TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kis- és nagyboltok eladóinak bérkülönbsége kétszeresére nőtt 2015-2018 között, a legtöbb béremelést a nagyobb üzletek tudták csak kifizetni.

A szakszervezet szerint míg Budapesten vagy egy vidéki nagyvárosban, például Debrecenben, Szegeden, Pécsen vagy Győrben akár plusz 15-20 ezer forintért átmegy egy dolgozó a jobb ajánlatot adó versenytárshoz, addig egy kistelepülésen gyakran plusz 30 ezerért sem mennek át az emberek egy vagy két faluval odébb – nehéz azonban két olyan egymáshoz közel eső települést találni, ahol ekkora bérkülönbségek lennének - írja a Blokkk.com.

A statisztikák szerint a 2015-2017 közötti időszakban 36 darabbal, 2927-re csökkent a boltos települések száma, emellett az ötezer főnél kisebb településeken 758 darabbal esett a boltszám ebben az időszakban. A 180 500 forintos bérminimumon foglalkoztató kisboltok még találnak maguknak munkaerőt, a pénztárosoknak ugyanakkor nem kötelező ez a szakmai bérminimum, a jogszabály szerint náluk elegendő a minimum 138 ezres általános minimálbér.

Míg a nagyobb városokban jellemző a munkaerő fluktuációja, a falusi eladók nehezebben váltanak munkahelyet, főleg egy szomszédos településen. Ennek több okai is van: kisebb bérkülönbségért kevésbé indulnak el, hiszen a közlekedés költségei jelentősen megnőhetnek egy hónap során – nem beszélve az általános életmódbeli változásokról, amit a naponta több óra utazás okozna.

Megy a játék a juttatásokkal

A szakszervezet alapbérekben szeretne 20 ezres bértöbbletet a várható 202 ezer forintos szakmai minimálbérhez képest. A nagyáruházak könnyebben képesek 200 ezer forintos bruttó átlagkeresetet biztosítani alkalmazottaiknak, de ebben azért pótlékok és a cafetéria is benne van.

Ezek az alapbéren felüli juttatások nem véletlenek, a boltos vállalkozások egyre inkább próbálnak különbséget tenni munka és munka között – az összetettebb munkát jobban elismerni. Ezen felül a területi pótlékkal  a munkaerőhiányt próbálják ellensúlyozni, mivel egyes térségekben (az ország nyugati szélén, vagy közepén) egyszerűen drágább a munkaerő. Bizonyos hiányszakmákban pedig (targoncás, hentes, pék) már 300 ezer forint feletti javadalmazás is elérhető.

Azt hiszed, spóroltál? Simán átejtenek az csábító akciókkal

A nyár hatalmas akciókat hoz az üzletekben, azonban nem árt pár dologra odafigyelni. Részletek >>>

A cafetéria szintén segíti a vállalkozásokat: 2019-től kedvezményes lesz a Szép-kártya adózása, míg a többié nem. A boltosok ugyanakkor nem terelhetnek át olyan sok juttatást, mivel nem lenne praktikus a dolgozóknak. Egy részét így várhatóan megtartja a vállalkozás valamilyen formában (például a munkába járás támogatását), és lesz, amit valamilyen formában beépít a bérekbe.

A béremelésnek erős korlátot szab a boltosok bevétele: hiába bővül a piac, a bérek sokkal gyorsabban emelkednek az elmúlt években. A nagyáruházak másabb helyzetben vannak, nekik nem csak a versenytársakra, hanem más ágazatokra is figyelniük kell. Jellemzően nagyobb településeken működnek, így erős a munkaerőpiac ágazatok közötti és azon belüli szívóhatása is. Hiába emelték a kötelező minimálbéreket, a munkaerőhiány közepette ez inkább a kisboltosokra helyezett nagyobb nyomást. A legkisebb (5-9 fős) boltok eladóinak bére nőtt ugyan 52 ezer forinttal 2015-18 között, de a nagyoké (250 fő felett) 86 ezerrel emelkedett ugyanekkor.

Erre vártak a kereskedők - megrohamozták a boltokat a magyarok
A nyári hőség múlásával és az iskolai év elstartolásával érezhetően megnövekedett a forgalom a kiskereskedelemben. A belső fogyasztás évek óta motorja a magyar gazdaságnak, ezt a bővülést azonban hátráltatja a munkaerőhiány és a bérköltségek. A forint gyengülése szintén felfelé hajtja az árakat, ezt azonban nem tudják követni a boltosok. A szokásos gyengülés ellenére is erős lehet a második félév. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Friss
hírlevél