság megállapította a lengyel törvények szupremáciáját az EU-jogrend felett, Zemmour éljenzett és az Európai Bizottság „föderalista puccsáról” értekezett. Egyben azt állítja, hogy Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz az Atlanti-óceántól az Urálig terjedő “Nagy-Európában”.

Zemmour erősíteni akarja hazája szuverenitását a  vámok és az iparpolitika területein, de ezt hogyan lehet megtenni az EU elhagyása nélkül? Erre egyelőre a politika fenegyereke még nem adott választ. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló