<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A francia főváros megelégelte a légszennyezést, melynek nagy részét ma már a közlekedés adja, és szigorú szabályozásra készül. Üldözőbe veszik az öreg járműveket, később még komolyabb szabályok jöhetnek. Nagyvárosi szinten óhatatlanul az elektromos autózásé a jövő.
Matuzsálemi korú Peugeot

Tavaly Párizs adott otthont a klímakonferenciának, és most a főpolgármester szerint itt az ideje, hogy a város levegőjének javításáért is tegyenek valamit. Ugyan sokkal jobb a helyzet, mint 100 éve, amikor szenet égettek, vagy akár 50 éve, mikor az autóforgalom már jelentős volt, de nem volt még katalizátor és az autók ontották a mérgező gázokat és port.

Régi autók alkonya

Az autóipari botrányok során azonban kiderült, amit amúgy is érezhettünk az utcákon: a dízelautók kibocsátása még mindig tűrhetetlen szintű, és ez az autópályákon, utakon csak-csak elmegy, de a városokban már nem. Ugyanez vonatkozik a régebbi benzinüzeműekre is, így most Párizs vezetése első lépésben a túlkoros járműveket szándékozik korlátozni. A Bloomberg szerint július elsejétől hétköznap nem közlekedhetnek a városban az 1997. október előtti, vagyis 19 évesnél régebbi autók, és az 1999 június előtti, vagyis 17 éves és annál régebbi motorkerékpárok.

2020-ra sokkal komolyabb tervek vannak: akkor már csak a 2011. január után forgalomba állított belsőégésűek maradhatnának a forgalomban hétköznaponként. Aki tehát Párizsban autózni akar, 9 éves járművét már le kell, hogy cserélje, vagy elektromos autóra válthat, azzal addig közlekedhet, amíg a jármű megmozdul, hisz ott 0 a kibocsátás.

Próbálkozások

Az ügyben kétfelől nehezedik nyomás Párizsra: egyrészt az EU szorgalmazza, hogy a város szorítsa légszennyezettségi értékeit a megengedett szintek alá, másrészt az autósok hőbörögnek, akik tovább szeretnék használni öregecskedő járműveiket. Jelenleg a gépjárművek adják a város nitrogén-dioxid kibocsátásának 65 százalékát, a szálló por esetében az arány 51 százalék. Az EU határérték mindkét anyagra 40 mikrogramm köbméterenként, ezt gyakran meghaladja a tényleges érték, sőt tavaly az 50-es szintet is átlépte 10-20 napon át, miközben a WHO szerint 2-3 ilyen napnál nem szabadna többnek lenni egy évben.

Korábban próbálkoztak azzal a máshol is elterjedt megoldással, hogy ha kritikus a szennyezettség, lefelezik a forgalmat, felváltva a páratlan illetve páros rendszámú autók leállításával. Ez azonban ésszerűtlenül ugyanúgy sújt minden járművet, míg a valóságban fontosabb a szennyezőbb járművek kiszorítása. Ezért újabban az a stratégia, hogy a régebbi, illetve szennyezőbb járműveket korlátozzák.

Tesla vagy egyéb?

Hasonló, sőt drasztikusabb intézkedéseket már más helyeken is bevezettek, például Londonban, ahol egyelőre nem tiltják ki a járműveket, hanem kortól és kibocsátási határértéktől függően egyre többet fizettetnek velük. Ezek a szabályozások, korlátozások végül óhatatlanul el fognak vezetni oda, hogy a nagyvárosokban autózók, amint elfogadható áron megkapják, elektromos autóra fognak váltani. A városi autózásban a két töltés közti kisebb megtett út úgysem olyan nagy akadály, így az éjjeli áramtöltés a legtöbb autósnak bőven elegendő lesz. Hogy a Tesla, vagy más gyártó lesz a nyertes, az már egy érdekes kérdés, egyben tőzsdei spekuláció tárgya is lehet.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG