<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Eric Zemmour jelenleg kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja és személye a jövő évi elnökválasztás “sötét lova”. Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak most támaszt ad a CNews TV csatorna. Káncz Csaba jegyzete

A magyar miniszterelnök három hete fogadta a francia populista jobboldal potenciális elnökjelöltjét, Eric Zemmourt. Felkereste aznap a miniszterelnököt Marion Maréchal, Le Pen unokahúga is, aki a korábban Nemzeti Front néven futott szervezet parlamenti képviselője volt.

Eric Zemmour szerint Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz. Fotó: PoliticoEric Zemmour szerint Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz. Fotó: Politico

Az elmúlt napokban pedig arról számolt be a francia sajtó, hogy október 25-26-án Budapestre jön Marine Le Pen. A „Nemzeti Gyűlés” elnökasszonya szerint a találkozó Európa reformját szolgálja, mégpedig annak a közös nyilatkozatnak megfelelően, amelyet a nyáron adott ki egy tucatnyi párt, amely úgy ítéli meg, hogy át kell alakítani az unió egész működését. Merthogy a nemzetek uniójára van szükség, amely az eddiginél sokkal inkább tekintettel van az államok szuverenitására.

A francia politika üstököse 

Mivel Franciaországban jövő áprilisban az Európa sorsát is nagyban befolyásoló elnökválasztást tartják meg, érdemes górcső alá venni egy olyan jelölt pályáját és nézeteit, akit pár hónapja még a közvéleménykutatók nem ismertek, most pedig már 17 százalékon áll - megelőzve Marine Le Pent is. Zemmour kétségtelenül Franciaország legnagyobb politikai szenzációja jelenleg és személye a jövő évi francia elnökválasztás “sötét lova”.

Míg Zemmour támogatottsága kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott, addig a szélsőjobboldali jelölt és a „Rassemblement National” vezetője, Marine Le Pen nyár óta “szabadesésben” van. Le Pen 13 pontot veszítve már csak 15 százalékon áll.

De mit akar ez az ember?

A 63 éves Eric Zemmour Algériában született, zsidó-berber származású szülők gyermekeként.  Újságíróként kezdte pályáját és hamar megtalálta a hangját, mint egyfajta konzervatív provokatőr.  2014-es könyve, a „Le suicide français” (A francia öngyilkosság), amely hazája hanyatlásáról szól, sokáig vezette a sikerlistákat.  

Zemmour ugyan még nem jelentette be indulását az államfői posztért, de a programja önmagáért beszél: folyamatosan aggódik hazája hanyatlásán, feltartóztathatatlannak tűnő iszlamizációján és az emberfajták eljövendő harcát jósolja. Csakúgy, mint Donald Trump, szerinte is a „fehér, heteroszexuális férfiak” az etnikai kisebbségek és a „meleglobbi” folyamatos támadásai alatt állnak.  

Zemmour betört abba a politikai űrbe, amelyet Marine Le Pen hagyott hátra azzal, hogy az utóbbi években a politikai közép felé húzódott, puhította az imázsát és elhagyta a provokatív beszólásokat. Nem véletlen, hogy Zemmour pont az ő egykori táborából nyeri a legtöbb támogatót. Létrehozta a saját weboldalát, ahol folyamatosan tájékoztatja híveit arról, hogy éppen melyik városban lép fel, egyben hirdeti a frissen megjelent könyvét is, amelynek címe is sokatmondó: „La France n’a pas dit son dernier mot” (Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót).

Trump kampány 2.0

Csakúgy, mint Trump pár évvel ezelőtti kampánya esetében, a francia média most egyszerűen nem tud betelni Zemmourral, sorra hívják meg a stúdiókba. A Politico által közzétett felmérés szerint a múlt hónapban 10-szer annyit időt töltött a televíziós csatornákon, mint Le Pen.   

Ahogyan Trump kampánya mögött ott állt a Fox News televíziós csatorna, úgy Zemmournak támaszt ad az a CNews TV csatorna, amelyet a konzervatív milliárdos, Vincent Bollore hozott létre 4 éve.

Bár a jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy az elnökválasztás második fordulójában Macron megverné Zemmourt, ettől független veszélyek leselkednek a jelenlegi elnökre.

Zemmour ugyanis elvonta a figyelmet azokról a témákról, amelyekben Macron erős, mint a covid kezelése, vagy az európai nagypolitika és olyan területek kerültek középpontba, ahol a jelenlegi elnök sérülékeny: a belbiztonság, a francia identitás és a kultúrharc.

Nike-t akarnak viselni, igen – de burkával! Így foglalta össze a bevándorlók asszimilációjának szerinte teljes csődjét Zemmour a Boulevard Voltaire című lapnak adott minapi nyilatkozatában, kifejtve, hogy szerinte mi az oka az elnök teljes passzivitásának. Macron ötéves hivatali ideje alatt beözönlött 2,5 millió bevándorló, veszélyeztetve „az 1500 éve keresztény Franciaországot”.  Emellett hatszáz és kilencszázezer között van az illegális bevándorlók száma. Szerinte 2022-ben a választáson már maga az ország léte lesz a tét.

Utálja Brüsszelt

Amikor pár napja a lengyel alkotmánybíróság megállapította a lengyel törvények szupremáciáját az EU-jogrend felett, Zemmour éljenzett és az Európai Bizottság „föderalista puccsáról” értekezett. Egyben azt állítja, hogy Franciaországnak közelebb kell kerülnie Oroszországhoz az Atlanti-óceántól az Urálig terjedő “Nagy-Európában”.

Zemmour erősíteni akarja hazája szuverenitását a  vámok és az iparpolitika területein, de ezt hogyan lehet megtenni az EU elhagyása nélkül? Erre egyelőre a politika fenegyereke még nem adott választ. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló