<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Oszkó Péter szerint a piac bízik abban, hogy előbb-utóbb létrejön Magyarország és az EU/IMF között a megállapodás. A Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere szerint a mostani kormány azt a lehetőséget már eljátszotta, hogy pusztán saját intézkedésekkel szerezze vissza a piac bizalmát.

A volt pénzügyminiszter a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, és más nemzetközi kamarák közös budapesti rendezvényét követően azt mondta, hogy "ha a piaci bizalom elfogy, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet a kormány," ennek a kérdésnek az idei évben rendeződnie kell. Oszkó Péter szerint korábban talán lett volna arra lehetőség, hogy a maga intézkedéseivel erősítse meg a bizalmat a kabinet, de ma már látszik, a piac azért adott időt Magyarországnak, azért biztosítja a finanszírozást, mert hisz abban, hogy előbb-utóbb létrejön a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val.

Rámutatott: a piac azért is bízik abban, hogy Magyarország még az idén megköti a megállapodást az IMF-fel, mert az EU által Magyarországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás miatt egy sor intézkedést még az ilyen megállapodás előtt meg kell hoznia a magyar kormánynak, valójában ugyanazt a pályát kell tartania, amit az Európai Unió is elvár az országtól. "Magyarországnak az ez évi és jövő évi államháztartási deficitcélokat a megállapodás nélkül is tartania kell" - emelte ki a volt pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint a piaci bizalom csak addig tart ki, amíg esély van a megállapodásra. Ha a pénzpiaci szereplők számára az tűnne ki, hogy "a kormány csak játszik a szavakkal", és messze nem akar tényleges megállapodást elérni, a piaci bizalom elveszik, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet Magyarország. Akkor a kormánynak nem lesz más választása, mint nagyon gyorsan megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. "Az én véleményen az, hogy praktikusabb lassan, jól kitárgyalt megállapodással elindulni, mintsem megállapodási kényszer alatt elérni egy ilyen egyezményt" - fogalmazott Oszkó Péter.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen tárgyalás alatt érdemes-e egyáltalán kötvénykibocsátásba kezdenie az államnak a nemzetközi pénzpiacokon, azt válaszolta: "ennek szinte csak negatív hatásai, következményei lennének az IMF-fel való megállapodás nélkül". Rámutatott: ha a kormány azt állítja, hogy "tárgyalunk, tárgyalunk, de az egyezség előtt még kötvényt bocsát ki, azt a pénzpiacon sokan úgy értékelnék, hogy a magyar kormány valójában nem is akar megállapodni, csak az időt húzza, és eközben más forrásból próbálja megoldani a finanszírozást."

Azt is tudomásul kell venni, húzta alá, hogy egy ilyen finanszírozás sokkal drágább lenne, mint bármilyen finanszírozási megoldás az IMF megállapodás birtokában. Ha a kormány nem is akarja felhasználni a valutaalap pénzét, de egy biztonsági hálót akar elérni, akkor is ez a biztonsági hálóról szóló egyezség a nemzetközi pénzpiacokon sokkal olcsóbbá tenné a magyar állam számára a forráshoz jutást. Tehát semmilyen pénzügyi érv nem szól amellett, hogy egy ilyen kibocsátásba még a tárgyalások lezárása előtt belekezdjenek a kormány részéről, ez a tárgyalásokat nem segíti, sőt, rosszabb tárgyalási pozícióba sodorhatja a kormányt - emelte ki.

Oszkó Péter, aki jelenleg a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kamarai rendezvényen azt is elemezte, hogy a költségvetési hiány csökkentésére irányuló lépések milyen hatással lennének a magyar gazdaságban működő külföldi tulajdonú cégekre. A volt miniszter arra a kérdésre, hogy milyen hatással járna a válságadók esetleges időbeli meghosszabbítása, azt felelte: ez mindenképpen tovább rontaná a beruházási hajlandóságot, a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit, és ezáltal a foglalkoztatási helyzetet.

Elmondta: 2012-re bebizonyosodott, hogy a válságadók miért voltak rosszak az ország számára, miért volt negatív hatásuk a növekedésre, a beruházások alakulására, ezáltal a munkahelyek esetleges bővítésére is. A fő probléma a válságadókkal az, hogy visszafogják a növekedést, így ezeknek a válságadóknak szükségszerűen átmenetinek kell lenniük. Kiemelte: azonban csak akkor maradhatnak időlegesek, ha a kormány végre meghozza azokat a költségvetési intézkedéseket, amelyek eredményeként ezeket a válságadókat ki lehetne vezetni a rendszerből. A válságadók esetleges meghosszabbításának jóval több negatív hatása lenne, mint pozitív, ráadásul azt az érzetet kelthetné, hogy a kormány semmilyen ígéretének nem lehet hinni - mutatott rá a volt pénzügyminiszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG