<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Miközben a magyar kormány folyamatosan a migránsveszéllyel kampányol, addig az Európát elérő menedékkérők száma évek óta csökken, és töredékére olvadt a Magyarországon menedékkérelmet benyújtó személyek száma is. A bevándorlók túlnyomó többsége továbbra is elkerüli hazánkat. Érdekesség ugyanakkor, hogy a migránsellenes kampány ellenére mi vagyunk az egyik legbefogadóbb ország a térségben.
Menedékkérők a spanyolországi Cadizban. EPA/A. CARRASCO RAGEL

Nagyságrendekkel csökkent 2015 óta a Magyarországon beadott menedékkérelmek száma, derül ki az Eurostat közelmúltban frissített adatsorából.

Már csak pár ezer menedékkérő érkezett  

Míg 2015-ben – egymillió lakosra vetítve – 17 722 menedékkérelmet nyújtottak be itthon, addig 2016-ban 2875-öt, tavaly pedig 318-at. Három évvel ezelőtt tehát 56-szor, tavalyelőtt pedig kilencszer több migráns adott be kérelmet hazánkban, mint 2017-ben.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint tavaly összesen 3397 (negyedéves átlagban 850) menedékkérelmet nyújtottak be hazánkban. Az idei első negyedévben 342 menedékkérőt regisztráltak - ők főleg Afganisztánból és Irakból érkeztek -, azaz a mutató tovább csökkent.

A hátsó harmadban vagyunk

Metodológia

Az Eurostat az adatokat a tagállamok belügyminisztériumaitól és a hozzá kapcsolódó szervektől kapta, és az első alkalommal benyújtott kérelmeket vette figyelembe. A beadott és a pozitívan elbírált menedékkérelmek számát csak fenntartásokkal lehet összehasonlítani, mivel az elbírálás áthúzódhat a következő évre. A menekültstátusz megadásának definíciója országonként különbözhet. Az uniós statisztikai hivatal egyébként már tavasszal is közölt egy adatsort a témában, ezt frissítette november 19-én.

Ezen a téren Magyarország az uniós rangsor hátsó harmadában, a 20. helyen áll az Eurostat szerint: a magyarországinál kevesebb menedékkérelmet – egymillió lakosra vetítve – csak Szlovákiában (28), Portugáliában (99), Lengyelországban (79), Csehországban (108), Észtországban (137), Lettországban (183), Litvániában (184) és Horvátországban (213) adtak be 2017-ben.

Ez – magyar szempontból – jelentős javulás ahhoz képest, hogy a menekültválság csúcspontján, 2015-ben még Magyarország vezette az uniós rangsort.

Tavaly a legtöbb kérelmet egyébként az uniós belépőpontnak számító Görögországban, valamint Cipruson és Luxemburgban regisztrálták.   

A térség egyik legbefogadóbb országa vagyunk

Az első fokon pozitívan elbírált menedékkérelmek száma – egymillió lakosra vetítve – 132 volt Magyarországon tavaly. (Összesen tehát mintegy 1300 menekültet fogadtunk be.) Ezzel az EU-ban a 17., Közép- és Kelet-Európában pedig a negyedik legbefogadóbb ország vagyunk.

A térségünkben Szlovákia, Szlovénia, Románia, Lengyelország, Horvátország, Csehország, Észtország és Litvánia  is kevesebb – sok esetben nagyságrendekkel kevesebb – menekültet fogadott be hozzánk képest a lakosságszámhoz mérten, és csupán Ausztria (2864), Bulgária (240) és Lettország (136) előz meg minket.

Az uniós rangsort egyébként Németország vezeti (3164 pozitívan elbírált menedékkérelem egymillió lakosonként) Ausztria és Svédország előtt.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint az idei első negyedévben a menekültügyi hatóság 232 főt ismert el oltalmazottként, 35 főt menekültként, 12-t pedig befogadottként. 326 kérelmet viszont elutasított, 103 esetben pedig megszüntette az eljárást. Tavaly a hatóság 1110 főnek adott oltalmazotti, 106-nak menekült-, 75-nek pedig befogadotti státust.

Egyre kevesebben jönnek Európába

Évek óta mérséklődik az Európát elérő migránsok száma is: 2015-ben több mint egymillió, 2016-ban 390 ezer, 2017-ben 187 ezer, idén pedig – az elmúlt hónapokban regisztrált növekedés ellenére – még kevesebb,  124 ezer menedékkérő jött Európába.

A csökkenés elsősorban az EU és Törökország közötti 2016-os egyezménynek, valamint az uniós tagországok és az érintett afrikai államok közötti kétoldalú megállapodásoknak köszönhető.  

Arról pedig már korábban is írtunk, hogy az idei első fél évben naponta alig több mint egy menedékkérő próbálta illegálisan átlépni a magyar határt.

Mi áll a háttérben?

Mindennek két olvasata van: az egyik, hogy a magyar határkerítés és a kormány migránsellenes politikája megtette a hatását, azaz a bevándorlók, menekültek túlnyomó többsége nem jut be az országba, vagy eleve elkerüli Magyarországot.

A másik magyarázat a hozzánk érkező menedékkérők számának csökkenésére, hogy az Európát elérő emberek száma is jelentősen visszaesett. Akik pedig mégis eljutnak a kontinensre, azok most sem Magyarországra, hanem Nyugat- vagy Észak-Európába akarnak menni. Azaz a magyar kormány egy olyan veszélytől akarja megvédeni az embereket, amely Magyarország vonatkozásában gyakorlatilag nem létezik.

Annak eldöntését, hogy a két narratíva közül melyik áll közelebb a valósághoz, az olvasókra bízzuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos