<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Oszkó Péter szerint a piac bízik abban, hogy előbb-utóbb létrejön Magyarország és az EU/IMF között a megállapodás. A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere szerint a mostani kormány azt a lehetőséget már eljátszotta, hogy pusztán saját intézkedésekkel szerezze vissza a piac bizalmát.

A volt pénzügyminiszter a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, és más nemzetközi kamarák közös budapesti rendezvényét követően azt mondta, hogy "ha a piaci bizalom elfogy, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet a kormány," ennek a kérdésnek az idei évben rendeződnie kell. Oszkó Péter szerint korábban talán lett volna arra lehetőség, hogy a maga intézkedéseivel erősítse meg a bizalmat a kabinet, de ma már látszik, a piac azért adott időt Magyarországnak, azért biztosítja a finanszírozást, mert hisz abban, hogy előbb-utóbb létrejön a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val.

Rámutatott: a piac azért is bízik abban, hogy Magyarország még az idén megköti a megállapodást az IMF-fel, mert az EU által Magyarországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás miatt egy sor intézkedést még az ilyen megállapodás előtt meg kell hoznia a magyar kormánynak, valójában ugyanazt a pályát kell tartania, amit az Európai Unió is elvár az országtól. "Magyarországnak az ez évi és jövő évi államháztartási deficitcélokat a megállapodás nélkül is tartania kell" - emelte ki a volt pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint a piaci bizalom csak addig tart ki, amíg esély van a megállapodásra. Ha a pénzpiaci szereplők számára az tűnne ki, hogy "a kormány csak játszik a szavakkal", és messze nem akar tényleges megállapodást elérni, a piaci bizalom elveszik, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet Magyarország. Akkor a kormánynak nem lesz más választása, mint nagyon gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. "Az én véleményen az, hogy praktikusabb lassan, jól kitárgyalt megállapodással elindulni, mintsem megállapodási kényszer alatt elérni egy ilyen egyezményt" - fogalmazott Oszkó Péter.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen tárgyalás alatt érdemes-e egyáltalán kötvénykibocsátásba kezdenie az államnak a nemzetközi pénzpiacokon, azt válaszolta: "ennek szinte csak negatív hatásai, következményei lennének az IMF-fel való megállapodás nélkül". Rámutatott: ha a kormány azt állítja, hogy "tárgyalunk, tárgyalunk, de az egyezség előtt még kötvényt bocsát ki, azt a pénzpiacon sokan úgy értékelnék, hogy a magyar kormány valójában nem is akar megállapodni, csak az időt húzza, és eközben más forrásból próbálja megoldani a finanszírozást."

Azt is tudomásul kell venni, húzta alá, hogy egy ilyen finanszírozás sokkal drágább lenne, mint bármilyen finanszírozási megoldás az IMF megállapodás birtokában. Ha a kormány nem is akarja felhasználni a valutaalap pénzét, de egy biztonsági hálót akar elérni, akkor is ez a biztonsági hálóról szóló egyezség a nemzetközi pénzpiacokon sokkal olcsóbbá tenné a magyar állam számára a forráshoz jutást. Tehát semmilyen pénzügyi érv nem szól amellett, hogy egy ilyen kibocsátásba még a tárgyalások lezárása előtt belekezdjenek a kormány részéről, ez a tárgyalásokat nem segíti, sőt, rosszabb tárgyalási pozícióba sodorhatja a kormányt - emelte ki.

Oszkó Péter, aki jelenleg a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kamarai rendezvényen azt is elemezte, hogy a költségvetési hiány csökkentésére irányuló lépések milyen hatással lennének a magyar gazdaságban működő külföldi tulajdonú cégekre. A volt miniszter arra a kérdésre, hogy milyen hatással járna a válságadók esetleges időbeli meghosszabbítása, azt felelte: ez mindenképpen tovább rontaná a beruházási hajlandóságot, a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit, és ezáltal a foglalkoztatási helyzetet.

Elmondta: 2012-re bebizonyosodott, hogy a válságadók miért voltak rosszak az ország számára, miért volt negatív hatásuk a növekedésre, a beruházások alakulására, ezáltal a munkahelyek esetleges bővítésére is. A fő probléma a válságadókkal az, hogy visszafogják a növekedést, így ezeknek a válságadóknak szükségszerűen átmenetinek kell lenniük. Kiemelte: azonban csak akkor maradhatnak időlegesek, ha a kormány végre meghozza azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyek eredményeként ezeket a válságadókat ki lehetne vezetni a rendszerből. A válságadók esetleges meghosszabbításának jóval több negatív hatása lenne, mint pozitív, ráadásul azt az érzetet kelthetné, hogy a kormány semmilyen ígéretének nem lehet hinni - mutatott rá a volt pénzügyminiszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos