<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.

A mozgósítás kezdete óta közel egymillió ember hagyta el Oroszországot, szúrta ki az rtl.hu a Forbes orosz kiadásában szereplő hivatalos állami forrásokat. Az elnöki hivatal egy másik illetékese azonban pontosított, szerinte nem egymillió, csupán 600-700 ezer oroszról van szó. Azt jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy hányan hagyták el az országot turisztikai céllal, és hányan tervezik visszatérésüket belátható időn belül, tette hozzá.

 

Vannak, akik nem menekültek el:  egy szentpétervári sorozóirodánál 2022. október 4-én. Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 200 ezer embert soroztak be az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. Fotó: MTI/EPAVannak, akik nem menekültek el: egy szentpétervári sorozóirodánál 2022. október 4-én. Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 200 ezer embert soroztak be az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. Fotó: MTI/EPA

A mozgósítás szeptember 21-i bejelentése után azonnal sorok alakultak ki az orosz határátkelőhelyeken, emlékeztet az orosz Forbes. A leghírhedtebb az orosz-grúz határon lévő felső-lars-i ellenőrzőpont volt, ahol az emberek 4-5 napig álltak sorban, gyakran élelem és víz nélkül. Október 3-án Nyikolaj Levszics blogger arról számolt be, hogy a határon kialakult dugó megszűnt, az autók szabadon közlekednek.

A médiában eddig elszórtan jelentek meg becslések a távozók számáról, különböző fogadó országok adataira támaszkodva. Október 4-én például Marat Akhmetzhanov, a kazahsztáni belügyminisztérium vezetője azt mondta, hogy szeptember 21. óta 200 000 orosz állampolgár lépett be az országba, míg 147 000 orosz állampolgár hagyta el az országot ebben az időszakban.

Korábban különböző lapok 194 000 oroszról számoltak be, akik a mozgósítás bejelentését követő héten Grúziába, Kazahsztánba és Finnországba menekültek.

Pavel Kuznyecov helsinki orosz nagykövet szeptember 30-án azt mondta, hogy szeptember 21. óta mintegy 60 000 orosz lépett be Finnországba, akiknek 80 százaléka más európai országokba utazik tovább. Kuznyecov hangsúlyozta, nem tudni pontosan, hogy a részleges mozgósításra hivatkozva hányan távoztak, de a migrációs szolgálat szerint mintegy 100 ember nyújtott be menedékkérelmet.

Szeptember elején, még a részleges mozgósítás bejelentése előtt az orosz statisztikai hivatal arról számolt be, hogy az év eleje – azaz nagyjából az ukrajnai speciális katonai művelet megkezdése – óta 419 000 ember hagyta el Oroszországot, ami kétszerese a tavalyi év azonos időszakának.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG