<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Giró-Szász András szerint nincs kormányváltó hangulat Magyarországon, és ha racionális térben folyik a politikai vita, az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre. Úgy véli, hogy Márki-Zay Péternek gúzsba van kötve a keze. Orbán Viktor volt főtanácsadója szerint Mészáros Lőrincet sokan egyoldalúan ítélik meg, a nemzeti tőkésosztály létrehozása pedig nem öncélú folyamat, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását célozza.

Nagyon kicsi az esély arra, hogy az ellenzék kormányváltást ér el a jövő tavaszi választáson,

- jelentette ki Giró-Szász András, az Orbán-kormány egykori szóvivője és a miniszterelnök volt főtanácsadója a Privátbankár.hu-Mfor.hu csütörtöki Klasszis Klub rendezvényén.

Racionalitás vs. emóciók   

Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy nem érzékel kormányváltó hangulatot. Szerinte a konjunktúraindexek sem jeleznek ilyet: a mutatók visszatértek a Covid-válság előtti szintre, nulla környékére, míg 2009-2010-ben mínusz 40 pont körül álltak.

Hozzátette: az ellenzék érdeke, egyben egyetlen reménye és narratívája, hogy a politikai diskurzus emocionális, ne pedig racionális térben folyjon.

Racionális térben nem tudják legyőzni ezt a kormányt

- jelentette ki. Igaz, volt már példa a történelemben arra, hogy az emóciók eredményre vezettek.

Giró-Szász András online klubrendezvényünkön. (Forrás: Youtube)Giró-Szász András online klubrendezvényünkön. (Forrás: Youtube)

Jóslásokba nem akart bocsátkozni, de úgy véli, ha most vasárnap tartanák a választásokat, jelentős győzelmet aratna a Fidesz. Ha a választások napján egy család racionálisan átgondolja az érdekeit, akkor egyértelmű, hogy miként dönt, fogalmazott.

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte meddig maradhat hatalmon Orbán Viktor, azt válaszolta: reményei szerint addig, amíg akar; nem lát okot a váltásra.

Akik nem hallják a zenét, azok bolondoknak nézik azokat, akik táncolnak

– idézett fel egy mondást ezzel kapcsolatban.        

Arra a felvetésünkre, hogy az történik-e majd a helyére pályázókkal a Fideszen belül, mint ami Lázár Jánossal történt, tehát hogy félreállítják, azt felelte: ő nem lát ilyesmit, a kormányzaton belül egyértelmű a hierarchia és az intellektuális fölség.

Gúzsba kötött kezek 

Azon kérdésünkre, hogy potens kihívónak tartja-e a Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a korábbi ellenzéki jelöltekhez képest, azt mondta: nem gondolja őt esélyesebbnek. Szerinte gúzsba van kötve a mögötte lévő pártkonstelláció miatt.

Helyzetét pedig egy, a kártya világából vett mondással érzékeltette. Eszerint

ha beszállsz egy partiba, először azt kell megtudnod, hogy ki a balek az asztalnál. Ha nem találod, akkor te vagy az

- mondta.

Giró-Szász András egyúttal csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy miközben az ellenzéki előválasztáson 850 ezren vettek részt, az október 23-i ellenzéki nagygyűlésen elmondása szerint csak 2500-an - az erre adott magyarázatokat szkeptikusan fogadta.   

Felvetésünkre, hogy hamarosan ezermilliárd forintos nagyságrendekben juttat a kormány forrásokat különböző társadalmi csoportoknak – gyaníthatóan választási céllal –, azt felelte, hogy ezeknek az intézkedéseknek törvényi alapja van. Utalt arra is, hogy a gazdaság állapota lehetővé teszi mindezt.

hirdetés

Kérdésünkre, hogy folytatódik-e majd a Fidesz lendületes „térfoglalása”, „nyomulása”, amely már számos területet érintett, azt válaszolta: ő ezt helykövetelésnek, kurzusépítésnek nevezi;a kormány a társadalom legalább felét szeretné helyzetbe hozni.

Mészáros Lőrinc és a nemzeti tőkésosztály

A rendezvényen az aktuálpolitikai kérdések mellett szóba kerültek átfogóbb gazdasági-politikai kérdések is. Felvetésünkre, hogy tényleg Mészáros Lőrinc a megfelelő személy a felépítendő nemzeti tőkésosztály reprezentálására, azt mondta: a politikát három hadszíntéren vívják – stílus, hatalomtechnika, sztori –, ez a kérdés pedig a stílustörténetről szól.

Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor

Orbán Viktor tudta, hogy az általa megtenni kívánt lépések rengeteg politikai, valamint nemzetközi gazdasági érdeket fognak sérteni, például a multik érdekeit.

De ha meglépi azokat, akkor a kárvallottak nem tudnak olyan könnyen „visszajönni” akkor sem, ha váltás történik a hatalomban – hiszen egy politikai váltógazdaságban előbb-utóbb úgyis lesz váltás, mondta Giró-Szász András.

Meglátása szerint a nemzeti tőkésosztály létrehozása nem öncélú, hanem egy egészséges egyensúly létrehozását szolgálja. És bármilyen magyar tulajdonos jobb a külföldinél, például azért, mert nem a hazai dolgozókat fogja elbocsátani, ha választania kell.

Mészáros Lőrincről pedig azt mondta:

amikor megvett egy francia tulajdonú tokaji pincészetet, sokan csak azt látták, hogy már megint vett valamit, nem pedig azt, hogy ezt követően kifizette a pincészet több milliárd forintos adósságát, és 2,5-szer többet fizetett a szőlő kilójáért a korábbi tulajnál.

Beszélt arról is, hogy 2010-ben Orbán Viktornak a kormányalakításkor fix elképzelése volt arról, hogyan lehet a gazdaságot társadalompolitikai célok szolgálatába állítani, és hogyan lehet ezek vállára nemzetpolitikát építeni. Szerinte kezdettől fogva világos volt, honnan hova akar eljutni a kormány.

 A nép gyermeke

Giró-Szász Andrást, aki 2015 és 2018 között Orbán Viktor politikai főtanácsadója volt, arról is kérdeztük, hogy milyen a miniszterelnök négy- vagy hatszemközt, akkor is hozza-e a "nép gyermeke" karaktert.

A volt kormányszóvivő szerint a leírás pontos, a miniszterelnök teljesen önazonos,

Felcsút pedig közelebb van Ferencvároshoz, mint gondolnád - utalva arra, hogy a kérdező az Újpest, a válaszoló pedig a Fradi szurkolója.

Ugyanakkor - tette hozzá - a kormányfő képes szót érteni más miniszterelnökökkel, vagy vele kifejezetten nem szimpatizáló külföldiekkel is, akiknek

úgy fel tudja vázolni a gondolatvilágát, hogy azok elismerik tudását és intellektusát.

Tanácsadóként a feladata a többi közt az volt, hogy jelezze Orbán Viktornak, szerinte mely minisztérium mely döntése tér le a kormányzati elképzelések előre meghatározott ívéről. Ezeket a tanácsokat a kormányfő vagy megfogadta, vagy nem. 

Giró-Szász András önmagáról azt mondta: 2014-ben nagyrészt abbahagyta a nyilvánosság előtti szereplést, 2015 és 2018 között a színfalak mögött dolgozott. Azóta családjának él (öt gyermeke van) – figyeli a politikát, de már nem dolgozik benne.

A beszélgetés itt tekinthető meg: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló