4p

A hét diplomácia csúcseseménye az amerikai és a kínai államfő találkozója volt, amelynek árnyékában az orosz államfő majdnem biztos lehetett abban, hogy folytathatja háborúját Ukrajna ellen. Az is kiderült októberben az orosz olajat bőven a 60 dolláros plafonnál magasabb áron adták el. 

 • A front közelében több ezer ember maradt áram nélkül Ukrajnában, miután orosz tüzérségi csapás érte az energiaellátó rendszert.
 • Közel 20 ezer ukrán férfi menekült el a besorozás elől a háború kezdete óta a BBC adatgyűjtése szerint. Volt aki veszedelmes vízi akadályokat küzdött le, mások éjszaka mentek át a határon. További több mint 21 ezren megpróbálták elhagyni az országot, de elfogták őket. Az orosz invázió kezdete után megtiltották a 18–60 éves ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot.

 

 • Vlagyimir Putyin orosz államfő idegesen figyelte Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök San Franciscó-i személyes találkozóját. Uyyanakor Isabel Hiton Kína-szakértő újságíró, a China Dialogue civil szervezet alapítója szerint Putyinnak nem kell aggódnia emiatt, mivel a legfontosabb hiányzó eleme a két vezető találkozójáról kiadott közös közleménynek az Ukrajnában dúló háború említése volt. Peking nem akarja Putyin bukását, mert az azt követő káosz bizonytalanná tenné a történelmileg ellentmondásos-súrlódásos orosz–kínai kapcsolatokat. Kína viszonya ambivalens a háborúval kapcsolatban – mondta a szakértő. Miközben fű alatt – főként drónokkal – támogatja Oroszországot, a konfliktus tönkre teszi kapcsolatait az európai országokkal. Utóbbiak ugyanis tudják ezt, ezért gazdaságilag eltávolodnak Kínától. Peking szerette volna leválasztani az EU-t az USA-ról, aminek azonban éppen az ellenkezője történik. Végül fontos megállapítása volt Hiltonnak, hogy Kína nem kockáztatná meg nemzetközi tekintélyének csorbulását azzal, hogy közvetítő szerepet vállalna egy orosz–ukrán béketárgyaláson, amely kudarcot vallana.

 

 • A katonai eszközök veszteségeit az elérhető fotók és videók alapján nyomon követő Oryx adatgyűjtő portál szerint november 1. és 13. között az orosz hadsereg 238 járművet és tüzérségi eszközt vesztett, miközben az ukrán fél 50-et.
 • Az októberben exportált orosz olajat szinte teljes egészében a világ leggazdagabb országai (G7) árplafonjánál drágábban adták el. A hordónként 60 dolláros korlátnál átlagosan 20 dollárral többet kaptak az exportőrök – értesült a Financial Times európai tisztviselőktől.
 • Moszkva teljesítette azt a sorozási normát, amit az orosz fővárostól elvártak – jelentette be Szergej Szobjanyin főpolgármester. Az egyébként mérsékeltnek tartott politikus beszámolója szerint 22 ezer fiatalt toboroztak az orosz hadseregbe szerződéses szolgálatra, ami megfelel a 2023-ra kitűzött célnak.
 • Egy észak-oroszországi régió félmillió fenyőfapalántát küldött a megszállt Donyeck megyébe, hogy pótolják a háborúban elpusztult növényzetet. Az orosz kormány októberben 150 kukásautót és 11 ezer hulladékgyűjtő konténert ígért a Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyék megszállt részeinek, hogy azok ne fulladjanak bele a felhalmozódó szemétbe.
 • Vlagyimir Putyin aláírta a választási törvény változásait, amelyek lehetővé teszik, hogy az állampolgárok olyan térségekben is szavazzanak, amelyekben rendkívüli állapot van érvényben. További változtatás, hogy az újságíróknak akkreditáltatniuk kell magukat, hogy tudósíthassanak a választás napján történő eseményekről.
  Pekint nem szeretné Putyin bukását? Fotó: Kreml
  Pekint nem szeretné Putyin bukását? Fotó: Kreml
 • Az orosz belbiztonsági szolgálat (GUS) letartóztatta a Calsbergtől elkonfiskált Baltika sörgyártó vállalat két vezetőjét azzal a gyanúval, hogy a cég egyes márkáinak jogait át akarták adni a dán vállalat érdekeltségeinek – jelentette a szentpétervári Fontanka internetes portál. A sajtóorgánum úgy tudja, hogy a Zatecky Gus sörmárkáról van szó.

BBC, Guardian, Moscow Times, Times Radio

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG