<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Magyarországon építhet gyárat a BMW - közben megint egy bank eladásáról szóló pletykák röppentek fel. Jó hírek jöttek Görögországból, szárnyalnak a részvények és fontos lélektani határon túl jár a forint

A Vs.hu értesülései szerint gazdasági szempontból sikeresek voltak a tárgyalások Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között. Úgy tudják: több, konkrét iparpolitikai megállapodás született hétfőn. Eszerint a német Siemens beszáll a Paksi Atomerőmű bővítésébe,  körvonalazódik egy hadiipari együttműködés, és magyarországi üzem építését mérlegeli a bajor BMW is. Azt pedig biztosra veszik, hogy a Mercedes a jelenlegi kecskeméti gyára mellé egy újabbat épít.

Közben megint bankeladásról szólnak a pletykák. Az Erste venné meg a Raiffeisen hazai bankját, vagy legalább lakossági üzletágát - értesült a hvg.hu. A lépés összhangban lenne a jegybank konszolidációs terveivel és azzal is, hogy a kormányzat a két osztrák bank közül szemmel láthatóan a korábbi "ellenség" Erstével békülékenyebbnek látszik. Egyes források szerint apró simítások kellenek még a tranzakcióhoz, más források szerint már csak a bejelentés van hátra. Az Erste a lap megkeresésére nem cáfolta az információkat, de kategorikusan el sem ismerte. A cikk megjelenése után azonban a Reuters hírügynökséggel azt közölték: "általában nem kommentálunk pletykákat, de erről egyértelműen kijelenthetjük, nem folynak ilyen tárgyalások."

Néhány évvel ezelőtt még a rendületlenül növekvő cégszám volt jellemző a magyar gazdaságra. Ez a trend azonban 2014-ben megfordult és a vállalkozások száma csökkenésnek indult - ezt a képernyőn is láthatják. Amíg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi cégalapítások száma 80 körül mozog - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A szakértők szerint részben a törvényi szabályozás változásai,  részben pedig az emberek vállalkozó kedvének csökkenése okozta a drasztikus változást. Tavaly végre csökkenni kezdett a működő cégek száma is; ma Magyarországon 544 ezer vállalat működik, a csökkenésnek pedig igazából örülni kell, hosszú távon ugyanis így egy stabilabb, de kisebb cégvilág jöhet létre.

Az év kezdete nem sok jót mutatott az amerikai részvénypiacon. Az első három napi esés, majd az ezt követő gyors felpattanás a mackókat megelőző éveket, 2000-et és 2008-at idézte. Január összességében három százalék mínuszt hozott Amerikában. Egészen más a helyzet Európában, különösen a német piacon. Ott a tavalyi év vége sokkal gyengébb volt, mint Amerikában, viszont az idei első hónap egy tankönyvi kitörést hozott a tízezer pontos szintről, és egy azt követő óriási szárnyalást, döntően a hónap végén. A helyzet tehát merőben ellentétes a két kontinensen, ami viszonylag ritka szituáció. Hogy milyen évünk lesz, abban döntő szerepe lesz a jegybankoknak is, a monetáris politika viszont most nagyon eltér az Egyesült Államokban és Európában. A kilátásokról a Privátbankár.hu-n olvashat egy cikket, a mai teljesítményről most adok némi áttekintést.

Elöljáróban annyit: jó hírek érkeztek Görögországból, a görög pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az adósság rendezésénél a magánbefektetők nem buknak majd, és az intézményi befektetők érdekei is legfeljebb csak kis mértékben sérülhetnek. Arról is beszélt Jánisz Varufakisz, hogy nem akarják Oroszországgal szorosabbra fűzni a szálakat. Ennél sokkal rosszabbra számítottak a piacok, most megkönnyebbültek a befektetők, jó hangulatban folyik a kereskedés a tőzsdéken.

A görögökkel kapcsolatos optimzmus az euróra is átragadt, erősödik a közös pénz a dollárral szemben, és a forint is szépen leküzdött egy lélektani határt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG