4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 

A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.

A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.

Szennyezett a víz vagy nem?

Akár riogatásnak is tűnhetett, ami a Travel and Leisure című amerikai lapban áprilisban olvasható volt, és amit máig nem cáfolt meg senki hivatalosan, miszerint egy európai nonprofit szervezet arra figyelmeztet, „a Szajna túlságosan szennyezett ahhoz, hogy olimpiai úszóversenyeket rendezzenek a vízben”, megkérdőjelezve ezzel a játékok egyik legfontosabb sportágát. 

Ez persze csak egy vélemény a sok közül, de a szervezet maga tekintélyes. A Surfrider Foundation Europe tesztelte a Szajnát az elmúlt hónapban, és magas baktériumszintet állapított meg azokon a szakaszokon, ahol a triatlont, a maratoni úszást és a paratriatlon versenyeket rendezik majd. Valójában a csoport kéthavonta végzett tesztjei közül csak egy mintát ítéltek „akár kielégítőnek” – teszi hozzá a lap.

Nem csak a sportolók használhatják majd

A párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke az NBC News-nak akkor elismerte, hogy a triatlonúszást elhalaszthatják vagy akár törölhetik is, ha a szennyezés mértéke túl magas marad. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a szervezők már évek óta, és most is, gőzerővel dolgoznak a víz minőségének javításán. Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpiai bizottság elnöke azt nyilatkozta: biztos benne, hogy a Szajna, hosszú szünet után, újra használható lesz.

Valóra vált álom
Valóra vált álom
Fotó: Depositphotos

Az a döntés, hogy megnyitják a folyót az olimpiai játékok előtt (és az olimpia után a párizsiak és a turisták előtt is) példátlannak számít, hiszen több mint száz év után először engedélyezik az úszást és a fürdést a folyóban. A játékokat követően Párizs 2025-ben három fürdőhely megnyitásán dolgozik, a látogatók és a helyi lakosok számára.

Száz éve betiltották

A tavalyi bejelentés óta a francia főváros szakemberei, külföldi erők bevonásával, a vízminőség javításán dolgoznak, a legkorszerűbb eszközökkel, természetesen fertőtlenítők bevetésével is. „Amikor úgy döntöttünk, hogy ezt a versenyt a Szajnán rendezzük, tudtuk, hogy ez nagy kihívás lesz” – tette hozzá az egyik helyi szakember. A 2024-es párizsi játékokon maguk a sportolók kezdik el újra a folyóban való úszást. Ugyanakkor „ez egy újjászületés és lehetőség, amely megnyitja az utat a vízi szabadidő vízi eltöltése előtt a francia fővárosban” – olvasható az önkormányzat közleményében. „Régóta álmodozunk róla, és most végre valóra válhat, hogy teljes biztonságban úszhatunk a Szajnában!”

A folyóban való úszást hivatalosan 1923-ban betiltották, de még évekig népszerű maradt ez az időtöltés. Az 1960-as évek körül azonban elvesztette vonzerejét a vízminőség romlása miatt. A Szajnát nem most használják először olimpikonok, már az 1900-as első párizsi olimpiai játékok hivatalos úszóversenyeinek helyszíneként is abban tempóztak.

A 2025-ben a nagyközönség előtt megnyíló úszóhelyek Bras Marie-ban, Bras de Grenelle-ben és Bercyben lesznek. Minden úszásra kijelölt terület bójákkal és pontonokkal lesz megjelölve. Ezeken a partszakaszokon átöltözésre, zuhanyozásra és holmik tárolására szolgáló tereket is kialakítanak.

Felvirágozhatnak a folyó kijelölt partszakaszai

A Szajna vízminőségének javítása sokrétű munkát igényel. Már tavaly ide telepítettek néhány fertőtlenítő egységet a város köztisztasági szennyvíztisztító telepeiből. Később pedig egy esővíztároló medencét tervez üzembe helyezni a város. Az önkormányzat azt is elrendelte, hogy a Szajna mentén kikötött hajóknak csatlakozniuk kell a város szennyvízhálózatához.

A turisztikai szakemberek ettől a lehetőségtől is a turizmus felfutását várják, nem mintha nagy szüksége lenne erre Párizsnak. De az tény, hogy a folyó partja az említett szakaszokon belföldi kirándulásokra is alkalmas lesz: a párizsiak az úszás mellett számos lehetőség közül választhatnak, hajózhatnak a vízen, pikniket rendezhetnek a folyóparton, vagy csak sétálnak majd, hogy a belvárosi, jól ismert szakaszok mellett az itteni látnivalókat is megcsodálják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 10 milliárd dollárral segítették már ki Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rengeteg pénzt folyósított már.
Makro / Külgazdaság Amerikában is haldoklik a mozi, bajban a plázák főnökei
Mester Nándor | 2024. július 20. 09:59
Ütemesen zárnak be a filmszínházak az Egyesült Államokban is, óriási fejtörést okozva a bevásárlóközpontok üzemeltetőinek. Rengeteg nehezítő körülmény van az újrafelhasználás előtt.
Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG