<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korona napok alatt a dollárral szemben 1971 óta nem látott szintre zuhant. A norvég állami vagyonalap az év eleje óta elvesztette vagyonának 23 százalékát – megint a piaci megrendülés előtt sikerült jól bevásárolni részvényekből. Káncz Csaba jegyzete

A Wall Street a héten olyan veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, amelyeket 2008 óta nem láttunk.   A kőolaj ára zuhan, mint a kő – a pár héttel ezelőtti 60 dolláros hordónkénti árról mára 26 dollárra zuhant.  Vele együtt ment a pokol fenekére a norvég korona értéke is, amely a dollárral szemben a héten 1971 óta nem látott szintre csökkent - csupán a múlt héten elvesztve értékének 20 százalékát -, az euróval szemben pedig soha nem látott mélypontot ütött meg.

Elpárolgott a vagyon negyede

Nem csoda hát, hogy a norvég közszolgálati média (NRK) jelentése szerint a norvég állami vagyonalap az év eleje óta elvesztette vagyonának 23 százalékát.  A világ legnagyobb állami alapjának vagyona 2019 végén mintegy 1149 milliárd dollárt tett ki, amely mára 882 milliárd dollárra olvadt.  Az esés nagysága megfelel Norvégia két évi központi költségvetésének.

Norvégia állami vagyonalapját 1990-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az állam pénzét azokra az időkre tartalékolja, amikor már nem lesznek akkora olajbevételei az országnak.  A vagyonalap a világ 9000 vállalatában rendelkezik részesedéssel, a világ összes jegyzett részvényének 1.5 százalékát tulajdonolva.  Arányait tekintve a legnagyobb befektetése a Microsoft, az Apple és az Alphabet, a Google anyacége.  A részvények tavalyi szárnyalása mesés hozamokat hozott az alapnál: az 5.3 millió lakosú Norvégia minden polgárára 34 ezer dolláros nyereség jutott, míg az alap értéke az év végén fejenként 207 ezer dollárt tett ki.

Az összeomlások előtt vásárolnak be

A norvég parlament 2018-ban hozott határozatot arról, hogy részvények súlyát 60 százalékról 70 százalékra emeljék.  Az alap tavaly tovább növelte a már amúgyis csillagászati árazású amerikai részvények részarányát a portfóliójában.  A hagyományosan dilettáns portfóló-kezelést jól mutatja, hogy az alap utoljára 1998-ban és 2007-ben növelte jelentősen részvénypiaci kitettségét - mindkét esetben a tőzsdei összeomlások előtt.

Az alap nagy államkötvény, vállalati kötvény és ingatlan tulajdonnal is rendelkezik világszerte.  A nyugdíjalap kötvénybefektetéseinek élén az amerikai, a német és a japán állampapírok állnak.  Jelenleg mintegy 67 milliárd dollár értékben tartanak olyan kötvényeket, amelyek hozama negatív.

A koronavírus járvány – a tegnapi adatok szerint 1976 fertőzött, 7 halott – és az olajár miatt megrendült gazdaság kisegítésére és az üzleti likviditás helyreállítására Erna Solberg miniszterelnök és Jan Tore pénzügyminiszter a napokban két lépcsős csomagot jelentett be, benne adókönnyítésekkel és új hitelkihelyezésekkel.  Az elbocsátott dolgozók 20 napon keresztül a teljes fizetésüket fogják megkapni.  A csomag finanszírozására Oslo a tervek szerint a rekordnak számító 13 milliárd dollárt tervez lehívni az alapból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Öngyilkos húzás lenne, ha Putyin keresztülvágtatna Ukrajnán
Wéber Balázs | 2022. január 27. 18:04
A háború drága, a szankciók fájnak, és amúgy semmi értelme tankokkal galoppozni idegen sztyeppéken. Kijev igényei jogosnak tűnhetnek, mint ahogy Moszkva félelmei is. Képzeljük csak el Reagan-elnök arcát, amint Mexikó bejelenti belépését a Varsói Szerződésbe. Jegyzet.  
Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
hírlevél
Ingatlantájoló