5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben a magyar kormány folyamatosan a migránsveszéllyel kampányol, addig az Európát elérő menedékkérők száma évek óta csökken, és töredékére olvadt a Magyarországon menedékkérelmet benyújtó személyek száma is. A bevándorlók túlnyomó többsége továbbra is elkerüli hazánkat. Érdekesség ugyanakkor, hogy a migránsellenes kampány ellenére mi vagyunk az egyik legbefogadóbb ország a térségben.
Menedékkérők a spanyolországi Cadizban. EPA/A. CARRASCO RAGEL

Nagyságrendekkel csökkent 2015 óta a Magyarországon beadott menedékkérelmek száma, derül ki az Eurostat közelmúltban frissített adatsorából.

Már csak pár ezer menedékkérő érkezett  

Míg 2015-ben – egymillió lakosra vetítve – 17 722 menedékkérelmet nyújtottak be itthon, addig 2016-ban 2875-öt, tavaly pedig 318-at. Három évvel ezelőtt tehát 56-szor, tavalyelőtt pedig kilencszer több migráns adott be kérelmet hazánkban, mint 2017-ben.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint tavaly összesen 3397 (negyedéves átlagban 850) menedékkérelmet nyújtottak be hazánkban. Az idei első negyedévben 342 menedékkérőt regisztráltak - ők főleg Afganisztánból és Irakból érkeztek -, azaz a mutató tovább csökkent.

A hátsó harmadban vagyunk

Metodológia

Az Eurostat az adatokat a tagállamok belügyminisztériumaitól és a hozzá kapcsolódó szervektől kapta, és az első alkalommal benyújtott kérelmeket vette figyelembe. A beadott és a pozitívan elbírált menedékkérelmek számát csak fenntartásokkal lehet összehasonlítani, mivel az elbírálás áthúzódhat a következő évre. A menekültstátusz megadásának definíciója országonként különbözhet. Az uniós statisztikai hivatal egyébként már tavasszal is közölt egy adatsort a témában, ezt frissítette november 19-én.

Ezen a téren Magyarország az uniós rangsor hátsó harmadában, a 20. helyen áll az Eurostat szerint: a magyarországinál kevesebb menedékkérelmet – egymillió lakosra vetítve – csak Szlovákiában (28), Portugáliában (99), Lengyelországban (79), Csehországban (108), Észtországban (137), Lettországban (183), Litvániában (184) és Horvátországban (213) adtak be 2017-ben.

Ez – magyar szempontból – jelentős javulás ahhoz képest, hogy a menekültválság csúcspontján, 2015-ben még Magyarország vezette az uniós rangsort.

Tavaly a legtöbb kérelmet egyébként az uniós belépőpontnak számító Görögországban, valamint Cipruson és Luxemburgban regisztrálták.   

A térség egyik legbefogadóbb országa vagyunk

Az első fokon pozitívan elbírált menedékkérelmek száma – egymillió lakosra vetítve – 132 volt Magyarországon tavaly. (Összesen tehát mintegy 1300 menekültet fogadtunk be.) Ezzel az EU-ban a 17., Közép- és Kelet-Európában pedig a negyedik legbefogadóbb ország vagyunk.

A térségünkben Szlovákia, Szlovénia, Románia, Lengyelország, Horvátország, Csehország, Észtország és Litvánia  is kevesebb – sok esetben nagyságrendekkel kevesebb – menekültet fogadott be hozzánk képest a lakosságszámhoz mérten, és csupán Ausztria (2864), Bulgária (240) és Lettország (136) előz meg minket.

Az uniós rangsort egyébként Németország vezeti (3164 pozitívan elbírált menedékkérelem egymillió lakosonként) Ausztria és Svédország előtt.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben a menekültügyi hatóság 232 főt ismert el oltalmazottként, 35 főt menekültként, 12-t pedig befogadottként. 326 kérelmet viszont elutasított, 103 esetben pedig megszüntette az eljárást. Tavaly a hatóság 1110 főnek adott oltalmazotti, 106-nak menekült-, 75-nek pedig befogadotti státust.

Egyre kevesebben jönnek Európába

Évek óta mérséklődik az Európát elérő migránsok száma is: 2015-ben több mint egymillió, 2016-ban 390 ezer, 2017-ben 187 ezer, idén pedig – az elmúlt hónapokban regisztrált növekedés ellenére – még kevesebb,  124 ezer menedékkérő jött Európába.

A csökkenés elsősorban az EU és Törökország közötti 2016-os egyezménynek, valamint az uniós tagországok és az érintett afrikai államok közötti kétoldalú megállapodásoknak köszönhető.  

Arról pedig már korábban is írtunk, hogy az idei első fél évben naponta alig több mint egy menedékkérő próbálta illegálisan átlépni a magyar határt.

Mi áll a háttérben?

Mindennek két olvasata van: az egyik, hogy a magyar határkerítés és a kormány migránsellenes politikája megtette a hatását, azaz a bevándorlók, menekültek túlnyomó többsége nem jut be az országba, vagy eleve elkerüli Magyarországot.

A másik magyarázat a hozzánk érkező menedékkérők számának csökkenésére, hogy az Európát elérő emberek száma is jelentősen visszaesett. Akik pedig mégis eljutnak a kontinensre, azok most sem Magyarországra, hanem Nyugat- vagy Észak-Európába akarnak menni. Azaz a magyar kormány egy olyan veszélytől akarja megvédeni az embereket, amely Magyarország vonatkozásában gyakorlatilag nem létezik.

Annak eldöntését, hogy a két narratíva közül melyik áll közelebb a valósághoz, az olvasókra bízzuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG