BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. augusztus 27. 20:04

Elsőként egy orosz légitársaság indított peres eljárást a Boeing ellen a MAX 737 típusú gép miatt. A cég azt állítja, hogy a két, közelmúltbeli szerencsétlenség hátterében nem csak tervezési hiányosságok álltak, hanem a tanúsítványok kiadásakor fontos információkat hallgattak el, ezért szerződésszegés miatt több millió dolláros kártérítésre tartanak igényt.

Első alkalommal indul peres eljárás a Boeing repülőgépgyártó óriás ellen a kétszeres katasztrófát szenvedett MAX 737-es típusú gép miatt – írja a Financial Times internetes kiadása.

Avia Capital Services, a Rostec orosz állami konglomerátum leányvállalata szerződésszegésre hivatkozva perli az amerikai céget, mondván a két, több száz halálos áldozatot okozó szerencsétlenség hátterében nem csak tervezési hiányosságok álltak, hanem az is, hogy az amerikai hatóságok a tanúsítványok kiadásakor sok fontos, a repülés biztonságát érintő információt is visszatartottak.

A chicagói Cook megyei körzeti bíróságon a hét elején benyújtott kereset azt állítja, hogy a Boeing szándékosan nem hozta nyilvánosságra a Max 737 légi alkalmasságáról szóló információkat ügyfelei, így az Avia számára sem, annak érdekében, hogy így ösztönözze a társaságokat a légi járművek megvásárlására.

Az Avia Capital összesen 35 darab Max 8 típusú repülőt rendelt a Boeingtől, mielőtt márciusban világszerte visszarendelték volna a földre a légi járműveket. Az orosz cég most azt akarja, hogy az eddigi rendeléseit töröljék. A társaság - állítása szerint - 35 millió dolláros előleget fizetett a Boeingnek a megrendelés biztosítása érdekében, most pedig azt akarja elérni, hogy az összeget kamatokkal térítse vissza a Boeing. Ráadásul ez nem minden, hiszen állításuk szerint a hibás gépek a társaság számára 75 millió dolláros veszteséget okoztak, ami szintén szerepel a követelésükben, így együtt pedig, összesen 115 millió dollárnyi kártérítési igénnyel jelentkeztek.

Mélységekben a nemzetközi reputáció

Az Avia ügyvédje, Steven Marks a Financial Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy a Boeing bár kártérítést ajánlott fel részükre, ezt azonban ők nem tartották elfogadhatónak, hozzátéve, hogy a többi Boeing-ügyfél is kapcsolatba lépett vele. A chicagói székhelyű repülőgépgyártó tárgyalásokat folytatott az ügyfelekkel a kompenzációkról, a második negyedévben pedig erre a célra 4,9 milliárd dollárt különített el.

Egyébként Steven Marks ügyvéd vállalta el 30 család ügyének képviseletét is, akik érintve vannak az indonéz Lion Air, illetve az Ethiopian Airlines összesen 346 áldozatot követelő katasztrófáiban. A Boeinget is komolyan megrázták az események, a cég nemzetközi reputációja a mélységekben, és júliusban a legnagyobb negyedével veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A történet pikantériája egyébként az, hogy az Avia és a Boeing még a balesetek előtt abban állapodtak meg, hogy elhalasztják a Max típus 33 repülőgépének az orosz társaságnak történő leszállítását. Eredetileg 2019. októbere és 2022. februárja között tervezték a szállítást, a megrendelések teljesítését azonban 2022. márciusára és 2024. decemberére halasztották. Az okok nem tisztázottak.

Miközben a balesetek körülményeinek hivatalos vizsgálata folyamatban van, a Boeing gépein ellátta egy átesést gátló rendszerrel, az MCAS-sal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél