3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Több mint hatszorosára ugrott az MNB vesztesége 2022-ben - a még rosszabb hír, hogy 2023-ban még ez is megötszöröződhet, a veszteséget a költségvetésnek kell visszalapátolnia.

Hiába nyertek a gyenge forinton, ha ezermilliárd fölött van kamatveszteség

A megelőző évi 57,1 milliárd forint után tavaly 402 milliárd forintos veszteséggel zárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki az éves jelentésből, amelyet az index.hu cikke mutatott be. A jegybank mérlegfőösszege 6,7 százalékkal 28 061 milliárd forintra nőtt az elmúlt év során.

A nemzeti bank értékelése szerint a kibővült mérlegben a folytatódó kamatemelések hatására a bankrendszer többletlikviditásának lekötése a kamatráfordítások jelentős növekedésével járt.  Ezért a kamat- és kamatjellegű veszteség az év során gyorsuló ütemben emelkedett - egészen 1062,3 milliárd forintig.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy korábbi rendezvényen. Most nincsenek jó híreik. Fotó: MTI/Soós Lajos
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond egy korábbi rendezvényen. Most nincsenek jó híreik. Fotó: MTI/Soós Lajos

Korábban több évben is (2014, 2019, 2020) rendkívül büszke volt a jegybank arra, hogy mekkora nyeresége van – miközben a számok azt mutatták, hogy az MNB profitja jórészt a forint gyengülésének volt köszönhető: azon nyert nagyot, hogy a korábban sokkal kedvezőbb árfolyamon beszerzett devizát tudta forintra váltani. Idén azonban hiába nőtt ismét a forint árfolyamának gyengülése miatt a devizaváltásból származó nyereség, a 797,7 milliárdos árfolyameredmény csak szépségtapasz tudott lenni a kamateredmény durva romlásához képest.

Komoly kockázatokat jelent a veszteség - főleg ami idén jön

A jegybank legutóbb 2007–2008-ban volt két egymást követő évben veszteséges, ám akkor a két esztendő együttes mínusza alig haladta meg a 22 milliárd forintot. Már a tavalyi 51,7 milliárdos mínusz is rekordnak számított, a mostani 402 milliárd forintos masszív veszteség pedig már nagyon komoly kockázatokat rejt - írja az index.hu cikke. A veszteségnek betudhatóan a bank saját tőkéje egyetlen év alatt harmadára, 799 milliárd forintról 255,9 milliárdra zuhant.

Ráadásul idén ennél egy nagyságrenddel nagyobb veszteség jöhet: a piaci elemzések a 2023-as veszteséget 1800-2000 milliárd forint körülire teszik. Emiatt a jegybank saját tőkéje a jegyzett tőke alá esik -  a költségvetésnek ezt 5 éven keresztül kell visszapótolnia egyenlő részletekben, amíg a saját tőke újra a jegyzett tőke fölé nem emelkedik. A számok alapján 2024-től a költségvetésnek évi 310-350 milliárd forintos tartós kiadása keletkezik majd a jegybank gazdálkodása miatt.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Akár tíz év börtön is várhat Marine Le Pen-re
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 12:35
A párizsi ügyészség azt javasolja, hogy Marine Le Pent, valamint pártjának huszonhárom tagját idézzék bíróság elé az uniós forrásokkal való visszaélési ügyben. A Nemzeti Tömörülés tagadja a vádakat.
Makro / Külgazdaság Olaszország tényleg visszatér az atomenergia-termeléshez
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 11:21
Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével - jelentette be szombaton az olasz kormány.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió nem akarja leválasztani magát Kínáról
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 09:21
Csak stratégiai függőségét kívánja enyhíteni kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével - mondta Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa szombaton a sanghaji Bund Summit éves konferenciáján tartott beszédében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG