<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Négy orosz vadászgép sértette meg Svédország légterét rövid időre szerdán déltájban, néhány kilométerre Gotland szigetétől keletre. Helyi elemzők szerint üzenetértékű akcióról van szó.  

A sziget stratégiai jelentőségéről korábban itt írtunk. A svéd fegyveres erők tájékoztatása szerint két orosz Szu-24 és két Szu-27 típusú vadászrepülőgép repült a svéd légtérbe. Ebben az időben egyébként közös hadgyakorlatot tartott Svédország és Finnország a Balti-tengeren.

Üzenetértékű berepülés.  A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCEÜzenetértékű berepülés. A határsértő orosz vadászgépek a svéd légierő felvételén 2022. március 2-án. Fotó: EPA/SWEDISH AIR FORCE

A svéd hadsereg honlapján olvasható információ szerint a légierő két Jas 39-es Gripen vadászbombázót küldött a helyszínre és fényképpel dokumentálta az esetet.

Ez azt mutatja, hogy a felkészültségünk megfelelő. A területi integritás és Svédország határainak biztosítása érdekében a helyszínen voltunk. Teljes mértékben uraljuk a helyzetet

– reagált Carl-Johan Edström, a légierő főnöke. Az SVT Aktuellt című műsorában elmondta: követték a gépek útját, miután azok felszálltak Kalinyingrádból.

Egy normális pályát követtek, ahogy mi nevezzük, egészen addig, amíg el nem fordultak Gotlandtól északra. Aztán láttuk, hogy nem szokványos módon fordultak Gotland felé.

Orosz hadihajók és vadászgépek időről időre megsértik a svéd vizeket, illetve légteret, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a mostani eseményeket más megvilágításba helyezi.

Annak fényében vagy inkább árnyékában, ami Európában történik, nem zárható ki, hogy ez egyfajta megfélemlítési taktika Oroszország részéről Svédország ellen, mert mi Ukrajnát támogatjuk

– mondta Michael Claesson, a svéd fegyveres erők műveleti vezetője a svéd Dagens Nyheter című lap szerint.

Peter Hultqvist védelmi miniszter „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a történteket. Hozzátette:

Oroszország fellépése szakmaiatlannak tekinthető. A mai biztonságpolitikai helyzetben a történteket nagyon súlyosnak kell tekinteni. Ennek egyértelmű diplomáciai következményei lesznek.

Robert Dalsjö védelempolitikai szakértő szerint kicsi az esélye annak, hogy véletlenről van szó.

Az a tény, hogy négy repülőgép egyszerre sérti meg a svéd légteret, üzenetként értelmezhető, különösen, hogy éppen most történik. Szerintem ez egy jelzés: Oroszországnak nem tetszik, hogy Ukrajna oldalára álltunk

– mondta Dalsjö a svéd hírügynökségnek.

Eközben a svéd kormány bejelentette, hogy élelmet, sisakokat, golyóálló-mellényeket, valamint 5000 vállról indítható páncéltörő rakétát és 500 millió koronát küld Ukrajnába. 1939 óta Svédország először adományoz fegyvereket háborúban álló országnak. Akkor a szomszédos Finnországot segítették a Szovjetunió támadásának elhárításában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG