<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.

A legmagasabb rangú amerikai tábornok becslése szerint körülbelül 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban. Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke azt feltételezi, hogy további 40 ezer civil halt meg a harcok során. Azt is elmondta, hogy azok a jelek, amelyek Kijev hajlandó újrakezdeni a tárgyalásokat Moszkvával lehetőséget nyithat a békekötésre.

A tárgyalások kapcsán persze kérdés, hogy bármelyik fél hajlandó-e arra, hogy meghátráljon. Az ukránok ugyanis nem akarják feladni azokat a területeket, amelyeket az oroszok megszálltak, míg Moszkva a meghódított területeket magának követeli. Ennek kapcsán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként.

Hárman életüket vesztették, és heten megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon megyére mért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - közölte a helyi kormányzó pénteken. Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok negyvenkét csapást mértek Herszon városára és a megye más területeire. Herszont több hónapos orosz megszállás után november közepén szabadították fel az ukrán csapatok. Az oroszok azóta rendszeresen tűz alá veszik a Dnyeper (Dnyipro) másik oldaláról, ahová visszavonultak. A városban gyakoriak az áramkimaradások. Janusevics csütörtökön arról számolt be, hogy megint nincs áram, pedig nemrég állították helyre.

Újabb házkutatásokat tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház több kolostorában és templomában - közölték az ukrán hatóságok pénteken a Telegramon. A hivatalos tájékoztatás szerint a nyugat-ukrajnai Zsitomir és Rivne régiókban, valamint Kárpátalján végrehajtott műveletek az orosz titkosszolgálat szabotázstevékenysége elleni intézkedések részét képezték. Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte. A rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt végrehajtott házkutatások során "oroszbarát irodalmat", jelentős mennyiségű készpénzt és "gyanús" orosz állampolgárokat találtak az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyához tartozó kolostorok helyiségeiben az SZBU sajtószolgálata szerint.

Tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt.  Fotó: MTI/AP
Tábori gázégőt használ egy idős nő a kijevi otthonánk konyhájában áramszünet alatt. Fotó: MTI/AP

A tél beállta előtt minél nagyobb kárt akarnak okozni a polgári infrastruktúrában az oroszok. A szakértők szerint ez a stratégia feltárta Oroszország gyengeségét és elkeseredettségét a dacos ukrán ellenállással szemben. Ennek ellenére az orosz kommentárok szerint sincs most más célja Moszkvának, mint a keserves tél küszöbén minél borzalmasabb állapotokat előidézni Ukrajnában. Orosz tisztviselők az ukrán városok elleni pusztítást a második világháborús felperszelt föld stratégiához hasonlítják. Más kérdés, hogy most Moszkva az agresszor, és ők próbálták elfoglalni egy független országot.

Az orosz stratégia persze abból a szempontból is visszaüthet, hogy az ENSZ által kijelölt nyomozók azt vizsgálják, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások háborús bűnnek minősülnek-e – közölte pénteken az ellenőrző csoport egyik tagja. Oroszország azt állítja, hogy a támadások nem polgári lakosságot céloznak meg, és célja, hogy csökkentse Ukrajna harci képességét, és tárgyalásra késztesse, ugyanakkor Kijev és számos nyugati ország szerint az ilyen támadások háborús bűnnek minősülnek.

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG